Πράσινο φως από Βρυξέλλες για μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ

Οικονομικές Ειδήσεις

8 Ιούλιος 2008
Πράσινο φως για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 19% στο 9% για μια σειρά από υπηρεσίες και προϊόντα, μεταξύ των οποίων και η κατασκευή κατοικιών, δίνει η Κομισιόν στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Taxheaven.gr

Πράσινο φως από Βρυξέλλες για μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ

Από το 19% στο 9% οικοδομές και υπηρεσίες το 2011

 Πράσινο φως για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 19% στο 9% για μια σειρά από υπηρεσίες και προϊόντα, μεταξύ των οποίων και η κατασκευή κατοικιών, δίνει η Κομισιόν στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με πρόταση τροποποίησης της κοινοτικής οδηγίας που αφορά στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ανοίγει ο δρόμος προκειμένου να μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες όπως η παράδοση νεόδμητων κατοικιών, τα κομμωτήρια, η κηπουρική, οι υπηρεσίες αισθητικής και οι παιδικές πάνες.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η πρόταση, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να εφαρμόσουν από το 2011 μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες υπηρεσιών και προϊόντων, εφόσον όμως το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά τους, καθώς η μετάταξη σε χαμηλότερο συντελεστή συνεπάγεται και απώλεια φορολογικών εσόδων.

Με δεδομένη την κακή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα (η μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ) είναι απίθανο να προχωρήσει η κυβέρνηση στη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ χωρίς άλλα μέτρα για την αύξηση των εσόδων.

Ωστόσο, είναι πιθανό (σύμφωνα με εισηγήσεις που γίνονται στο υπουργείο Οικονομικών) η μετάταξη προϊόντων στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ να συνοδευτεί από αύξηση του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ στο 20% προκειμένου να αντισταθμιστεί η απώλεια φορολογικών εσόδων.

Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που προτείνει η Κομισιόν να υπαχθούν στον μειωμένο συντελεστή (9% στη χώρα μας) και στην περίπτωση της Ελλάδας υπάγονται τώρα στον κεντρικό συντελεστή 19% είναι:
● Η κατασκευή κατοικιών.
● Ο εξοπλισμός κατοικιών (έπιπλα κ.λπ.).
● Οι επισκευές ρολογιών και ηλεκτρονικών υπολογιστών.
● Τα κομμωτήρια.
● Η παροχή υπηρεσιών αισθητικής (μανικιούρ, αδυνάτισμα κ.λπ.).
● Η παροχή υπηρεσιών κηπουρικής.
● Οι βρεφικές πάνες.
● Τα καθαριστήρια.

Η Ελλάδα έχει κάνει χρήση της δυνατότητας που της προσέφερε η υφιστάμενη κοινοτική οδηγία για τον ΦΠΑ και εφαρμόζει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 9% σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών όπως τα τρόφιμα, τα εστιατόρια (πλην των σερβιριζόμενων οινοπνευματωδών ποτών), η παροχή υπηρεσιών επισκευής και ανακαίνισης κατοικίας (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.λπ.) και τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (καροτσάκια κ.λπ.), οι εφημερίδες και τα βιβλία (με συντελεστή 4,5%). Παράλληλα, έχει απαλλαγεί από τον ΦΠΑ η παράδοση νεόδμητων κατοικιών που αποτελούν πρώτη κατοικία.
Για το ίδιο θέμα Η Εφημερίδα Express

Επέκταση της εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και μετά το 2010                                             

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες στους «27» την επέκταση της εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και πέραν του 2010 για μια σειρά υπηρεσιών, αφήνοντας τη δυνατότητα επιλογής στα κράτη - μέλη.

Η πρόταση της Επιτροπής αφορά κατηγορίες υπηρεσιών για τις οποίες υφίστανται στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι μειωμένοι συντελεστές δεν εμποδίζουν την καλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Πρόκειται κυρίως για υπηρεσίες που παρέχονται σε τοπικό επίπεδο ή τομείς που χαρακτηρίζονται από υψηλή ένταση εργατικού δυναμικού.

Με βάση τους ισχύοντες κοινοτικούς κανόνες, ο ελάχιστος κανονικός συντελεστής ΦΠΑ που οφείλουν να ορίσουν τα κράτη μέλη είναι 15% και έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν μόνο 2 μειωμένους συντελεστές, μεταξύ 5% και 15%, σε ένα συγκεκριμένο κατάλογο αγαθών και υπηρεσιών. Στην Ελλάδα, ο μειωμένος συντελεστής είναι 9% και ο κανονικός 19%.

Με απόφαση που ελήφθη το 2006 από το ECOFIN, 17 κράτη μέλη , συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010 σε μία σειρά υπηρεσιών υψηλής έντασης εργατικού δυναμικού. Η Επιτροπή προτείνει τώρα την επέκταση του μέτρου πέραν του 2010, με μόνιμο χαρακτήρα αυτή τη φορά στα κράτη μέλη που το επιθυμούν, προσθέτοντας ορισμένες υπηρεσίες, όπως τα εστιατόρια, που αποτελεί επίμονο αίτημα των Γάλλων.

Ετσι, η νέα οδηγία που προτείνεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2011 περιλαμβάνει τους εξής τομείς:

– Την κατασκευή και τα υλικά όλων των κατοικιών, καθώς και των υπηρεσιών που συνδέονται με αυτόν τον τομέα (ανακαίνιση, συντήρηση, καθαρισμός κ.λπ.). Το μέτρο, λοιπόν, δεν περιορίζεται στις εργατικές κατοικίες, όπως προέβλεπε η οδηγία που λήγει το Δεκέμβριο 2010.

– Τα εστιατόρια, με εξαίρεση τα αλκοολούχα ποτά. Σήμερα, μόνο η Ισπανία και η Ιταλία δικαιούνται, κατΆ εξαίρεση, να εφαρμόσουν μειωμένο ΦΠΑ στον τομέα αυτόν.

– Τις επισκευές και επιδιορθώσεις υποδημάτων, ενδυμάτων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ρολογιών και ποδηλάτων. Εξαιρούνται τα αυτοκίνητα.

– Τον καθαρισμό και συντήρηση των εν λόγω αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων.

– Τις κατΆ οίκον φροντίδες (π.χ. οικιακή βοήθεια και φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών και αναπήρων).

– Τις προσωπικές φροντίδες (κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής).

– Τον καθαρισμό κήπων.

– Την ανακαίνιση και συντήρηση ιστορικών μνημείων και ναών αναγνωρισμένων από τα κράτη μέλη.

Επίσης, στην κατηγορία των προσώπων με ειδικές ανάγκες διευρύνεται το μέτρο σε όλα τα μηχανήματα για αποκλειστική χρήση. Και στα φαρμακευτικά προϊόντα προτείνεται να διευρυνθεί το μέτρο στις πάνες για τα μωρά.

Η εφαρμογή της οδηγίας είναι προαιρετική για τα κράτη μέλη, τα οποία μπορούν να επιλέξουν την κατηγορία που επιθυμούν για την επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

Για τη λήψη απόφασης από το Συμβούλιο Υπουργών απαιτείται ομοφωνία...

Πηγή Express