Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ξεχάστε τα πληκτρολόγια, έρχονται οι οθόνες αφής

14 Ιούλιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Σε νέους τρόπους πλοήγησης στρέφονται οι κατασκευαστές επιδιώκοντας να κάνουν πιο εύχρηστους τους υπολογιστές. Το μοντέλο κινητών τηλεφώνων, όπου αντί για πλήκτρα χρησιμοποιούνται τα δάκτυλα των χεριών έρχεται και στα PC
Ξεχάστε τα πληκτρολόγια, έρχονται οι οθόνες αφής

Σε νέους τρόπους πλοήγησης στρέφονται οι κατασκευαστές επιδιώκοντας να κάνουν πιο εύχρηστους τους υπολογιστές. Το μοντέλο κινητών τηλεφώνων, όπου αντί για πλήκτρα χρησιμοποιούνται τα δάκτυλα των χεριών έρχεται και στα PC

Σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς, μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις των επόμενων ετών στον χώρο της πληροφορικής θα είναι η χρήση μενού πλοήγησης (user interfaces), τα οποία θα είναι περισσότερο φυσικά.

Δηλαδή, δεν θα χρησιμοποιείται τόσο το ποντίκι ή το πληκτρολόγιο αλλά τα δάχτυλα, η αφή μας κ.ά.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο κ. Γκέιτς επιδεικνύει το Surface, έναν υπολογιστή που μοιάζει με τραπέζι. Ομως, η Microsoft δεν είναι η μόνη που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Η HP παρουσίασε πρόσφατα το TouchSmart PC IQ500, το οποίο έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του τη δυνατότητα πλοήγησης μέσα στα μενού των Windows Vista με τη χρήση των δακτύλων του χεριού του χρήστη. Τυπικά, δεν είναι ο πρώτος επιτραπέζιος υπολογιστής που διαθέτει μενού αφής. Το «μακρινό» 1983, η HP είχε παρουσιάσει το ΗΡ 150, το οποίο είχε οθόνη αφής, ενώ το 2007 η ίδια εταιρεία είχε διαθέσει την πρώτη γενιά TouchSmart PC.


Νέα δεδομένα
Ομως, η εμπειρία στο μηχάνημα του 2007 δεν ήταν αυτή που έπρεπε, καθώς με την αφή μπορούσαν να γίνουν ελάχιστες λειτουργίες. Τώρα, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, δεδομένου ότι πλέον μία σειρά από λειτουργίες (π.χ. αναπαραγωγή μουσικής και ταινιών, σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, κ.λπ.) γίνεται με ένα... άγγιγμα.

Γενικότερα, το user interface που έχει το TouchSmart θυμίζει αρκετά το iPod Touch και άλλες αντίστοιχες συσκευές, οι οποίες, όμως, είναι φορητές και όχι ένας κανονικός υπολογιστής με οθόνη 22 ιντσών.

Βέβαια, η προσέγγιση που ακολουθείται είναι αντίστοιχη με εκείνη των φορητών συσκευών με οθόνη αφής, όμως, η μεγαλύτερη οθόνη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο χρήστης αποκτά πρόσβαση στις λειτουργίες του υπολογιστή. Σημειωτέον, πάντως, πως το εν λόγω μοντέλο της HP διαθέτει και πληκτρολόγιο.


Τablets PCs
Η Πρώτη προσπάθεια

Μία πρώτη προσπάθεια στον χώρο των υπολογιστών είχε γίνει με τα tablet PCs, τα οποία, όμως, έχουν μεν οθόνη αφής, αλλά απαιτείται η χρήση ειδικής γραφίδας.

Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η συγκεκριμένη κατηγορία φορητών υπολογιστών δεν κατάφερε μέχρι τώρα να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις που ανέφεραν ότι θα εξελιχθεί σε απαραίτητο «αξεσουάρ» για πολλούς εργαζόμενους.

Πάντως, δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα tablet PCs, τα οποία δεν θα χρειάζονται γραφίδα και θα μπορέσουν να βελτιώσουν τα ποσοστά της δημοτικότητάς τους.


Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης