Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τέλος το 35ωρο εργασίας στη Γαλλία

24 Ιούλιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Tο Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ, τον Ιούνιο, είχαν συμφωνήσει το ανώτατο όριο εργασίας να φτάσει ως και τις 65 ώρες την εβδομάδα
Τέλος το 35ωρο εργασίας στη Γαλλία

 Tο Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ, τον Ιούνιο, είχαν συμφωνήσει το ανώτατο όριο εργασίας να φτάσει ως και τις 65 ώρες την εβδομάδα.
  
Η γαλλική εθνοσυνέλευση ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει στις εταιρίες να παρακάμπτουν το 35ωρο εργασίας ανά εβδομάδα, κάτι που καθιστά πλέον παρελθόν μία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που είχε προωθήσει η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Η κίνηση, ίσως, σηματοδοτεί την εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθεσίας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά στους Ευρωπαίους εργαζόμενους. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε παλαιότερη ανακοίνωση την χαρακτηρίζει ως «βήμα προόδου προς μια κοινωνική Ευρώπη».

Υπενθυμίζεται, ότι αρχές Ιουνίου, το Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ συμφώνησαν ότι το ανώτατο όριο εργασίας, σε ορισμένες περιπτώσεις και εφόσον η εθνική νομοθεσία της κάθε χώρας το επιτρέπει, θα μπορεί να φτάσει τις 60 ή και τις 65 ώρες την εβδομάδα. Με την απόφαση αυτή διαφώνησαν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ουγγαρία, οι οποίες απείχαν από την ψηφοφορία.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Απασχόλησης της ΕΕ συμφώνησαν ότι το ανώτατο όριο είναι το 48ωρο. Ωστόσο, η συμφωνία προβλέπει δυνατότητα επιλογής επιπλέον χρόνου εργασίας έως 60 ώρες την εβδομάδα, ενώ για ορισμένα επαγγέλματα το ανώτατο όριο είναι οι 65 ώρες, εφόσον το συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί είχε κατ΄ επανάληψη επικρίνει το 35ωρο εργασίας ως ένα βασικό παράγοντα που έπληττε την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας. Ωστόσο απέφυγε να καταργήσει το σχετικό νόμο στο σύνολό του, φοβούμενος τη μείωση της δημοτικότητάς του στα εργατικά στρώματα, αλλά και διότι η υπερωριακή αμοιβή των υπαλλήλων είναι ένας βασικός παράγοντας για την αγοραστική τους δύναμη, αφού οι υπερωρίες δεν φορολογούνται.

Ο νέος νόμος στη Γαλλία, που περιλαμβάνει επίσης μέτρα με στόχο να γίνουν πιο αντιπροσωπευτικά τα εργατικά συνδικάτα, επιτρέπει στις εταιρίες να προχωρούν σε ιδιωτικές συμφωνίες με τις ενώσεις των εργαζομένων ως προς το ωράριο απασχόλησης και τις υπερωρίες. Ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ στο τέλος Αυγούστου.

Σημειώνεται, ότι το 35ωρο είχε καθιερωθεί από την κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν πριν από μία δεκαετία και ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή μέτρα για τους υπαλλήλους. Οι υποστηρικτές του 35ωρου επισημαίνουν ότι χάρη σε αυτό το μέτρο βελτιώθηκε η ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της προσωπικής τους ζωής, χωρίς να πληγεί η παραγωγικότητα

Πηγή Καθημερινή



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης