Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δημιουργία Μαύρης λίστας κατά φοροδιαφυγής: Καταγραφή ύποπτων κλάδων και προσώπων

  • NEA εργαλεία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σκοπεύει να ενεργοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της μάχης που δίνει για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και σε αυτά περιλαμβάνονται ευμεγέθεις κατάλογοι,..
Δημιουργία Μαύρης λίστας κατά φοροδιαφυγής: Καταγραφή ύποπτων κλάδων και προσώπων              


NEA εργαλεία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σκοπεύει να ενεργοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της μάχης που δίνει για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και σε αυτά περιλαμβάνονται ευμεγέθεις κατάλογοι, με κατηγορίες φορολογουμένων που θα πρέπει να «προσεχθούν» ιδιαιτέρως. Βέβαια, οι λίστες αυτές δεν θα είναι και τα μοναδικά εργαλεία που θα ενεργοποιήσουν οι φορολογικές αρχές, καθώς αναμένεται παράλληλα να υιοθετηθούν και κάποια από τα όποια τυχόν μέτρα εισηγηθεί και η ad hoc επιτροπή για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία θα συνέλθει προσεχώς.

Στα προαναφερθέντα αυτά εργαλεία, πάντως, εντάσσεται και η κατάρτιση καταλόγων κατηγοριοποίησης δύο ομάδων φορολογουμένων:
Πρώτον, των «ύποπτων» κλάδων για φοροδιαφυγή και
δεύτερον, των «σεσημασμένων» φοροφυγάδων.
Βέβαια, μαζί με αυτές τις λίστες θα καταρτιστούν και ειδικοί δείκτες, με βάση τους οποίους θα γίνει και κατηγοριοποίηση των φορολογουμένων ανάλογα με την πιθανότητα φοροδιαφυγής. Eτσι, με βάση αυτά τα δεδομένα, θα σχεδιάζονται και θα διενεργούνται διαφορετικής συχνότητας και στοχοθέτησης φορολογικοί έλεγχοι.
Πολύτιμο «κλειδί» στη σύνταξη αυτών των καταστάσεων αναμένεται να αποτελέσει το σύστημα «ELENXIS», μέσω του οποίου θα καλύπτεται πλήρως ο ελεγκτικός κύκλος, δηλαδή:

• Η σχεδίαση στοχευμένων ελέγχων
• Η αποτελεσματική διαχείριση των ελέγχων και
• Η αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων αυτών.
Ακριβώς η τρίτη αυτή φάση θα δίνει τη δυνατότητα μαζί με τα στοιχεία που διαθέτουν η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ), αλλά και γενικότερα οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, να σκιαγραφηθεί με πλήθος επιμέρους παραμέτρων (κλάδοι, περιφέρειες, εποχικότητα, στατιστικά στοιχεία, κ.λπ.) όλο το φάσμα των φορολογικών παραβάσεων που διαπιστώνονται και να προσδιορισθεί επακριβέστερα η φοροδιαφυγή.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως διευρύνεται στις πρακτικές των ελέγχων η θεωρία των «συνήθων υπόπτων» καθώς στο ηλεκτρονικό αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, όπου είναι καταχωρισμένοι οι φορολογούμενοι που εντοπίσθηκαν να έχουν υποπέσει σε παραβάσεις (όπως π.χ. όσοι δεν έχουν υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις ήδη από το 2003, κ.λπ.), θα προστεθούν πολύ περισσότερα στοιχεία. Η κατηγοριοποίηση των «υπόπτων» θα είναι εφικτή, δεδομένου ότι το ELENXIS αναμένεται να αναβαθμίσει ριζικά την επιχειρησιακή ικανότητα των ελεγκτικών υπηρεσιών, συμβάλλοντας καθοριστικά στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας των ελέγχων.

Υπενθυμίζεται ότι τα σχέδια για δείκτες με τους οποίους θα κατηγοριοποιούνται οι ύποπτοι επί φοροδιαφυγή είχε πρώτος προαναγγείλει το περασμένο φθινόπωρο ο υπουργός Οικονομίας και οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, όπου εσυζητείτο τότε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Πολύτιμα αναμένονται επίσης και τα στοιχεία της ΥΠΕΕ, τα οποία χρήσουν περαιτέρω επεξεργασίας αναφορικά με τα ποσοστά παραβατικότητας ανά κλάδους, περιφέρεια, κ.λπ. 

Πηγή: Express.grΘέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης