Αποτελέσματα live αναζήτησης

Νομοσχέδιο κυβέρνησης υπέρ των δανειοληπτών

  • Tην κατάθεση σχεδίου νόμου μετά τον Δεκαπενταύγουστο για την προστασία των δανειοληπτών κυρίως από τους πλειστηριασμούς, προανήγγειλε χθες, σε συνάντησή του με το προεδρείο της Eνωσης Eλληνικών Τραπεζών, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης. Οι κύριες διατάξεις του νομοσχεδίου θα έχουν ως βάση τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στη Βουλή, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόβλεψη και για τους καταχρηστικούς όρους των δανειακών συμβάσεων.
Νομοσχέδιο κυβέρνησης υπέρ των δανειοληπτών                                             

Tην κατάθεση σχεδίου νόμου μετά τον Δεκαπενταύγουστο για την προστασία των δανειοληπτών κυρίως από τους πλειστηριασμούς, προανήγγειλε χθες, σε συνάντησή του με το προεδρείο της Eνωσης Eλληνικών Τραπεζών, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης. Οι κύριες διατάξεις του νομοσχεδίου θα έχουν ως βάση τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στη Βουλή, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόβλεψη και για τους καταχρηστικούς όρους των δανειακών συμβάσεων.

Oπως είχε επισημάνει ο πρωθυπουργός, τα μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών θα αφορούν και την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που επιβάλλει τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών αποκλειστικά και μόνο στα Ειρηνοδικεία με έγγραφες σφραγισμένες προσφορές, έτσι ώστε να διασφαλιστεί στο ακέραιο το αδιάβλητο των σχετικών διαδικασιών και να αποτρέπονται τα απαράδεκτα φαινόμενα των εκβιασμών. Επίσης, θα επεκτείνεται το ακατάσχετο των μισθών στις περιπτώσεις εκείνες, στις οποίες ο μισθός καταβάλλεται από τον εργοδότη όχι απευθείας στον εργαζόμενο, αλλά με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του τελευταίου. Παράλληλα, θα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής αξίας τους, ενώ θα αυξηθεί το ποσό κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται ο πλειστηριασμός μοναδικής κατοικίας. Σύμφωνα, εξάλλου, με όσα είχε επισημάνει ο πρωθυπουργός, μελετάται –με στόχο την πλήρη και επαρκή εξειδίκευση– η διαμόρφωση μίας κλίμακας με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, η θέσπιση της οποίας θα εξασφαλίσει την ομοιόμορφη αντιμετώπιση ανάλογων περιπτώσεων. Υπό ρύθμιση είναι ακόμη το καθεστώς λειτουργίας των εισπρακτικών εταιριών, ενώ με υπουργική απόφαση επιβάλλεται στις τράπεζες η κατάργηση 15 καταχρηστικών όρων που αφορούν τους λογαριασμούς καταθέσεων,

τη χορήγηση πιστωτικών καρτών και τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού με το προεδρείο της Ελληνικής Eνωσης Eλληνικών Τραπεζών, παρόντες ήταν οι Τ. Αράπογλου, Δ. Μαντζούνης, Ν. Νανόπουλος και Χ. Γκόρτσος. Υπήρξε, επίσης, εκτενής συζήτηση για τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς επίσης τη διεθνή και την ελληνική οικονομία. Ο κ. Αλογοσκούφης ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες για τις πληροφορίες που λαμβάνουν τα τραπεζικά επιτελεία σχετικά με τις εξελίξεις παγκοσμίως, ενώ για μία ακόμα φορά εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις προοπτικές της διεθνούς κρίσης. Κοινή, πάντως, ήταν η πεποίθηση ότι τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα δεν αντιμετωπίζουν επί του παρόντος σοβαρά προβλήματα από τη διεθνή κρίση, καθώς δεν ήταν τόσο εκτεθειμένα στους κινδύνους στο εξωτερικό, όπως τράπεζες από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Eνωσης ή στις ΗΠΑ.

Πηγή: Express.gr

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης