Ρύθμιση για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προωθεί το υπουργείο Οικονομίας

Οικονομικές Ειδήσεις

30 Ιούλιος 2008
Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με εκπτώσεις στα πρόστιμα και πολιορκία οφειλετών για πληρωμή ή υπαγωγή στη ρύθμιση ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας με στόχο να μπουν στα ταμεία περίπου 7 δισ. ευρώ. Η οφειλή θα μπορεί να εξοφθληθεί έως και σε 60 μηνιαίες δόσεις των 150 ευρώ τουλάχιστον. Taxheaven.gr

Ρύθμιση για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προωθεί το υπουργείο Οικονομίας

Η φορολογική ενημερότητα θα χορηγείται εφόσον ο οφειλέτης έχει δείξει συνέπεια στην πληρωμή των δόσεων

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με εκπτώσεις στα πρόστιμα και πολιορκία οφειλετών για πληρωμή ή υπαγωγή στη ρύθμιση ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας με στόχο να μπουν στα ταμεία περίπου 7 δισ. ευρώ. Η οφειλή θα μπορεί να εξοφθληθεί έως και σε 60 μηνιαίες δόσεις των 150 ευρώ τουλάχιστον.
 
Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Τετάρτης, ως κίνητρο για την υπαγωγή στη ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών θα προσφέρει έκπτωση από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης υποβολής έως και 80%. Για παράδειγμα, ο φορολογούμενος που για αρχικό χρέος 1.000 ευρώ έχει χρεωθεί προσαυξήσεις 500 ευρώ (συνολική οφειλή 1.500 ευρώ) θα μπορεί με την υπαγωγή στη ρύθμιση να γλιτώσει έως και το 80% των προσαυξήσεων δηλαδή 400 ευρώ (τελικό ποσό οφειλής με υπαγωγή στη ρύθμιση 1.100 ευρώ).
 
Επιπλέον, η χορήγηση φορολογικής ενημερότητας δεν θα γίνεται με την πληρωμή της πρώτης ή της δεύτερης δόσης, αλλά θα πρέπει ο φορολογούμενος να έχει επιδείξει για σημαντικό χρονικό διάστημα συνέπεια στην πληρωμή των δόσεων.
 
Εφόσον ο οφειλέτης αποδειχθεί συνεπής στους όρους υπαγωγής στη ρύθμιση, θα παγώνουν και οι διαδικασίες κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων.
Παράλληλα, θα δίνεται τη δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας: οι φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις αλλά ήταν ασυνεπείς, θα μπορούν αν υπαχθούν στη νέα ρύθμιση.
 
Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών θεωρούνται εισπράξιμα περίπου τα 7 δισ., τα οποία αφορούν περίπου 500.000 φορολογουμένους.

Πηγή In.gr