Αποτελέσματα live αναζήτησης

Διενέργεια ελέγχου στα οικονομικά της Siemens από το 1997 μέχρι σήμερα

8 Ιούλιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
  • Ο κ. Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στην υπόθεση της Siemens, είπε ότι γίνεται προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων εις βάρος της Δικαιοσύνης και εις βάρος της κυβέρνησης και ανέφερε συνοπτικά τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση.
Διενέργεια ελέγχου στα οικονομικά της Siemens από το 1997 μέχρι σήμερα              

 
Ο κ. Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στην υπόθεση της Siemens, είπε ότι γίνεται προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων εις βάρος της Δικαιοσύνης και εις βάρος της κυβέρνησης και ανέφερε συνοπτικά τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση. Είπε ότι από το Δεκέμβριο του 2006 δόθηκε δικαστική συνδρομή στις γερμανικές αρχές, ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για το πολιτικό χρήμα, ότι έχει δοθεί οδηγία από το υπουργείο Οικονομίας στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων για τυχόν φορολογικές παραβάσεις - κάτι που μόλις 24 ώρες, μετά την κοινοποίησή του, ζητήθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ότι εφόσον ο δικαστικός λειτουργός ζητήσει ειδικό έλεγχο, θα γίνει αμέσως, ότι ο υπουργός Οικονομίας έδωσε εντολή για σύσταση ειδικού συνεργείου, που θα ελέγξει τις ανέλεγκτες χρήσεις της γερμανικής εταιρείας από το 2003 έως σήμερα, ότι θα συσταθεί και άλλο ειδικό συνεργείο που θα ελέγξει όλες τις χρήσεις της εταιρείας από το 1997 έως το 2003 και επίσης, ότι η κυβέρνηση θα απευθυνθεί στο νομικό συμβούλιο του κράτους για να ζητήσει την εξέταση του ζητήματος που αφορά τη δικαστική προστασία του ελληνικού δημοσίου κατά της Siemens.

 "Οι διοικητικές ενέργειες, που μπορεί να αναπτύξει η χώρα μας, οφείλουν να κινούνται στο πλαίσιο του εθνικού και του κοινοτικού δικαίου", συμπλήρωσε και ύστερα από ερώτηση, είπε ότι αυτά θα γίνουν για να μην υπάρχει αμφιβολία στους πολίτες ότι η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει σε βάθος την υπόθεση.

 "Εφόσον συστήνεται αυτή η επιτροπή, θα ελέγξει όλες τις χρήσεις και εφόσον προκύψουν στοιχεία, θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις", απάντησε σε ερώτηση για το αν υπάρχουν ενδείξεις για παραβάσεις από το 1997 έως το 2003.

    Για το τι απαντά στο ΠΑΣΟΚ, που ισχυρίζεται ότι δεν χρειάζεται εισαγγελική παραγγελία για να κάνει έλεγχο η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο ίδιος είπε πως ο εισαγγελέας είχε το δικαίωμα στην προανάκριση, εφόσον έβρισκε στοιχείο που χρειαζόταν να παραγγείλει έλεγχο, να το κάνει, ενώ το ίδιο έχει και ο δικαστής.

"Η ΥΠΕΕ μπορεί να κάνει παράλληλα το δικό της έλεγχο. Δεν είναι κάτι που απαγορεύεται από κάποιο νόμο. Εγώ ανέφερα τις κινήσεις που μπορούν διοικητικά να γίνουν και αυτές προβλέπουν και τον έλεγχο από την ΥΠΕΕ", συμπλήρωσε.

Σε αίτημα δημοσιογράφου να σχολιάσει τη δήλωση του βουλευτή της Ν.Δ ότι πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Λιάπης, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως δεν θα κάνει σχόλιο και πως η άποψη της κυβέρνησης είναι γνωστή από τον ίδιο. "Κανένα σχόλιο" ήταν η απάντησή του σε πολλά ερωτήματα για τον κ. Ταττούλη, ενώ για τα περί κομματικής πειθαρχίας και αν αντιμετωπίζει πρόβλημα η κυβέρνηση με δεδομένο ότι έχει 151 βουλευτές, είπε ότι η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη της Βουλής και ρώτησε αν ο δημοσιογράφος που έθεσε το ερώτημα έχει πληροφορία ότι βουλευτής θα ανατρέψει την κυβέρνηση.

Σε ερώτηση τι διαφορά είχε η υπόθεση με τα κότερα επί κυβέρνησης Σημίτη με την υπόθεση Λιάπη, είπε ότι ρωτήθηκε την περασμένη εβδομάδα και απάντησε ότι η μία υπόθεση δεν έχει καμία σχέση με την άλλη. Έκανε δε, λόγο για μια σειρά από φήμες που καταρρίφθηκαν η μία μετά την άλλη.

Με αφορμή τη χθεσινή δήλωση του κ. Λιάπη περί ΟΤΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως όλες οι συμβάσεις στη θητεία αυτή της κυβέρνησης είναι σύμφωνες με το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο και πως αν υπάρχει οτιδήποτε διαφορετικό, θα ήταν ενδιαφέρον να το μάθουν οι πολίτες.

 "Το να δημιουργούνται εντυπώσεις με γενικές και αόριστες αναφορές για πράγματα, που δεν συνέβησαν, δεν βοηθάει στη διαλεύκανση της υπόθεσης", τόνισε και πρόσθεσε πως αν υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο, να κατατεθεί στην έρευνα της Δικαιοσύνης και των διοικητικών αρχών.


Σε ερώτηση για το ποια είναι τα κέντρα για τα οποία κάνει λόγο στη δήλωσή του ο κ. Λιάπης, απάντησε πως είναι γνωστό ποια κέντρα ξεκίνησαν αυτή την υπόθεση προσωπικής επίθεσης κατά του υπουργού Πολιτισμού, ενώ σε άλλη ερώτηση γιατί η κυβέρνηση "κατόπιν εορτής" παίρνει πρωτοβουλίες, είπε ότι η υπόθεση είναι σε έρευνα η οποία δεν τελείωσε και "κατόπιν εορτής" έρχονται κάποιοι να καταθέσουν προτάσεις τώρα για το πολιτικό χρήμα, ενώ "επί 4 χρόνια η κυβέρνηση ζητά ενίσχυση των θεσμών διαφάνειας και αν είχε ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, θα συζητούσαμε τώρα πόσο γρήγορα θα έρθει νόμος".

Επισήμανε ότι η πρόταση της Ν.Δ προέβλεπε έλεγχο από το ελεγκτικό συνέδριο, ότι η Πολιτεία οφείλει να φτιάχνει κανόνες και ανέφερε ότι είναι βέβαιο πως το έγκλημα απαγορεύεται, αλλά έγκλημα υπάρχει. Σχετικά με το δημοσίευμα της εφημ. Έθνος της Κυριακής, είπε ότι έχει ενδιαφέρον για όλους να βρεθεί κάτι, "ώστε να δούμε αν η καταγγελία έχει δόση αλήθειας και αυτό θα είναι αποτέλεσμα της έρευνας που γίνεται".

 Για το αν η Siemens θα εξακολουθήσει να συμμετέχει σε διαγωνισμούς, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως κάποια χώρα που επέβαλε κάτι κατά της εταιρείας δεν είναι μέλος της ΕΕ, όπως εμείς που οφείλουμε να κινούμαστε με σεβασμό στο εσωτερικό και κοινοτικό δίκαιο.

"Περιμένουμε από το νομικό συμβούλιο του κράτους να μας δοθεί απάντηση σε ποιο βαθμό και με ποιο τρόπο μπορεί το κράτος να ζητήσει δικαστική προστασία, έναντι ενεργειών που έβλαψαν τη χώρα μας", τόνισε και έκανε λόγο για "περιπεπλεγμένα νομικά ζητήματα". Με αφορμή παρεμφερή ερώτηση έφερε, ως παράδειγμα, το νόμο για το βασικό μέτοχο.

 Καλούμενος να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του κ. Βερελή ότι "κάπως έτσι γέμιζαν τα κομματικά ταμεία", ο κ. Ρουσόπουλος κάλεσε τους δημοσιογράφους να ζητήσουν από τον κ. Βερελή να πει περισσότερα. "Νομίζω ότι τον πρόλαβε ο κ.Τσουκάτος", συμπλήρωσε.

 Για όσα δε, λέει ο Γ. Παπανδρέου για το πολιτικό χρήμα, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως αν τα εννοούσε, δεν θα άφηνε να καταψηφιστεί το Σύνταγμα. "Απλές απορίες μπορεί να εκφράσει κανένας για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αυτά που λέει τα εννοεί", πρόσθεσε.

Πηγή Εxpress


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης