Συντελεστές ΦΠΑ: +2 ο υψηλός, -2 ο χαμηλός

Οικονομικές Ειδήσεις

28 Ιούλιος 2008
Λάστιχο» σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση τους συντελεστές του ΦΠΑ, οι οποίοι θα αποτελέσουν και την εμπροσθοφυλακή των φόρων του νέου προϋπολογισμού. Ειδικότερα, προγραμματίζει: Αύξηση κατά 2 μονάδες στον ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ που επιβάλλεται κυρίως στα είδη πολυτελείας και ο οποίος από το 19% θα «ψηλώσει» στο 21%. Μείωση, επίσης κατά 2 μονάδες, στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ που «αγκαλιάζει» σχεδόν όλα τα βασικά είδη διατροφής. Ο φόρος από το 9% θα υποχωρήσει στο 7%. Taxheaven.gr

Συντελεστές ΦΠΑ: +2 ο υψηλός, -2 ο χαμηλός

Λάστιχο» σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση τους συντελεστές του ΦΠΑ, οι οποίοι θα αποτελέσουν και την εμπροσθοφυλακή των φόρων του νέου προϋπολογισμού. Ειδικότερα, προγραμματίζει: Αύξηση κατά 2 μονάδες στον ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ που επιβάλλεται κυρίως στα είδη πολυτελείας και ο οποίος από το 19% θα «ψηλώσει» στο 21%. Μείωση, επίσης κατά 2 μονάδες, στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ που «αγκαλιάζει» σχεδόν όλα τα βασικά είδη διατροφής. Ο φόρος από το 9% θα υποχωρήσει στο 7%.

H αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ θα αποτελέσει το «κυρίως πιάτο» στο φθινοπωρινό «πακέτο» των φόρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την συρρίκνωση της «μαύρης τρύπας» των εσόδων η οποία στο εξάμηνο ξεπερνά τα 1,5 δις. ευρώ. Όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης στην συνεδρίαση της Επιτροπής κατά της φοροδιαφυγής, επικουρική βοήθεια σε αυτό το «πακέτο» θα προσφέρουν:

* Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων με ταυτόχρονη υπαγωγή αυτών στην φορολογική κλίμακα.

Φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών αλλά και των μερισμάτων.

* Η φορολόγηση των stock options (δικαιώματα προαίρεσης μετοχών) τα οποία σήμερα απαλλάσσονται πλήρως από τη φορολογία.

* Η αντικατάσταση του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών από τον φόρο υπεραξίας που θα επιβληθεί στις μετοχές.   

* Η τέταρτη και τελευταία δόση αύξησης της αύξησης 3,1% του ΕΦΚ των καυσίμων, που καταλήγει πλέον στα 302 ευρώ.

* Από τον περιορισμό του λαθρεμπορίου στα ναυτιλιακά καύσιμα.

Βέβαια, το οικονομικό επιτελείο, έχει ως εφεδρεία και μια σειρά από άλλα φορολογικά μέτρα και τα οποία σκοπεύει με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα καταθέσει αρχές Οκτωβρίου στην βουλή να ενεργοποιήσει. Αυτά είναι:                   

* Αναπροσαρμογή του νεοεπιβαλλόμενου τέλους ακίνητης περιουσίας (ΕΤΑΚ) σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

* Αύξηση του ανώτατου συντελεστή 40% για τους φορολογούμενους που έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ.

* Αυξήσεις έως και 15% στα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων που έχουν να πειραχθούν από το 2005. Εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν περίπου 130 εκατ. ευρώ επιπλέον των 925 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογισθεί.

* Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχουν φθάσει τα 20 δις. ευρώ έναντι 17 δισ. ευρώ που ήταν πριν από ένα χρόνο.  

Εξόφληση χρεών έως 60 δόσεις  

Σε ότι αφορά την ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει την δυνατότητα σε κάθε οφειλέτη του Δημοσίου να εξοφλήσει το χρέος του είτε εφάπαξ είτε μέχρι και σε 60 μηνιαίες δόσεις, με εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων κλιμακούμενες αντιστρόφως ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέγει ο οφειλέτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  κάθε οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει έναν από τους παρακάτω τρόπους για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του:

- Σε μία δόση με απαλλαγή από το 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

- Μέχρι 6 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή από το 77 % των προσαυξήσεων.

- Μέχρι 10 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή από το 75% των προσαυξήσεων.

- Μέχρι 20 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή από το 70% των προσαυξήσεων

- Μέχρι 24 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή από το 68% των προσαυξήσεων.

- Μέχρι 30 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή από το 65% των προσαυξήσεων.

- Μέχρι 40 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή από το 60% των προσαυξήσεων.

- Μέχρι 48 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή από το 56% των προσαυξήσεων.

- Μέχρι 54 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή από το 53% των προσαυξήσεων.

- Μέχρι 60 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή από το 50% των προσαυξήσεων.

Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο των 150 ευρώ. Παράλληλα, σημαντικά θα είναι τα κίνητρα για την υπαγωγή των οφειλετών στη ρύθμιση αφού εκτός από τον μεγάλο αριθμό των δόσεων και τις εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων, ετοιμάζονται διατάξεις που θα προβλέπουν ότι:

1. Σε κάθε οφειλέτη που είναι συνεπής στη ρύθμιση χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας εφόσον έχουν πληρωθεί όλες οι δόσεις της ρύθμισης μέχρι την ημέρα έκδοσής του και εφόσον ο οφειλέτης είναι ενήμερος σε τυχόν άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

2. Δεν λαμβάνονται σε βάρος του οφειλέτη που θα ρυθμίσει το χρέος του τα παρακάτω μέτρα:

- Της ποινικής δίωξης λόγω μη καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

- Του κλεισίματος των καταστημάτων ή επιχειρήσεων.

- Της προσωπικής κράτησης σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα ρύθμιση θα είναι δυνατό να υπαχθούν χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα τουλάχιστον μέχρι 28/2/2008, χωρίς να αποκλείεται και μεταγενέστερη καταληκτική ημερομηνία.

Πηγή Reporter.gr