Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τους ορκωτούς λογιστές

Οικονομικές Ειδήσεις

24 Ιούλιος 2008
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ορκωτούς λογιστές και τον υποχρεωτικό έλεγχο των ετησίων και ενοποιημένων λογαριασμών. Taxheaven.gr

Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τους ορκωτούς λογιστές
 
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ορκωτούς λογιστές και τον υποχρεωτικό έλεγχο των ετησίων και ενοποιημένων λογαριασμών.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο συμβάλλει στο περαιτέρω άνοιγμα του επαγγέλματος των ορκωτών λογιστών, ενώ προβλέπει τη δυνατότητα άσκησής του ακόμα και σε κατόχους απολυτηρίου λυκείου, θέτοντας ως προϋπόθεση πρόσθετη πρακτική άσκηση.

Η τελευταία ρύθμιση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση για πρόθεση συνειδητής υποβάθμισης του οικονομικού ελέγχου και της διαφάνειας.

Την αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε και η κατάθεση έξι τροπολογιών, οι οποίες, όπως υποστήριξαν, είναι άσχετες με το νομοσχέδιο.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό τους, η πρώτη περιβάλλει με τη μορφή του τυπικού νόμου τα μέτρα που ελήφθησαν για τους σεισμόπληκτους της Αχαΐας και της Ηλείας, η δεύτερη παραχωρεί έκταση στην Α.Ε. Λάρισας για να χτίσει αθλητικό κέντρο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί και για τους Μεσογειακούς Αγώνες το 2013, η τρίτη προβλέπει την ανέγερση του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού, η τέταρτη εξασφαλίζει τους ομολογιούχους σε περίπτωση πτώχευσης του εκδότη, δίνοντάς τους δικαιώματα στην υπόλοιπη περιουσία του, η πέμπτη παρατείνει την αναστολή εκτέλεσης αποφάσεων σε βάρος των «Ολυμπιακών Αερογραμμών», ενώ η έκτη αφορά προγράμματα του ΟΑΕΔ με τίτλο «Προεργασία», προϋπολογισμού 81 εκατομμυρίων ευρώ, για νέους τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, κάτω των 30 ετών, σε εργασιακό περιβάλλον του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Για τροπολογία για τον ΟΑΕΔ η αντιπολίτευση διατύπωσε επικρίσεις, καθώς παρόλο που οι συμμετέχοντες ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και παίρνουν το βασικό μισθό, δεν προσδιορίζεται το ειδικό περιεχόμενο των προγραμμάτων, η διάρκειά τους, η ηλικία και ο αριθμός των συμμετεχόντων, τα οποία παραπέμπονται σε μελλοντικές αποφάσεις του υπουργού Απασχόλησης, μετά από γνώμη του ΔΣ του ΟΑΕΔ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ