Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πανικός στην ΕΕ για την κρίση

9 Ιούλιου 2008 Σχόλια
  • Ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού αλλά και της ύφεσης, χτυπά απειλητικά την πόρτα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Στο χθεσινό Ecofin οι 27 υπουργοί παραδέχτηκαν ότι είχαν υποτιμηθεί οι επιπτώσεις της κρίσης. Ωστόσο, διχάστηκαν σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί η κρίση, με τη Γερμανία να πρωτοστατεί στην απόρριψη της μείωσης του ΦΠΑ
Πανικός στην ΕΕ για την κρίση

Η οικονομική ύφεση χτυπά απειλητικά την πόρτα των ευρωπαϊκών χωρών. Οι υπουργοί Οικονομίας τόσο των 15 χωρών του Eurogroup όσο και των 27 του EcoFin, που συνεδρίασαν χθες στις Βρυξέλλες, αναγκάστηκαν να ανοίξουν για πρώτη φορά το στόμα τους και να μιλήσουν έξω από τα δόντια, για την επιταχυνόμενη χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης στις χώρες τους.

Λίγο νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους παρουσίαζε νεότερες ανησυχητικές εκτιμήσεις για τη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης και την κάθετη αύξηση του πληθωρισμού.

Χθες, για τρίτη συνεχή φορά φέτος, οι υπουργοί Οικονομικών παραδέχθηκαν ότι πρέπει να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους ως προς τους ρυθμούς της οικονομικής ανάπτυξης και προς τα επάνω αυτές για τον πληθωρισμό.

Ήδη, διαπιστώνουν ότι η ύφεση έχει χτυπήσει σοβαρά τη Δανία και βρίσκεται προ των πυλών της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Μ. Βρετανίας.

Πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, έχουν αρχίσει να μην αποκλείουν την επέλευση και εγκατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία του φαινομένου του «στασιμοπληθωρισμού» (χαμηλή έως ανύπαρκτη οικονομική ανάπτυξη μαζί με υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού).

Διαφωνίες
Τόσο, όμως, στην Ευρωζώνη όσο και, γενικότερα, στην Ε.Ε. δεν προκύπτει συναίνεση σχετικά με την ανάγκη αναθεώρησης των ακολουθούμενων πολιτικών.

Θα συνεχίσουν, δηλαδή, να ισχύουν οι αποφάσεις που έλαβαν οι «27» στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής και στο Μάντσεστερ το 2005, για πλήρη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης με έμφαση στις αρχές της Λισαβόνας για ένα αμυντικό πλέγμα πολιτικών ανάσχεσης του πληθωρισμού (πάσης φύσεως οικονομίες στην κατανάλωση πετρελαίου, έμφαση στον τομέα του ανταγωνισμού στις υπηρεσίες για χαμηλότερες τιμές τους, έμφαση στον τομέα εξεύρεσης φιλο-περιβαλλοντικών λύσεων στα διάφορα προβλήματα).

Οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να περιμένουν τα (όπως φαίνεται αρνητικά) στοιχεία για την ανάπτυξη το 2ο και το 3ο τρίμηνο, τον πληθωρισμό, τις αναθεωρημένες φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις προτάσεις που αυτή θα κάνει για την αντιμετώπιση της διαφαινόμενης κρίσης.

«Δεν περιμέναμε», παραδέχθηκαν αφελώς χθες, «ότι η κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και τα sub-primes, θα είχε τόσες και τέτοιες αρνητικές προεκτάσεις εντός και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και, κυρίως, θα επιτάχυνε με τόσο γοργούς ρυθμούς τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση».

Για την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν ότι σέβονται την προσπάθεια αναχαίτισης του πληθωρισμού.

Ο επικεφαλής του Eurgroup, Ζ. Κ. Γιούνκερ, υποστήριξε ότι η αύξηση της περασμένης εβδομάδας «δεν σηματοδοτεί την απαρχή ενός νέου κύκλου αύξησης των επιτοκίων» και εκτίμησε πως «η ΕΚΤ έχει δίκιο να επιμένει με το σθένος που τη διακρίνει για την αναχαίτιση του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα».

Δηλώσεις
Ο επικεφαλής του Eurogroup υπογράμμισε ότι «οι ενδείξεις επιβράδυνσης των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης πολλαπλασιάζονται το 2ο τρίμηνο, ιδιαίτερα δε στους δείκτες εμπιστοσύνης τόσο των επιχειρηματιών όσο και των καταναλωτών».

Ο κ. Αλμούνια προειδοποίησε ότι οι δείκτες αυτοί «περιμένουμε να είναι χειρότεροι τους επόμενους μήνες. Θα τους καταγράψουμε και θα τους παρουσιάσουμε στις προβλέψεις μας του Οκτωβρίου μαζί με τις προτάσεις μας».

Για τον κ. Αλμούνια «η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται κατά το ένα τρίτο στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου, κατά το δεύτερο τρίτο στην άνοδο των τιμών των τροφίμων και των πρώτων υλών και κατά το τελευταίο τρίτο στην άνοδο των τιμών των υπηρεσιών».

Για πολλούς, μεταξύ των οποίων η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, που η χώρα της ασκεί την εξάμηνη προεδρία στην Ένωση, τα δύο προβλήματα (πληθωρισμός, χαμηλή οικονομική ανάπτυξη) συμβαδίζουν και άρα πρέπει να αντιμετωπιστούν με δράσεις ταυτόχρονες και προς τα δύο αυτά μέτωπα.

Ο κ. Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι «για τον πληθωρισμό όλοι προβληματιζόμαστε έντονα» και κάλεσε τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να αναλάβουν τις ευθύνες τους, «αποφεύγοντας αυξήσεις εμμέσων φόρων και σημαντικές αυξήσεις μισθών στον δημόσιο τομέα».

Γερμανικό βέτο στη μείωση του ΦΠΑ

Οι υπουργοί Οικονομικών απέκλεισαν για μια ακόμη φορά, χθες, τις προτάσεις Σαρκοζί για μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα και αρκέστηκαν να συμφωνήσουν η κάθε κυβέρνηση να λάβει μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Αρνητική ήταν η απάντηση και στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρηση των συντελεστών ΦΠΑ σε μια σειρά υπηρεσιών, όπως αυτές που προσφέρονται στα εστιατόρια. Και στις δύο περιπτώσεις οι αντιρρήσεις προήλθαν κατ αρχήν από τη γερμανική πλευρά.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Πιρ Στάινμπρουκ, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του «είναι αντίθετη σε κάθε βραχυπρόθεσμο μέτρο που εμποδίζει την οικονομία να προσαρμοστεί στις υψηλότερες τιμές πετρελαίου».

Προσέθεσε δε ότι «πρέπει να παραδεχτούμε πως έχουμε να κάνουμε στον ενεργειακό κλάδο με ένα εξωγενές σοκ στις τιμές που ούτε η Ε.Ε. ούτε η ΕΚΤ ούτε τα κράτη-μέλη μπορούν να επηρεάσουν».

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης