Ανησυχία ΣΕΒ για τις επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση

Οικονομικές Ειδήσεις

14 Ιούλιος 2008
Την ανησυχία του για αύξηση της ανεργίας εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δ. Δασκαλόπουλος στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του συνδέσμου, ενώ ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γ. Προβόπουλος, συνέστησε προσοχή σε παρεμβάσεις που θα δημιουργήσουν τσουνάμι πληθωρισμού. Taxheaven.gr

Βλέπουν αύξηση της ανεργίας

Την ανησυχία του για αύξηση της ανεργίας εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δ. Δασκαλόπουλος στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του συνδέσμου, ενώ ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γ. Προβόπουλος, συνέστησε προσοχή σε παρεμβάσεις που θα δημιουργήσουν τσουνάμι πληθωρισμού.

Ανησυχία ΣΕΒ για τις επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση

Την ανησυχία ότι κινδυνεύει η δημοσιονομική ισορροπία και τα θετικά επιτεύγματα στον τομέα της μείωσης της ανεργίας, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του που προανήγγειλε τον κ. Γ. Προβόπουλο στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του συνδέσμου.

Οπως σημείωσε ο κ. Δασκαλόπουλος, στη χώρα μας ο πληθωρισμός ανέρχεται ήδη στο 5% και ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί.

Παράλληλα επεσήμανε τα μέτρα που έχει λάβει ο ΣΕΒ από την πλευρά του διαβλέποντας την επερχομένη κρίση. Συγκεκριμένα, όπως είπε, ο ΣΕΒ ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με κριτήριο τόσο την ανταγωνιστικότητα όσο και την ευθύνη μας ως επιχειρήσεις απέναντι στους οικονομικά ασθενέστερους. Παράλληλα, αναγνωρίζοντας τη δομική φύση του προβλήματος του πληθωρισμού και της ακρίβειας ως συμπτώματος διαχρονικών στρεβλώσεων, ο ΣΕΒ πρότεινε οκτώ μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα για τη προώθηση βασικών μεταρρυθμίσεων που αναβάλλονται επί δεκαετίες. Ο κεντρικός άξονας των μεταρρυθμίσεων αυτών αφορά στην απελευθέρωση του ανταγωνισμού σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών -οπότε και στη συνολική μείωση του κόστους στην οικονομία. Πρότεινε, επίσης μέτρα ανακούφισης των χαμηλόμισθων από το κύμα της ακρίβειας, με συνεισφορά και των ίδιων των επιχειρήσεων.


Γ. Προβόπουλος: Οχι σε παρεμβάσεις που θα δημιουργήσουν τσουνάμι πληθωρισμού

H διασφάλιση της βελτίωσης των θεμελιωδών δεδομένων της οικονομίας και η στήριξη των ασθενέστερων οικονομικών τάξεων αποτελεί χρέος όλων, των φορέων οικονομικής πολιτικής και των κοινωνικών εταίρων, τόνισε σε ομιλία του στο γενικό συμβούλιο του ΣΕΒ ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλος. Ωστόσο ο κ. Γ. Προβόπουλος δεν προσδιόρισε τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την επίτευξη του στόχου αλλά περιορίστηκε να πεί ότι θα πρέπει να αποτρέπονται φαινόμενα όπως ο καθορισμός τιμών από τις επιχειρήσεις, σύναψη μισθολογικών συμφωνιών ή ο καθορισμός άλλων αμοιβών που μπορεί να πυροδοτήσουν δευτερογενές πληθωριστικό κύμα και να μετατρέψουν το πρόβλημα σε μόνιμο..


Όπως είπε ο κ. Γ. Προβόπουλος , "εάν δεν το κατορθώσουμε αυτό, θα υποφέρουμε όλοι, με το μεγαλύτερο βάρος να φέρουν οι πιο ευάλωτες, δηλαδή οι οικονομικά ασθενέστερες ομάδες της κοινωνίας". Τόνισε δε ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα σφάλματα που διαπράχθηκαν την εποχή των δύο πετρελαϊκών κρίσεων. Μάλιστα, μιλώντας για την Ελλάδα και τις ασθενέστερες εισοδηματικές τάξεις, ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι θα πρέπει να ανακουφιστούν σε πρώτη φάση από τις επιπτώσεις της πετρελαϊκής κρίσης, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων, οι οποίες, όμως, δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να θέσουν εκτός τροχιάς τις δημοσιονομικές προοπτικές.

Μιλώντας ειδικότερα για την ευθύνη της νομισματικής πολιτικής, ο κ. Γ. Προβόπουλος σημείωσε ότι πρέπει πρωτίστως να διασφαλίζει ότι οι κατά καιρούς εξωγενείς πληθωριστικές πιέσεις δεν θα πυροδοτήσουν δευτερογενείς επιδράσεις, όπως καθορισμός τιμών από τις επιχειρήσεις ή η σύναψη μισθολογικών συμφωνιών ή ο καθορισμός άλλων αμοιβών που προεξοφλούν ότι μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός θα αυξηθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Γ. Προβόπουλο θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για να εξομαλυνθούν πλήρως οι συνθήκες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ωστόσο παραμένει αβέβαιος. Επίσης σημείωσε ότι η πιθανή διάρκεια των δυσμενών επιδράσεων της χρηματοπιστωτικής αναταραχής στην οικονομική δραστηριότητα διαφαίνεται διεθνώς ότι θα είναι μεγαλύτερες από τις αρχικά προβλεπόμενες, κυρίως στις ΗΠΑ. Στο σημείο αυτό διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα θεμελιώδη παραμένουν υγιή στην Ευρωζώνη. Όπως ανέφερε ο ρυθμός ανάπτυξης στην περιοχή θα διαμορφωθεί στο 1,7-1,8% το 2008 και στην Ελλάδα 3,4-3,5%. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η ΕΚΤ ανταποκρίνεται στην ανάγκη διατήρησης σε χαμηλά επίπεδα των πληθωριστικών προσδοκιών και διασφάλισης της σταθερότητας των τιμών.

Πηγή Κέρδος