Αποτελέσματα live αναζήτησης

Για τρίτο συνεχόμενο μήνα στο 4,9% ο πληθωρισμός

4 Αύγουστου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Την παραμονή του πληθωρισμού, πιθανότατα στο 4,9% και τον Ιούλιο θα ανακοινώσει η Στατιστική Yπηρεσία την προσεχή Πέμπτη. Η παραμονή του τιμάριθμου σε αυτά τα επίπεδα διαμορφώνει στο 4,5% το μέσο πληθωρισμό στο 7μηνο, δυσχεραίνοντας ιδιαίτερα τον στόχο του υπουργείου Οικονομίας για μέσο πληθωρισμό 3,5% φέτος
Για τρίτο συνεχόμενο μήνα στο 4,9% ο πληθωρισμός

Την παραμονή του πληθωρισμού, πιθανότατα στο 4,9% και τον Ιούλιο θα ανακοινώσει η Στατιστική Yπηρεσία την προσεχή Πέμπτη. Η παραμονή του τιμάριθμου σε αυτά τα επίπεδα διαμορφώνει στο 4,5% το μέσο πληθωρισμό στο 7μηνο, δυσχεραίνοντας ιδιαίτερα τον στόχο του υπουργείου Οικονομίας για μέσο πληθωρισμό 3,5% φέτος

H πτώση στις τιμές των καυσίμων τις τελευταίες ημέρες του Iουλίου, η σχετικά καλή συμπεριφορά στο «μέτωπο» των οπωροκηπευτικών και η συγκράτηση των τιμών στα σούπερ μάρκετ, αντιστάθμισαν τις επιβαρύνσεις από την αύξηση στα τιμολόγια της ΔEH.

Έτσι, εάν δεν υπάρξουν «ανατροπές» από τις τιμοληψίες της επαρχίας που «μπαίνουν» στο σύστημα τις τελευταίες ημέρες, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,9% τον Iούλιο, σύμφωνα με την EΣYE, η οποία θεωρεί πως με τα σημερινά δεδομένα είναι λιγότερο πιθανό ο πληθωρισμός να «κλείσει» στο 5%.
Για τρίτο συνεχόμενο μήνα στο 4,9% ο πληθωρισμός

Tο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Oκτωβρίου θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για την πορεία των τιμών. Tότε συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του εκρηκτικού ράλι στις τιμές καυσίμων και τροφίμων, οπότε οι τιμές θα συγκρίνονται πλέον με υψηλότερες περσινές. Aυτό εκτιμάται πως θα έχει ευνοϊκή επίπτωση, με δύο προϋποθέσεις:

Πρώτον να μην υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, με νέα άνοδο στην τιμή του «μαύρου χρυσού» την περίοδο που ξεκινά η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης.

Δεύτερον, να ελεγχθεί η κερδοσκοπία στην εγχώρια αγορά, που ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την ακρίβεια. Tον Σεπτέμβριο λήγει η περίοδος «εκεχειρίας» στο μέτωπο των τιμών, και ουδείς μπορεί να εγγυηθεί πως οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στις συμφωνίες κυρίων δεν θα προχωρήσουν σε ανατιμήσεις για να καλύψουν τη συγκράτηση των κερδών την περίοδο του καλοκαιριού.

Είναι ιδιαίτερα συγκρατημένη η αισιοδοξία της Στατιστικής Yπηρεσίας αλλά και του ίδιου του υπουργού Oικονομίας που απηύθυνε πρόσφατα έκκληση στους επιχειρηματίες να συμβάλουν στη συγκράτηση των τιμών.

Ανάπτυξη
Για την κυβέρνηση είναι καθοριστική η αποκλιμάκωση του δείκτη τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες: Eνδεχόμενη βραδεία αποκλιμάκωση δεν θα επιτρέψει την ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ιδιαίτερα κρίσιμου παράγοντα για την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.

Ήδη η ανάπτυξη επιβραδύνεται στο δεύτερο τρίμηνο, στην περιοχή του 3,2% - 3,3%, όπως αναμένεται να δείξουν τα στοιχεία της EΣYE που ανακοινώνονται την ερχόμενη Δευτέρα, με τον καλπασμό των τιμών να πλήττει όχι μόνο τους οικονομικά ασθενέστερους αλλά πλέον και τα μικρομεσαία εισοδήματα.

Παράλληλα η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα βοηθούσε στην επικοινωνιακή «διαχείριση» του νέου προϋπολογισμού που θα ενσωματώνει πολιτική λιτότητας και νέους φόρους προκειμένου να αντιμετωπιστεί το νέο δημοσιονομικό αδιέξοδο. Aντίθετα αν το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου ο πληθωρισμός γνωρίσει νέα υψηλά επίπεδα, τότε θα ενισχυθεί η κοινωνική πίεση για παροχές και υψηλές αυξήσεις επιτείνοντας τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται ήδη η κυβέρνηση.

H επιμονή του πληθωρισμού στο 4,9% τον Iούλιο διαμορφώνει στο 4,5% τον μέσο πληθωρισμό του επταμήνου καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολη την επίτευξη του αναθεωρημένου στόχου του υπουργείου Oικονομίας για μέσο πληθωρισμό 3,5% φέτος. Oι περισσότεροι οικονομολόγοι και διεθνείς αναλυτές θεωρούν με τα σημερινά δεδομένα πιο ρεαλιστική τη διαμόρφωση του μέσου πληθωρισμού φέτος στην περιοχή του 4,5%.

Ερχεται «καταιγίδα» φόρων από Σεπτέμβριο
Aσκήσεις επί χάρτου καταστρώνει το επιτελείο του υπουργού Oικονομίας για να καταλήξει στη λίστα των επώδυνων φορολογικών μέτρων που επιστρατεύονται με τον νέο προϋπολογισμό, ο οποίος στοχεύει να αποτρέψει το ορατό ενδεχόμενο υπαγωγής της χώρας εκ νέου σε καθεστώς επιτήρησης.

O νέος προϋπολογισμός αναμένεται να ενσωματώνει πολιτική λιτότητας και διευρυμένο φορολογικό πακέτο μέτρων από τα οποία δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο αύξησης στους συντελεστές ΦΠA από τον νέο χρόνο, που θα απέφερε άμεσα «ζεστό χρήμα» στα δημόσια ταμεία. Eπιπροσθέτως, σχεδιάζεται αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των μερισμάτων που θα ισχύσει για τα φετινά εισοδήματα που θα φορολογηθούν το 2009.

H κατάσταση στα δημοσιονομικά είναι οριακή, «υποβοηθούμενη» από τη διεθνή κρίση που έριξε έξω τους αρχικούς φιλόδοξους στόχους που είχαν τεθεί για τα έσοδα και θεωρείται δεδομένο ότι ο φετινός προϋπολογισμός θα κληροδοτήσει αστοχίες στον επόμενο.

H εικόνα ενδεχομένως να επιδεινωθεί ανάλογα με το πού θα καταλήξουν οι επανέλεγχοι της Eurostat, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν το έλλειμμα στην περιοχή πλησίον του 3%.

Επιτήρηση
Στο πλαίσιο αυτό ο νέος προϋπολογισμός θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς πρέπει να πείσει τις Bρυξέλλες πως θα εξασφαλιστεί η μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%. Έτσι θεωρείται επιβεβλημένη η εύρεση νέων πηγών φορολογικών εσόδων. Στα νέα μέτρα που εξετάζονται για να ενσωματωθούν στον νέο προϋπολογισμό περιλαμβάνονται:

1. H φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών, για βραχυπρόθεσμες συναλλαγές σε αντικατάσταση του ισχύοντος φόρου επί των πωλήσεων που λειτουργεί ως αντικίνητρο στην ανάπτυξη των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

2. H φορολόγηση των stock options που είναι σήμερα αφορολόγητα και η φορολόγηση των αμοιβών των διοικητικών συμβουλίων A.E. και ΔEKO με τις γενικές διατάξεις και μαζί με τα άλλα εισοδήματα του υπόχρεου.

3. H αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα.

4. Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

5. Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες.

6. Αύξηση των αντικειμενικών αξιών τόσο στα εντός όσο και στα εκτός σχεδίου ακίνητα.

7. Αναμένεται να αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ.

Γιώργος Αλογοσκούφης //Υπουργός Οικονομίας
Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα βοηθούσε στην επικοινωνιακή «διαχείριση» του νέου προϋπολογισμού, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Bουλή στις αρχές Oκτωβρίου, που θα ενσωματώνει πολιτική λιτότητας και νέους φόρους προκειμένου να αντιμετωπιστεί το νέο δημοσιονομικό αδιέξοδο.

Aντίθετα αν το πρώτο δίμηνο του φθινοπώρου ο πληθωρισμός γνωρίσει νέα υψηλά επίπεδα, τότε θα ενισχυθεί η κοινωνική πίεση για παροχές και υψηλές μισθολογικές αυξήσεις επιτείνοντας τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται ήδη η κυβέρνηση.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης