Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αναβαθμίζονται τα συνεργεία ελέγχων

8 Αύγουστου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Πλήρη αναδιάρθρωση των συνεργείων ειδικών ελέγχων και ταυτόχρονη επέκτασή τους σε λιγότερο ελεγχόμενες σήμερα περιοχές της χώρας σχεδιάζει για το φθινόπωρο το οικονομικό επιτελείο, ελπίζοντας να περιορίσει την τρύπα που έχει ανοίξει για τα καλά πλέον στον προϋπολογισμό. Στους ελέγχους Ιανουαρίου - Ιουλίου ένας στους δέκα φορολογούμενους είχε υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.
Αναβαθμίζονται τα συνεργεία ελέγχων

Πλήρη αναδιάρθρωση των συνεργείων ειδικών ελέγχων και ταυτόχρονη επέκτασή τους σε λιγότερο ελεγχόμενες σήμερα περιοχές της χώρας σχεδιάζει για το φθινόπωρο το οικονομικό επιτελείο, ελπίζοντας να περιορίσει την τρύπα που έχει ανοίξει για τα καλά πλέον στον προϋπολογισμό. Στους ελέγχους Ιανουαρίου - Ιουλίου ένας στους δέκα φορολογούμενους είχε υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.

Με τα έσοδα να εμφανίζουν επιτέλους τον Ιούλιο μία μικρή τάση ανάκαμψης, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει για το φθινόπωρο πλήρη αναδιάρθρωση των συνεργείων ειδικών ελέγχων και ταυτόχρονη επέκτασή τους σε λιγότερο ελεγχόμενες σήμερα περιοχές της χώρας, ελπίζοντας να περιορίσει την τρύπα που έχει ανοίξει για τα καλά πλέον στον προϋπολογισμό.

Η απόφαση αυτή ελήφθη χθες και αφού είχαν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα των ελέγχων του διαστήματος Ιανουαρίου - Ιουλίου, σύμφωνα με τα οποία ένας στους δέκα φορολογούμενους έχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις. Οπως μάλιστα διαπιστώθηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζας με τους συντονιστές των ειδικών συνεργείων προληπτικού ελέγχου, παρουσία του γενικού γραμματέα φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων, κ. Ν. Ανδριανόπουλου και στελεχών της κεντρικής υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι η παραβατικότητα συνδυάζεται κυρίως με υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΦΠΑ στις περιοχές όπου λειτουργούν τα ειδικά συνεργεία προληπτικού ελέγχου.


Οι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής

Πράγματι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου διενεργήθηκαν 19.468 έλεγχοι, διαπιστώθηκαν 1.934 παραβάτες με 2.460 παραβάσεις, γεγονός που διαμορφώνει την παραβατικότητα στο 9,93%. Τα υψηλότερα όμως ποσοστά φοροδιαφυγής εμφανίστηκαν στις περιοχές του Χαϊδαρίου, όπου το ποσοστό των παραβατών ήταν 29,65%, στην Κοζάνη με 23,83%, στα Ανω Λιόσια με 22,07% και στην Αγία Παρασκευή με 20,88%.

Αντιθέτως τα χαμηλότερα ποσοστά παραβατικότητας παρουσιάστηκαν στην Ξάνθη με 2,36% και στην Κηφισιά με 4%.
Τους επόμενους μήνες, όπως τόνισε ο υφυπουργός, τα ειδικά συνεργεία θα εντείνουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές τους για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής δίνοντας έμφαση σε ελέγχους κατά τη διακίνηση των εμπορευμάτων και ειδικά στα δελτία αποστολής, στην έκδοση αποδείξεων για λιανικές πωλήσεις και παροχή υπηρεσιών και σε ελέγχους σε τουριστικές περιοχές.


Απέδωσαν οι πιέσεις για τα ληξιπρόθεσμα

Η καλή πορεία των εσόδων του Ιουλίου αποδίδεται κυρίως στην εντατικοποίηση των γραφείων ληξιπροθέσμων οφειλών, στην είσπραξη μέρους της 2ης δόσης του ΕΤΑΚ των νομικών προσώπων και στις ικανοποιητικές εισπράξεις των τελωνείων από την εξομοίωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης - θέρμανσης. Ωστόσο, παρά τη σημαντική αύξηση κατά 11,5% που σημείωσαν τα δημόσια έσοδα τον Ιούλιο, η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού εξακολουθεί να ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ και να φθάνει συγκεκριμένα στα 1.564 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας πλέον στο οικονομικό επιτελείο βάσιμες ανησυχίες ότι όχι μόνον δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα της τάξης του 1,6% του ΑΕΠ, αλλά κινδυνεύει να ξεπερασθεί ακόμη και αυτό το όριο επιτήρησης του 3%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, συμπεριλαμβανομένου και του «καλού» Ιουλίου, το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου τα έσοδα παρουσιάζουν συνολική αύξηση μόλις κατά 6,7%, τη στιγμή που η ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού επιβάλλει μέση αύξηση της τάξης 12,2%.

Μεμονωμένα τον Ιούλιο τα έσοδα παρουσίασαν αύξηση 596 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στα 5.794 εκατ. ευρώ, έναντι 5.198 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Ειδικότερα τα συνολικά έσοδα από τις ΔΟΥ και τα τελωνεία ανήλθαν στα 5.276 εκατ. ευρώ, έναντι 4.781 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2007, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,4% ή 495 εκατ. ευρώ (ΔΟΥ +9,6%, τελωνεία +12,8%). Ο υπόλογος συμψηφισμού αυξήθηκε κατά 24,2% και ανήλθε στα 518 εκατ. ευρώ, έναντι 417 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2007, ενώ ο ΦΠΑ των ΔΟΥ αυξήθηκε κατά 5% ή 70 εκατ. ευρώ και ανήλθε στα 1.471 εκατ. ευρώ, έναντι 1.401 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2007.
Συνολικά την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2008 τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 6,7% ή 1.933 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στα 30.601 εκατ. ευρώ έναντι 28.668 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Πηγή Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης