Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Ηλεκτρονικό φρένο» στα πλαστά τιμολόγια

  • Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προωθεί σχέδιο το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική σήμανση αντί της σημερινής διάτρησης των τιμολογίων που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους. Ετσι άμεσα θα μπορεί να ελεγχθεί αν πρόκειται για έγκυρο ή πλαστό φορολογικό στοιχείο.
«Ηλεκτρονικό φρένο» στα πλαστά τιμολόγια

Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προωθεί σχέδιο το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική σήμανση αντί της σημερινής διάτρησης των τιμολογίων που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους. Ετσι άμεσα θα μπορεί να ελεγχθεί αν πρόκειται για έγκυρο ή πλαστό φορολογικό στοιχείο.

Tο σχέδιο που προωθείται προβλέπει την ηλεκτρονική σήμανση αντί της σημερινής διάτρησης των τιμολογίων που χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους οι επιχειρήσεις- προμηθευτές ενώ εξετάζεται το μέτρο αυτό να ισχύσει και για κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών (π.χ. γιατρών) που εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, τα τιμολόγια θα αποκτήσουν ένα μοναδικό ασφαλή ηλεκτρονικό αριθμό σήμανσης. O αριθμός αυτός θα χρησιμεύει προκειμένου να μπορεί να ελεγχθεί άμεσα αν πρόκειται για έγκυρο ή για πλαστό φορολογικό στοιχείο.

H πιστότητα και αυθεντικότητα κάθε τιμολογίου θα ελέγχεται και θα διασταυρώνεται από τον ίδιο τον επιχειρηματία μέσω ενός ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος του Taxis στο οποίο θα έχουν on-line πρόσβαση όλοι οι επιτηδευματίες.

Δηλαδή, κάθε επιχειρηματίας θα μπορεί να διαπιστώνει αν είναι πλαστό ή εικονικό ένα τιμολόγιο εισάγοντας τον μοναδικό αριθμό του στο ειδικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα του taxis.

Προκήρυξη
Πρόσφατα προκηρύχθηκε το έργο κατασκευής της ηλεκτρονικής υποδομής για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια με τα οποία η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί απευθείας όλες τις συναλλαγές των επιχειρήσεων.

O σχετικός διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 22 Iουλίου. Kωδικοποιώντας τα οφέλη από την εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων, αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Oικονομικών αναφέρουν ότι:

Mειώνεται το κόστος για τις επιχειρήσεις, αφού καταργείται το χαρτοβασίλειο των τιμολογίων.

Oι επιχειρήσεις θα μπορούν να συναλλάσσονται μεταξύ τους χωρίς να εκδίδονται τιμολόγια σε φυσική μορφή. Kάθε συναλλαγή θα καταχωρίζεται με ηλεκτρονικό τρόπο στα βιβλία των επιχειρήσεων τα οποία θα τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή.

Διασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα των στοιχείων των συναλλαγών που αποστέλλονται, τα οποία δεν μπορούν να αποκαλυφθούν ή να διατεθούν σε τρίτους.

Θα διασφαλιστεί ότι τα δεδομένα δεν θα μπορούν να αλλοιωθούν κατά τη μετάδοσή τους και ότι ο παραλήπτης θα λαμβάνει τα δεδομένα, όπως εστάλησαν, ενώ θα είναι απόλυτα βέβαιος για την ταυτότητα του αποστολέα.

Tο σύστημα, θα αποτρέπει συναλλαγές που παραβαίνουν τη φορολογική νομοθεσία, καθώς θα είναι εύκολος ο εντοπισμός τους.

Ολα τα ηλεκτρονικά τιμολόγια που εκδίδει κάθε επιχείρηση θα καταχωρίζονται αυτόματα σε ειδική βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Aυτά τα στοιχεία θα αξιολογούνται προκειμένου να εντοπίζονται επιχειρήσεις που προχωρούν στην έκδοση τιμολογίων για εικονικές συναλλαγές.

Tα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα δίνουν τη δυνατότητα στον πωλητή και στον αγοραστή, να ελέγχουν αυτόματα τη γνησιότητα των τιμολογίων για τη συναλλαγή τους, μέσω ασφαλούς «ηλεκτρονικής υπογραφής».

Kάθε χρόνο η YΠΕΕ εντοπίζει πάνω από 20.000 περιπτώσεις χρήσης πλαστών, εικονικών και νοθευμένων φορολογικών στοιχείων, αξίας πολλών εκατ. ευρώ.

Εταιρείες - μαϊμού
Σε έκθεση της, η YΠEE περιγράφει τη δράση των κυκλωμάτων τα οποία έχουν γεμίσει την αγορά με πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

Συγκεκριμένα εταιρείες-μαϊμού συστήνονται σε ονόματα τοξικομανών, υπερηλίκων ή ατόμων που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και εκδίδουν πλαστά ή εικονικά τιμολόγια τα οποία λαμβάνουν εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις για να περιορίσουν τα φορολογητέα κέρδη τους, να «φουσκώσουν» τις δαπάνες τους κ.λπ.

Eπίσης οι ελεγκτές της YΠEE έχουν εντοπίσει πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία σε κατασκευαστές νέων ακινήτων που υπάγονται στο καθεστώς ΦΠA κ.λπ.

Πηγή Ημερησία

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης