Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τα ελληνικά νοικοκυριά δεν είναι υπερχρεωμένα

  • Στο 41% του ΑΕΠ ανήλθαν το 2007 τα χρέη των νοικοκυριών στην Ελλάδα, εκ των οποίων το 7% αδυνατούν να αποπληρωθούν, αναφέρει ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΝ). Ωστόσο, ο Ισπανός Επίτροπος παρατηρεί ότι τα χρέη των νοικοκυριών στη χώρα μας βρίσκονται σε σχετικώς χαμηλά επίπεδα, σε σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ιρλανδία (...83,2% του ΑΕΠ), η Ισπανία (80,4%) και η Πορτογαλία (78,7%).
Τα ελληνικά νοικοκυριά δεν είναι υπερχρεωμένα              

Στο 41% του ΑΕΠ ανήλθαν το 2007 τα χρέη των νοικοκυριών στην Ελλάδα, εκ των οποίων το 7% αδυνατούν να αποπληρωθούν, αναφέρει ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΝ). Ωστόσο, ο Ισπανός Επίτροπος παρατηρεί ότι τα χρέη των νοικοκυριών στη χώρα μας βρίσκονται σε σχετικώς χαμηλά επίπεδα, σε σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ιρλανδία (...83,2% του ΑΕΠ), η Ισπανία (80,4%) και η Πορτογαλία (78,7%).

Στην απάντησή του, ο Επίτροπος επισημαίνει τα εξής:

«Τα συνολικά χρέη των νοικοκυριών στην Ελλάδα παραμένουν σε σχετικώς χαμηλά επίπεδα, δηλ. στο 40,9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2007, σε σύγκριση με άλλα σημαντικά μέλη της ζώνης του ευρώ όπως είναι η Ισπανία με 80,4% του ΑΕΠ, η Ιρλανδία με 83,2% του ΑΕΠ ή η Πορτογαλία με 78,7% του ΑΕΠ. Oπως και στις εν λόγω χώρες, η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα από το τέλος της δεκαετίας του 1990 ήταν ισχυρή, με υπόβαθρο την μείωση της προσαύξησης των επιτοκίων λόγω υψηλού κινδύνου και τη χρηματοοικονομική ολοκλήρωση και ελευθέρωση. Ωστόσο, η αύξηση των πιστώσεων στα νοικοκυριά παρουσίασε σημεία επιβράδυνσης από το 2007. Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Επιτροπής την άνοιξη του 2008, η επιβράδυνση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί ολόκληρο το χρόνο, λόγω της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις κεφαλαιαγορές και αναμένεται να επηρεάσει την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία ναι μεν προβλέπεται να επιβραδυνθεί ανάλογα, αλλά να παραμείνει ισχυρή».

Στη συνέχεια, ο Χ. Αλμούνια υπενθυμίζει στοιχεία της έκθεσης που έδωσε στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο 2007 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τους δείκτες χρηματοοικονομικής βιωσιμότητας ( Financial Soundness Indicators ). Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα το 2005 αντιπροσώπευαν ποσοστό μικρότερο του 7 % του συνόλου των ακαθάριστων δανείων, δηλαδή ποσοστό ανάλογο με αυτό της Ιταλίας και υψηλότερο από τα ποσοστά της Γερμανίας και της Γαλλίας (γύρω στο 4 %)».
 
Πηγή Express

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης