Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σχεδιάζεται παράταση στο Κτηματολόγιο

3 Αύγουστου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
  • Ετοιμο σχέδιο που προβλέπει παράταση στην διαδικασία υποβολής δηλώσεων για το Κτηματολόγιο έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρείας. Το σχέδιο θα υλοποιηθεί εάν συνεχιστεί και τον Αύγουστο η βραδύτητα στην υποβολή των δηλώσεων.
Σχεδιάζεται παράταση στο Κτηματολόγιο


Ετοιμο σχέδιο που προβλέπει παράταση στην διαδικασία υποβολής δηλώσεων για το Κτηματολόγιο έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρείας. Το σχέδιο θα υλοποιηθεί εάν συνεχιστεί και τον Αύγουστο η βραδύτητα στην υποβολή των δηλώσεων που παρατηρείται μέχρι τώρα. Η απόφαση εξετάζεται να ανακοινωθεί επίσημα από τη κυβέρνηση είτε στη ΔΕΘ είτε μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, την τελευταία εβδομάδα της διαδικασίας, ώστε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια της πρώτης προθεσμίας υποβολής που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η διαδικασία ίσως παραταθεί έως το τέλος της χρονιάς όταν θα λήγει και η αντίστοιχη διαδικασία υποβολής δηλώσεων των ομογενών, αν και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι μικρότερη τελικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί από την καταβολή των τελών του Κτηματοσήμου περίπου 450.000-500.000 ευρώ. Ποσό ελάχιστο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα δικαιώματα που καταμετρώνται σε αυτή τη φάση αγγίζουν τα 7 εκατ. και ίσως φτάσουν στα 10 εκατ. σύμφωνα με το ΤΕΕ.

Εσοδα
Με έναν απλό υπολογισμό που δεν συμπεριλαμβάνει τα δικαιώματα σε βοηθητικούς χώρους άλλα μόνο τα 35 ευρώ ανά κύριο δικαίωμα, τα χρήματα που πρέπει να συγκεντρωθούν είναι τουλάχιστον 245 εκατ. ευρώ (πόροι που θα χρηματοδοτήσουν τις νέες μελέτες κτηματογράφησης). ¶ρα αυτή τη στιγμή, οι υπόχρεοι που υπέβαλαν δηλώσεις είναι πολύ κάτω από το 10% του συνόλου των ιδιοκτητών με τους περισσότερους, ως φαίνεται να είναι από τη Θεσσαλονίκη και τις υπόλοιπες πρωτεύουσες νομών της βορείου Ελλάδας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είναι ελάχιστα τα «κτηματόσημα» που πληρωθήκαν μέσω πιστωτικών καρτών ενώ πολύ λίγο βοήθησε τη διαδικασία η πρόβλεψη για την υποβολή δηλώσεων μέσω ΕΛΤΑ αν και είναι μικρό το χρονικό διάστημα από την ένταξη των ταχυδρομείων στο σύστημα.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι μάλλον η διαφημιστική καμπάνια δεν στάθηκε ικανή να παρακινήσει τους ιδιοκτήτες και να τους οδηγήσει στην υποβολή των δηλώσεων.

Οι περισσότεροι επισκέφτηκαν τα Γραφεία Κτηματολογίου απλά για να ενημερωθούν και να παραλλάβουν έντυπα αφήνοντας για τον Σεπτέμβριο την υποβολή της δήλωσης και την πληρωμή του «κτηματοσήμου». Αυτό όμως φοβίζει τους αρμοδίους καθώς θεωρούν αδύνατο τα Γραφεία να σηκώσουν τον μεγάλο φόρτο εργασίας όταν μάλιστα υπάρχει μια πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών που συμπληρώσουν επί τόπου τις δηλώσεις με τη βοήθεια κάποιου υπαλλήλου, διαδικασία που απαιτεί αρκετό χρόνο. Επιπλέον, θέλουν να αποφύγουν τις ουρές και τη ταλαιπωρία των πολιτών που θα προκαλέσει αντιδράσεις και γκρίνιες. Ένας ακόμη φόβος είναι οι αντοχές του ηλεκτρονικού συστήματος που μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει «πέσει» αρκετές φορές και χωρίς να υπάρχει ο φόρτος εργασίας που αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Σύνταξη της δήλωσης
Πάντως ένα ακόμη στοιχείο, από το οποίο αποδεικνύεται ότι οι πολίτες δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι τι πρέπει να κάνουν, είναι ότι πάρα πολλοί προτίμησαν να πληρώσουν 50 (ή και περισσότερα) ευρώ για να ζητήσουν τη βοήθεια, για τη σύνταξη της δήλωσης, μηχανικού ή δικηγόρου. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι του Κτηματολογίου τόνιζαν εξ αρχής ότι «η συμπλήρωση της δήλωσης είναι μια απλή υπόθεση που ο καθένας μπορεί να κάνει αρκεί να αφιερώσει είκοσι λεπτά».

Με όλα αυτά, οι πολίτες θα σπεύσουν την τελευταία στιγμή να υποβάλουν τις δηλώσεις τους και να πληρώσουν το «κτηματόσημο» ενώ την ίδια στιγμή οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να επιβαρυνθούν και με το ειδικό τέλος ακινήτων για τα φυσικά πρόσωπα που «φέρνει» ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης από τον Σεπτέμβριο. Η Κτηματολόγιο Α.Ε. αποφεύγει να δώσει στοιχεία για το ακριβές ποσό των εισπράξεων ωστόσο, αν και τις πρώτες ημέρες της διαδικασίας εξέδιδε καθημερινά ανακοινώσεις με συγκεντρωτικά στοιχεία για την προσέλευση των πολιτών στα Γραφεία Κτηματολογίου και την υποβολή των δηλώσεων. Η τακτική αυτή δεν ακολουθείται πλέον με επίσημη αιτιολόγηση τον διαφορετικό προγραμματισμό των κατά τόπους Γραφείων για την αποστολή των συγκεντρωτικών στοιχείων άλλα και το διαφορετικό -ανά Γραφείο- σύστημα υποβολής.

Σε επιφυλακή
Πάντως, οι αρμόδιοι του Κτηματολογίου δηλώνουν ότι «η διαδικασία προχωρά πολύ ικανοποιητικά» άλλα παρόλα αυτά δεν αρνούνται και επίσημα ότι υπάρχουν... «εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση που μεγάλος αριθμός δικαιούχων σπεύσει την τελευταία στιγμή να υποβάλει δηλώσεις». Οι ίδιοι παράγοντες της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» δηλώνουν ακόμη ότι «παρακολουθούν με πολύ μεγάλη προσοχή την όλη διαδικασία και βρίσκονται επί ποδός ώστε να επιλύσουν το κάθε πρόβλημα που είναι φυσικό να υπάρχει για ένα project που δεν έχει ξαναγίνει» στη χώρα μας με συνέπεια να μην υπάρχει σχετική εμπειρία και καλούν τον κόσμο «να σπεύσει τώρα να υποβάλει τις δηλώσεις του». Κυρίως γιατί η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην διαδικασία των δηλώσεων σημαίνει και καθυστέρηση στην εκπόνηση των μελετών κτηματογράφησης.

Οδηγίες
Η ηλεκτρονική εφαρμογή για τους μεγάλους ιδιοκτήτες

Σε ό,τι αφορά τώρα στους «μεγάλους ιδιοκτήτες», τους δημόσιους οργανισμούς και τις τράπεζες η Κτηματολόγιο Α.Ε. προκειμένου να διευκολύνει τη διαδικασία δημιούργησε εξ αρχής μια ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή. Η εφαρμογή είναι αυτόνομη, μπορεί δηλαδή να εκτελεστεί απομακρυσμένα χωρίς σύγχρονη δικτυακή σύνδεση με τα κεντρικά της Κτηματολόγιο ΑΕ. Τα συνοδευτικά έγγραφα μπορούν να αποστέλλονται στον ανάδοχο είτε με ψηφιακό μέσο αποθήκευσης είτε ως αναλογικό αρχείο.

Εξάλλου, κλιμάκιο της ΕΕ βρέθηκε προ ολίγων ημερών στην Αθήνα προκειμένου να δει την πρόοδο στα οκτώ υπο-έργα του Κτηματολογίου που χρηματοδοτούνται από την κοινότητα μέσω του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας». Σύμφωνα με πληροφορίες το κλιμάκιο δήλωσε «όχι και τοσο ικανοποιημένο από την πρόοδο των έργων πλην του προγράμματος HEPOS (τη γεωδαιτική υποστήριξη του Κτηματολογίου) ενώ επισκέφτηκαν και το Γραφείο Κτηματολογίου στο Σύνταγμα.

«Χαράτσι» για τη βεβαίωση
Η δεύτερη επιβάρυνση αφορά στη βεβαίωση που θα πρέπει να λάβει κάθε δικαιούχος αμέσως μετά τη καταβολή της δήλωσης και η οποία είναι απαραίτητη για όλες τις δικαιοπραξίες. Η βεβαίωση υποβολής της δήλωσης κοστίζει 5 ευρώ ανά δικαίωμα. ¶ρα μια οικογένεια με τρεις δικαιούχους θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον 15 ευρώ για να πάρει την απαραίτητη βεβαίωση. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά το ελάχιστο που απαιτείται να καταβάλει κάποιος στο Κτηματολόγιο δεν είναι 35 ευρώ αλλά 40 ευρώ.

Τα αντίγραφα και τα εκτός σχεδίου
Για ορισμένους μάλιστα το κόστος ανεβαίνει κι άλλο αφού όσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν αντίγραφα συμβολαίων πρέπει να πάνε στο υποθηκοφυλακείο και να πληρώσουν «χαράτσι» 5 ευρώ για κάθε φύλλο (δύο σελίδες). Ακόμα, ένα σημείο της δήλωσης μπορεί να αποδειχθεί στο τέλος παγίδα για ορισμένους.

Πρόκειται για το σημείο όπου ο δικαιούχος πρέπει να δηλώσει εάν το ακίνητο του βρίσκεται σε εντός ή εκτός σχεδίου περιοχή, χωρίς κανείς να βεβαιώνει τους πολίτες ότι αυτή η δήλωση δεν μπορεί να περιέλθει σε χρήση από την εφορία ή τη πολεοδομία και να αντιμετωπίσει στο μέλλον κυρώσεις και άλλα προβλήματα. Τέλος, πρόβλημα ίσως αντιμετωπίσουν και όσοι κληθούν να αποδείξουν χρησικτησία σε αμφισβητούμενο ακίνητο αφού απαιτείται η ένορκη κατάθεση δυο τουλάχιστον γειτόνων!

Πηγή Ημερησία



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης