Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ετοιμάζεται ρύθμιση, αλλά αποκλείεται και άλλη περαίωση

  • Ποιες κινήσεις προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την αντιμετώπιση του σοβαρού δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας.
Ετοιμάζεται ρύθμιση, αλλά αποκλείεται και άλλη περαίωση

Ποιες κινήσεις προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την αντιμετώπιση του σοβαρού δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας

Σε ρύθμιση χρεών προς την Εφορία προσανατολίζεται ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης προκειμένου να αντιμετωπίσει το οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα, που επιτείνεται λόγω της κρίσης, αλλά απορρίπτει κατηγορηματικά νέα περαίωση που ζητούν οι επιχειρήσεις.

Για το επόμενο –και όπως όλα δείχνουν πιο δύσκολο έτος για την οικονομία– ο κ. Αλογοσκούφης παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτικός στις εισηγήσεις για αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, χωρίς ωστόσο να την αποκλείει οριστικά. Ταυτόχρονα, όμως, σχεδιάζει άλλα μέτρα που θα ενισχύσουν τα έσοδα, ενώ προγραμματίζει εκτεταμένες διασταυρώσεις για τον εντοπισμό όσων απέκρυψαν την ακίνητη περιουσία τους, για να μην καταβάλουν το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, μέσω του αρχείου της ΔΕΗ.

Κάτι η διεθνής κρίση, κάτι η κάμψη της κατανάλωσης και κυρίως ο «ξεχαρβαλωμένος» φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχουν οδηγήσει σε σημαντική υστέρηση των φορολογικών εσόδων, που δεν προβλέπεται να καλυφθεί έως το τέλος του έτους ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την απόδοση των πρωτοεφαρμοζόμενων μέτρων του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και του ενιαίου φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.

Πιέσεις για πιστώσεις

Η υστέρηση δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από αντίστοιχη περικοπή δαπανών, οι οποίες όχι μόνο είναι κατά ένα μεγάλο μέρος ανελαστικές, αλλά και επιπλέον επηρεάζονται από την αρνητική συγκυρία, όπως για παράδειγμα οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, που επιβαρύνονται από την άνοδο των επιτοκίων ή οι δαπάνες για την ενίσχυση των ασθενέστερων στρωμάτων, που πλήττονται από την άνοδο του πληθωρισμού, ενώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων –σύνηθες, πρώτο και εύκολο θύμα σε εποχές δημοσιονομικού «στριμώγματος»– δεν μπορεί να ψαλιδιστεί, γιατί οι πιστώσεις του είναι αναγκαίες για την απορρόφηση των πόρων του Γ΄ ΚΠΣ, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί, στο μεγαλύτερο μέρος του, φέτος. Επίσης, οι πιέσεις από άλλα υπουργεία και φορείς προς το υπουργείο Οικονομίας για πρόσθετες πιστώσεις πολλαπλασιάζονται, δημιουργώντας ενδοκυβερνητικές εντάσεις. Ο κ. Αλογοσκούφης πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει καμία νέα πίστωση πέραν αυτών που προβλέπει ο προϋπολογισμός. «Ας αναλάβει ο καθένας στον τομέα του τις ευθύνες του», λένε στο ΥΠΟΙΟ. Ετσι, και προκειμένου να συγκρατηθεί το έλλειμμα όσο το δυνατόν πιο κοντά στον στόχο (το ότι θα είναι υψηλότερο και θα ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ θεωρείται πλέον βέβαιο), η προσοχή του οικονομικού επιτελείου εστιάζεται στο σκέλος των εσόδων, που ήταν ούτως ή άλλως το μεγάλο στοίχημα του προϋπολογισμού.

Με αυστηρούς όρους

Πέρα από τα συνήθη μέτρα των διασταυρώσεων, των αποβάσεων κλιμακίων του ΣΔΟΕ στα θέρετρα διακοπών κ.λπ., τα οποία επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο και εκ του αποτελέσματος θυμίζουν άσκηση επί χάρτου του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ο υπουργός Οικονομίας έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να προετοιμάσουν ένα σχέδιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις εφορίες και ανάλογα με την πορεία των εσόδων θα αποφασίσει μέχρι το τέλος Αυγούστου, εάν θα το θέσει σε εφαρμογή. Πρόκειται για οφειλές 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό επεξεργασμένες από την εποχή που σχεδιάζονταν να τιτλοποιηθούν. Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών έχει μια σχετικά ικανοποιητική εικόνα για το ποιες από αυτές μπορούν να εισπραχθούν και ποιες όχι. Ο κ. Αλογοσκούφης, ωστόσο, είναι σαφής: «Αν γίνει, θα είναι μια ρύθμιση αυστηρή και όχι χαριστική. Θα υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις που θα αποτρέπουν την επανάληψη του φαινομένου να καταβάλει κάποιος μια δόση, να παίρνει ενημερότητα και στη συνέχεια να εξαφανίζεται», λέει.

Ακόμη πιο κατηγορηματικός είναι ο υπουργός Οικονομίας σε ό,τι αφορά το αίτημα κάποιων επιχειρηματικών φορέων για επαναφορά της περαίωσης. «Περαίωση όσο είμαι εγώ στο υπουργείο Οικονομίας δεν πρόκειται να γίνει». Η εμπειρία από την εφαρμογή της το 2004 ήταν καταστροφική. Οχι μόνο επειδή τα αποτελέσματά της δεν ήταν τα αναμενόμενα, αλλά κυρίως γιατί λειτούργησε διαβρωτικά στη νοοτροπία των φορολογουμένων. «Δεν μπορεί από τη μια να είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε στον “αέρα” καμπάνια για τη φοροδιαφυγή και την εμπέδωση φορολογικής συνείδησης και από την άλλη να κάνουμε περαιώσεις», απάντησε ο κ. Αλογοσκούφης στους συνεργάτες του που μετέφεραν το σχετικό αίτημα.

Επίσης, σύντομα θα ξεκινήσει η διαφημιστική καμπάνια για τη φοροδιαφυγή, ενώ αυτήν την εβδομάδα θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή, όπου θα ανακοινωθούν μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου και στο ναυτιλιακό πετρέλαιο.

«Φορολόγηση πλούτου»

Σε ό,τι αφορά το 2009, που θα είναι ακόμη πιο δύσκολο από το 2008, καθώς η διεθνής κρίση θα συνεχιστεί, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί περαιτέρω, οι τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και οι δημοσιονομικές προκλήσεις θα είναι ακόμη πιο μεγάλες, δεδομένων των φετινών αστοχιών, το υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει μια νέα φορολογική παρέμβαση υπό τον γενικό τίτλο «φορολόγηση του πλούτου». Σε αυτό περιλαμβάνεται η φορολόγηση των υπεραξιών των μετοχών και των stock options, αλλαγές στο καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης και η επανεξέταση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει όχι κλιμάκωση του συντελεστή ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας (ο κ. Αλογοσκούφης δεν συμφωνεί με τη σχετική εισήγηση), αλλά αξιολόγηση του μέτρου, εντοπισμός των αδυναμιών κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής και βελτιώσεις. Μεταξύ άλλων, ο κ. Αλογοσκούφης έχει κάνει δεκτό το αίτημα για την απαλλαγή από το ΕΤΑΚ των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των κοινωφελών ιδρυμάτων, αλλά απορρίπτει σχετικό αίτημα κάποιων επιχειρήσεων, όπως τα ξενοδοχεία. Επίσης, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δηλώσεων, ο υπουργός Οικονομίας έχει δώσει εντολή να αρχίσουν διασταυρώσεις, για να εντοπιστούν όσοι απέκρυψαν ακίνητα. Η διασταύρωση θα γίνει με το αρχείο της ΔΕΗ το οποίο πήρε το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εφαρμόσει τον ενιαίο ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Ο πληθωρισμός αποκλείει αύξηση του ΦΠΑ προς το παρόν

Η αύξηση του ΦΠΑ θα είναι το έσχατο μέτρο στο οποίο θα προσφύγει το υπουργείο Οικονομίας προκειμένου να ενισχύσει τα έσοδα του 2009 (για το 2008 ούτε λόγος να γίνεται). Οπως σημειώνει μάλιστα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου «αυτή τη στιγμή το πιο πιθανό είναι να μην περιληφθεί στους σχεδιασμούς για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους». Το ίδιο στέλεχος αναγνωρίζει ότι θα ήταν το λιγότερο στρεβλωτικό μέτρο, αποδοτικό για τα δημόσια Ταμεία και θα μπορούσε να έχει και στοιχεία κοινωνικής ευαισθησίας, υπό την έννοια ότι θα αυξανόταν ο μεγάλος συντελεστής (19%) και θα μειωνόταν ο μικρός (9%), στον οποίο υπάγονται πολλά βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα. Ωστόσο, υπάρχουν δυο σημαντικά προβλήματα. Το πρώτο η επίπτωση στον πληθωρισμό και η ενίσχυση των πληθωριστικών προσδοκιών. Δεύτερο και ίσως σημαντικότερο, το πολιτικό κόστος. Ακόμη και εάν μειωνόταν ο μικρός συντελεστής (που όμως είχε αυξηθεί προ διετίας), η αύξηση του ΦΠΑ προκαλεί αντιδράσεις και κόστος που ούτε η κυβέρνηση ούτε ο κ. Αλογοσκούφης προσωπικά είναι εύκολο να αντέξουν, υπό τις παρούσες συνθήκες, πολιτικές και οικονομικές. Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι το 2009 είναι έτος ευρωεκλογών και σύμφωνα με κάποια σενάρια και εθνικών εκλογών.

ΣΧΕΔΙΑ

1. Ο κ. Αλογοσκούφης παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτικός στις εισηγήσεις για αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, χωρίς ωστόσο να την αποκλείει οριστικά.

2. Το υπουργείο προγραμματίζει διασταυρώσεις για τον εντοπισμό όσων απέκρυψαν την περιουσία τους για να μην καταβάλλουν το Τέλος Ακινήτων.

3. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν μπορεί να ψαλιδιστεί, γιατί οι πιστώσεις του είναι αναγκαίες για την απορρόφηση των πόρων του ΓΆ ΚΠΣ.

4. Ο κ. Αλογοσκούφης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει καμία νέα πίστωση πέραν αυτών που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

5. Εχει δοθεί ήδη εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να προετοιμάσουν ένα σχέδιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις εφορίες.

6. Περαίωση δεν πρόκειται να γίνει. Η εμπειρία από την εφαρμογή της το 2004 ήταν καταστροφική. Λειτούργησε διαβρωτικά στη νοοτροπία του κοινού.

Πηγή Καθημερινή

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης