Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ο πονοκέφαλος και τα σενάρια του Σεπτεμβρίου για την Οικονομία

22 Ιούλιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 6 λεπτά
  • Εξαιρετική δυσκολία εμφανίζει για το οικονομικό επιτελείο η επιχείρηση εξεύρεσης των απαραίτητων πόρων για την ενίσχυση εκείνων των ομάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από τη διεθνή οικονομική κρίση, με παράλληλη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα έσοδα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, ενώ η κατάσταση περιπλέκεται από την αμετακίνητη θέση του κ. Αλογοσκούφη να μην υπάρξει επιπλέον φορολογική επιβάρυνση των μεσαίων εισοδημάτων.
Ο πονοκέφαλος και τα σενάρια του Σεπτεμβρίου για την Οικονομία

Εξαιρετική δυσκολία εμφανίζει για το οικονομικό επιτελείο η επιχείρηση εξεύρεσης των απαραίτητων πόρων για την ενίσχυση εκείνων των ομάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από τη διεθνή οικονομική κρίση, με παράλληλη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα έσοδα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, ενώ η κατάσταση περιπλέκεται από την αμετακίνητη θέση του κ. Αλογοσκούφη να μην υπάρξει επιπλέον φορολογική επιβάρυνση των μεσαίων εισοδημάτων.

Με το κομπιουτεράκι στο χέρι θα περάσει εφέτος τις διακοπές του ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, ελπίζοντας ότι κάποιο από τα σενάρια που θα του αποστείλουν οι συνεργάτες του θα καταφέρει τελικώς να ισορροπήσει ανάμεσα στη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και στη ενίσχυση εκείνων των ομάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από τη διεθνή οικονομική κρίση. Εξίσωση, η οποία προς το παρόν παραμένει άλυτη εξαιτίας κυρίως της δυσκολίας που εμφανίζει η επιχείρηση εξεύρεσης των απαραίτητων πόρων αλλά και του γεγονότος ότι τα δεδομένα έσοδα κάθε άλλο παρά αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, με την μαύρη τρύπα να ξεπερνά ήδη στο πρώτο εξάμηνο του έτους το 1,5 δισ. ευρώ.

Η επίλυση του προβλήματος περιπλέκεται έτι περαιτέρω από την αμετακίνητη θέση του υπουργού να μην υπάρξει η παραμικρή επιπλέον φορολογική επιβάρυνση των μεσαίων εισοδημάτων τα οποία όχι μόνον έχουν αφυδατωθεί φορολογικά αλλά βρίσκονται πλέον μπροστά στο πιθανότατο ενδεχόμενο να «ακούσουν» ηχηρότερα τις συνέπειες της κρίσης. Κατόπιν αυτού η κυβέρνηση δεν διάθετει άλλη επιλογή από το να επιχειρήσει να χρηματοδοτήσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων προς τις υψηλές εισοδηματικές τάξεις, χωρίς ωστόσο να ψαλιδίσει τις αναπτυξιακές προοπτικές.


Μία μικρή αλλά μάλλον συγκυριακή ανάσα προσέφερε χθες στο όλο δυσμενές οικονομικό κλίμα η μικρή ανάκαμψη που παρουσίασαν οι βιομηχανικές παραγγελίες και ο τζίρος. Ολοι, ωστόσο, ανεξαιρέτως οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης την επόμενη διετία με τελευταία την Morgan Stanley που δίνει για την Ελλάδα ανάπτυξη 3,2% εφέτος και 2% το 2009, τη στιγμή βέβαια που οι προβλέψεις για την Ευρώπη παρουσιάζονται ακόμη χειρότερες και οριοθετούνται στο 1,4% και μόλις 1% αντίστοιχα.

Αν ο πληθωρισμός καθιστά απαγορευτική την οποιαδήποτε σκέψη για αύξηση του ΦΠΑ, το άθλιο χρηματιστηριακό κλίμα απομακρύνει το ενδεχόμενο επιτυχούς ολοκλήρωσης των ήδη αποφασισμένων αποκρατικοποιήσεων που αφορούν τον διεθνή αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος», τα λιμάνια και τα καζίνο, συνιστώντας παράλληλα σενάριο επιστημονικής φαντασίας την πρόσθεση οποιουδήποτε νέου στόχου.

Από την άλλη πλευρά σημαντικό κτύπημα από την κρίση φαίνεται να έχει δεχθεί και η αποτελεσματικότητα των ελέγχων και των διασταυρώσεων, από την πορεία των οποίων το οικονομικό επιτελείο ανέμενε σημαντικά επιπλέον έσοδα. Ούτως εχόντων των πραγμάτων μοναδική αξιόπιστη πηγή άντλησης εσόδων είναι μία νέα ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων  και μία μικρή επιπλέον επιβάρυνση των υψηλών εισοδημάτων τα οποία εξακολουθούν να διαθέτουν δυναμισμό και ουδόλως βεβαίως έχουν θιγεί από τη διεθνή ύφεση. Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης μίας σειράς επαγγελμάτων, η αύξηση του ΕΤΑΚ για τα νομικά πρόσωπα, η επιπλέον φορολογική επιβάρυνση των πολυτελών αυτοκινήτων και η φορολόγηση των stock options, είναι μερικά από τα μέτρα που θα δημιουργήσουν ένα μικρό κυματάκι στα... λιγοστά μπάνια που θα κάνει εφέτος το οικονομικό επιτελείο, μέχρι να λάβει τις οριστικές αποφάσεις του.

Πηγή Κέρδος


Η Εφημερίδα «Τα Νέα» Αναφέρει σχετικά με τους Νέους φόρους

Με τέσσερις σίγουρους συν τέσσερις «εφεδρικούς» νέους φόρους που θα επιφέρουν μεγάλες επιβαρύνσεις σε όλους τους φορολογουμένους, καθώς και με σαρωτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό αδιέξοδο το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Στο φθινοπωρινό φορο-πακέτο Αλογοσκούφη, το οποίο θα στοχεύει στο να συρρικνωθεί- κατά το δυνατόν- η δυσθεώρητη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού που ήδη από τους πρώτους πέντε μήνες της εκτέλεσής του ανέρχεται στα 1,8 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα μέτρα της αύξησης των τελών κυκλοφορίας, της αύξησης του φόρου καυσίμων, της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων και της φορολόγησης των δικαιωμάτων μετοχών των μάνατζερ (stock options) και των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Στη φοροεισπρακτική εφεδρεία βρίσκονται μέτρα όπως η αύξηση των ειδικών φόρων σε ποτά και τσιγάρα, η αύξηση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών και η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.

Στο υπουργείο έχουν ήδη αρχίσει να καταστρώνουν τα σχέδια για τον προϋπολογισμό του 2009 και οι προβλέψεις τους για την αύξηση των φορολογικών εσόδων θα αποτυπώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, τα μέτρα που προκρίνονται είναι:

1. Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας στα Ι.Χ. που θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι τον ερχόμενο Νοέμβριο. Η αύξηση αναμένεται να είναι της τάξεως του 20%, ενώ για τα τέλη κυκλοφορίας που θα πληρωθούν το 2009 μελετάται να αλλάξει το σύστημα με σύνδεση του ύψους των τελών με τον όγκο των εκπεμπόμενων ρύπων. Με αυτό το σύστημα τα υψηλού κυβισμού και ογκώδη οχήματα, καθώς και αυτά της παλαιάς τεχνολογίας που είναι ρυπογόνα θα τιμωρηθούν με πολύ υψηλότερα τέλη κυκλοφορίας σε σχέση με αυτά που καταβάλλουν σήμερα οι ιδιοκτήτες τους.

2.Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην αμόλυβδη βενζίνη κατά 2,6% και στο πετρέλαιο κίνησης κατά 3,1%. Πρόκειται για το υπόλοιπο της σταδιακής αύξησης που έχει αρχίσει από τον Ιούλιο του 2006 και θα φτάσει συνολικά από τον Ιανουάριο του 2008 στο 20%.

3. Η επιβολή αυξημένης φορολογίας στις πωλήσεις μετοχών που διακρατώνται για μικρό χρονικό διάστημα. Πρόκειται για μέτρο το οποίο προτάθηκε αρχικά από την αξιωματική αντιπολίτευση, στη συνέχεια από τον ΣΕΒ και υιοθετείται σήμερα από την κυβέρνηση. Παράλληλα, θα προωθηθεί η φορολόγηση των δικαιωμάτων μετοχών που λαμβάνουν δωρεάν ή σε προνομιακή τιμή τα στελέχη των επιχειρήσεων ως πρόσθετη αμοιβή. Στην περίπτωση που τα στελέχη των επιχειρήσεων προχωρούν στην πώλησή τους θα καταβάλλουν αυξημένο φόρο.

4. Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης σε ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων. Πρόκειται για εισόδημα, κυρίως από επιδόματα, που λαμβάνουν μισθωτοί διαφόρων κλάδων. Για παράδειγμα, στο στόχαστρο έχουν μπει οι αμοιβές του ιπτάμενου προσωπικού της πολιτικής αεροπορίας, οι αμοιβές για εφημερίες που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και οι αμοιβές των αθλητών.
Τα περισσότερα από τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μαζί με τον προϋπολογισμό τον Νοέμβριο και θα μπουν σε εφαρμογή από το νέο έτος. Σε συνάρτηση με την πορεία του προϋπολογισμού έως το τέλος του έτους και το μέγεθος της μαύρης τρύπας που θα έχει διαμορφωθεί και θα πρέπει να καλυφθεί εντός του 2009, στη λίστα των νέων φόρων που εξετάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται, κατά σειρά προτεραιότητας, και:

● Η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα. Ειδικά για τα τσιγάρα υπάρχει έτοιμη η δικαιολογία για την αύξηση της τιμής τους στο όνομα της εναρμόνισης της ελληνικής φορολογίας με την ευρωπαϊκή.

● Η αύξηση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων. Από 80% που είναι σήμερα για τις τράπεζες και 65% για τις Α.Ε. και ΕΠΕ, μελετάται να αυξηθεί στο 100% και 80% αντίστοιχα.

● Η αύξηση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα εντός του 2009. Πρόκειται για μέτρο που θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από την πορεία της οικοδομής και γενικότερα της αγοράς ακινήτων.
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης