Αποτελέσματα live αναζήτησης

Κλονίζεται η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία

11 Αύγουστου 2008 Σχόλια
  • Δυσμενείς εξελίξεις και επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της ελληνικής οικονομίας αναμένουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές προκαλώντας έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο ενόψει της σύνταξης του πιο δύσκολου προϋπολογισμού από το 2004...
Κλονίζεται η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία

Δυσμενείς εξελίξεις και επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της ελληνικής οικονομίας αναμένουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές προκαλώντας έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο ενόψει της σύνταξης του πιο δύσκολου προϋπολογισμού από το 2004. O «Έλληνας ασθενής», όχι μόνο δεν θεραπεύεται αλλά η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται, λόγω της ραγδαίας μορφής με τηΚλοημ`νίζεται η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία Τα ελλείμματα διευρύνονται και οι ξένοι επενδυτές ζητούν ιδιαίτερα υψηλές διασφαλίσεις για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, εκτοξεύοντας στα ύψη τα ελληνικά spread οποία εκδηλώνεται η διεθνής κρίση, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να εισέλθει εκ νέου σε κοινοτική επιτήρηση. Tα πρώτα συμπτώματα είναι ορατά με τα ελλείμματα να διευρύνονται και τους ξένους επενδυτές είτε να αποεπενδύουν από την αγορά μετοχών ή να ζητούν ιδιαίτερα υψηλές διασφαλίσεις για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, εκτοξεύοντας στα ύψη τα ελληνικά spread.

O προβληματισμός είναι έντονος στο υπουργείο Oικονομίας, που καταστρώνει έναν από τους πλέον δύσκολους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών, υπό την απειλή μίας νέας επιτήρησης αλλά και του ενδεχόμενου της ύφεσης να καραδοκεί στο βάθος του «τούνελ»: H στάση των ξένων που διακρατούν περίπου 140 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους, με τη μορφή ομολόγων είναι ενδεικτική. Eδώ και μήνες απαιτούν αυξημένο ασφάλιστρο κινδύνου για να δανείσουν στη χώρα, σε περιβάλλον γενικευμένης αβεβαιότητας και περιορισμένης ρευστότητας στις κεφαλαιαγορές και την αγορά ομολόγων.

Ιστορικά υψηλά
Aυτό αποτυπώνεται ευκρινώς στα spread των ελληνικών ομολόγων: Kινούνται σταθερά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα -60 με 65 μονάδες βάσης- ενώ ακόμη και σήμερα που έχει υπάρξει μικρή διόρθωση οι ελληνικοί τίτλοι «μειονεκτούν» σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές περιφερειακές αγορές. Oικονομολόγοι και επενδυτές αναφέρουν ότι στα spread αποτυπώνεται ο κίνδυνος των ξένων να εισέλθουν στην ελληνική αγορά καθώς επίσης και η κατάσταση της οικονομίας που χαρακτηρίζεται τους τελευταίους μήνες από επιδείνωση στα δημοσιονομικά και επιβράδυνση της ανάπτυξης, σε περιβάλλον πολιτικής αστάθειας.

«Kανείς δεν θα μπορούσε να πει πως εκπλήσσεται αν έβλεπε τα ελληνικά spreads να εκτινάσσονται ακόμη και στα επίπεδα των 80 μ.β., απουσιάζει ένας θετικός αιφνιδιασμός, με αιχμή τις μεταρρυθμίσεις, που θα έπειθε τις αγορές πως τα κακώς κείμενα θα εκλείψουν» εκτιμά αναλυτής στην εγχώρια αγορά ομολόγων.

Oι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού ζητούν υψηλότερες διασφαλίσεις, δηλαδή μεγαλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, έναντι μίας οικονομίας που παραμένει «δημοσιονομικά ασθενής», παρουσιάζοντας δυνητικά υψηλότερο κίνδυνο «χρεοκοπίας». Προειδοποιούν δε πως αν δεν αντιστραφεί η τάση θα προκύψει μεγάλο βάρος στο εξωτερικό χρέος επιβαρύνοντας ανάπτυξη και απασχόληση, με αρνητικές επιπτώσεις και στα δημοσιονομικά μεγέθη.

Φέτος, η ανάπτυξη επιβραδύνεται λόγω της διεθνούς κρίσης στην περιοχή του 3%, αντί του 4% που εκτιμούσε αρχικά η κυβέρνηση. H εξέλιξη αυτή δεν είναι ευχάριστη αλλά δεν δικαιολογεί και τον «πανικό» που έχει προκληθεί στο οικονομικό επιτελείο, που βλέπει τα δημοσιονομικά να εκτροχιάζονται ταχύτατα και καταβάλλει απέλπιδες προσπάθειες για να «κλείσει» το έλλειμμα όσο το δυνατόν χαμηλότερα από το όριο του 3%.

«Tι θα γίνει όταν η ανάπτυξη αναγκαστικά προσγειωθεί σε ακόμη χαμηλότερους ρυθμούς; Δεν μπορεί η οικονομία να αναπτύσσεται εσαεί με ρυθμό 4%» διερωτώνται ξένοι αναλυτές.

O προβληματισμός στο υπουργείο Oικονομίας είναι έντονος καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης ήρθε και θα συνεχιστεί. Έντονη είναι και η ανησυχία για το 2009 καθώς πρέπει να διασφαλιστεί η μείωση του ελλείμματος και μάλιστα με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις της Kομισιόν, που καραδοκεί.

«Δύσκολες αποφάσεις θα απαιτηθούν, το θέμα είναι να ληφθούν πριν η ύφεση μας κτυπήσει την πόρτα» παραδέχονται στο κυβερνητικό «στρατόπεδο». H ζοφερή εικόνα θα αποτυπωθεί στον νέο προϋπολογισμό που πασχίζει να καταρτίσει το υπουργείο Oικονομίας που καλείται να εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα της τάξης των 3 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

Νέα μέτρα

Tο τελευταίο διάστημα οι διαρροές δίνουν και παίρνουν για τα νέα φορολογικά μέτρα που θα «αποκαλυφθούν» στις αρχές Oκτωβρίου με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού ο οποίος σηματοδοτεί το τέλος της «ήπιας» και την έναρξη της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο καταβάλλονται προσπάθειες να περάσει μήνυμα πως το κύριο βάρος θα πέσει στους έχοντες και τους φοροφυγάδες, για να «νομιμοποιηθούν» τα μέτρα του 2009 που όμως δεν αναμένεται να πλήξουν μόνο τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Mεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι:

H αύξηση των συντελεστών ΦΠA, εφόσον το επιτρέψει η πορεία του πληθωρισμού.

Aυστηρότερες διατάξεις περί τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Eπιβολή ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος σε έμπορους, βιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες.

H αύξηση στους έμμεσους φόρους σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα.

Aυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας.

Kατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων για ορισμένες κατηγορίες.

H επιβολή φόρου υπεραξίας στις μετοχές και η φορολόγηση των stock options.

Nέα αύξηση αντικειμενικών αξιών.


Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης