Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας – 4 χρόνια «Σχόλιο»

Το σχόλιο της Δευτέρας – 4 χρόνια «Σχόλιο»
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης

Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven

 

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα.

 

Συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από το πρώτο «Σχόλιο της Δευτέρας» [14/10/2013]. Η επισκόπηση και ο σχολιασμός των γεγονότων της προηγούμενης εβδομάδας με σημαντικές δόσεις χιούμορ, λογοτεχνίας, εικόνων, αυτοσαρκασμού, «φιλοσοφίας», «εξυπνάδων»,  κ.λπ,  συνεχίζεται………Όλα τα « Σχόλια » της τετραετίας, μπορείτε να τα δείτε: Ανασκοπήσεις - Σχόλια της Δευτέρας


 

 

Γεώργιος Προκοπίου (1876-1940). Ο Σμυρνιός ζωγράφος, φωτογράφος και κινηματογραφιστής αν και έπασχε από βρογχικά, έβαλε «μέσον» για να βρεθεί στο μέτωπο!  Σκιτσάρει και φωτογραφίζει τον ήχο και τον απόηχο των μαχών... ( Εδώ ) Μια ελαιογραφία του Αργυρόκαστρου δεν πρόλαβε να την τελειώσει... Πεθαίνει από συγκοπή καρδιάς στις 20 Δεκεμβρίου 1940.

[Πηγή : Βασίλης Καλαμάρας Τρεις Ζωγράφοι στο Μέτωπο του ΄40]


«Η πορεία προς το μέτωπο»

«Νύχτα πάνω στη νύχτα βαδίζαμε ασταμάτητα, ένας πίσω απ’ τον άλλο, ίδια τυφλοί. Με κόπο ξεκολλώντας το ποδάρι από τη λάσπη, όπου, φορές, εκαταβούλιαζε ίσαμε το γόνατο. Επειδή το πιο συχνά ψιχάλιζε στους δρόμους έξω, καθώς μες στην ψυχή μας. ………… Τι μας είχε ανέβει η ψείρα ως το λαιμό, κι ήταν αυτό πιο κι απ’ την κούραση ανυπόφερτο. Τέλος, κάποτε ακουγότανε στα σκοτεινά η σφυρίχτρα, σημάδι ότι κινούσαμε, και πάλι σαν τα ζα τραβούσαμε μπροστά να κερδίσουμε δρόμο, πριχού ξημερώσει και μας βάλουνε στόχο τ’ αερόπλανα. ………….

 Μόνε σαν να πηγαίναμε μπουλούκι ανάκατο, θαρρούσες, απ’ όλες τις γενιές και τις χρονιές, άλλοι των τωρινών καιρών κι άλλοι πολλά παλιών, που ’χαν λευκάνει απ’ τα περίσσια γένια. ………. Όλοι μαζί, δίχως μιλιά, χρόνους αμέτρητους αγκομαχώντας πλάι πλάι, διαβαίναμε τις ράχες, τα φαράγγια, δίχως να λογαριάζουμε άλλο τίποτε.

Κι ότι ήμασταν σιμά πολύ στα μέρη όπου δεν έχει καθημερινές και σκόλες, μήτε αρρώστους και γερούς, μήτε φτωχούς και πλούσιους, το καταλαβαίναμε. …… Όμως εμείς το μόνο που προσέχαμε ήταν εκείνες οι φωνές μέσα στα σκοτεινά, που ανέβαιναν, καυτές ακόμη από την πίσσα του βυθού ή το θειάφι. «Όι, όι, μάνα μου», «όι, όι, μάνα μου», και κάποτε, πιο σπάνια, ένα πνιχτό μουσούνισμα, ίδιο ροχαλητό, που ’λεγαν, όσοι ξέρανε, είναι αυτός ο ρόγχος του θανάτου….»

[Το Άξιον εστί (1959) - Οδυσσέας Ελύτης, εκδόσεις  Ίκαρος ].  Πηγή: http://digitalschool.minedu.gov.gr/ _2.html ]

 

⥢⥤

 

Επισήμανση : Εναλλακτική και σίγουρα συμπληρωματική διαδικασία, στην επισκόπηση του «Σχολίου» είναι το   Τo briefing της ημέρας (Όλα) :

Το briefing της ημέρας - Ασφαλιστική τακτοποίηση κατά το χρόνο επίσχεσης εργασίας, φόρος μεταβίβασης για ακίνητο που δεν αποκτήθηκε κ.ά. (27.10.2017)

Το briefing της ημέρας - Παράταση οικειοθελούς αποκάλυψης - Πρόστιμα ΣΕΠΕ κατά τη διάρκεια μη λειτουργίας του «ΕΡΓΑΝΗ» κ.ά. (26.10.2017)

Το briefing της ημέρας - Εργόσημο - τροποποιητικές δηλώσεις αναδρομικών, αυθαίρετα - Πόθεν έσχες κ.ά. (24.10.2017)

Το briefing της ημέρας - Τροποποιητικές δηλώσεις αγροτών, υποτροφίες, σύστημα παραγγελιοληψίας κ.ά. (23.10.2017)

 

⥢⥤

 

Α. Η «πεντάδα» της εβδομάδας.


Α1. Η απαραίτητη «λογιστική κατάσταση» της 30/9/2017 [ « παραινέσεις » προς νέους, κυρίως συναδέλφους ] .

 

Γιατί είναι απαραίτητη : Ένας από τους ρόλους της Λογιστικής είναι να προειδοποιεί την επιχείρηση για ενδεχόμενα « απρόβλεπτα γεγονότα ». Το διάστημα που απομένει ( Νοέμβρης και Δεκέμβρης )  είναι πιστεύω αρκετό, για τυχόν διορθωτικές κινήσεις. Όσο μεγαλύτερο το μέγεθος της επιχείρησης, τόσο πιο απαραίτητη η διαδικασία αυτή.

Υπολογισμός μεγεθών : Πρέπει να υπολογίσουμε, τουλάχιστον τρία μεγέθη τα οποία δεν προκύπτουν από το Ισοζύγιο του Σεπτεμβρίου ( Τελικό απόθεμα – Αποσβέσεις - Οριοθέτηση περιόδου ( δεδουλευμένα έσοδα και έξοδα ) )


Τι κάνουμε και τι προσέχουμε :

(1)    Σύγκριση των Ισοζυγίων 30/9/2017 με το αντίστοιχο της 30/9/2016 και εντοπισμός των κονδυλίων εκείνων που έχουν σημαντική απόκλιση και προσπάθεια αιτιολόγησης των αποκλίσεων.

(2)   Υπολογισμός Αποτελέσματος περιόδου και σύγκριση με το αντίστοιχο της  προηγούμενης χρονιάς.

(3)   Υπολογισμός Πληρωτέου φόρου ( είναι το νούμερο, που μάλλον ενδιαφέρει περισσότερο την Διοίκηση της Επιχείρησης ).

(4)    Λογιστικές διαφορές : Πέρα από τις κλασσικές και συνηθισμένες, προσέχουμε μήπως έχουμε : (α)  Απλήρωτες ( μηνών ) Ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες εφόσον δεν πληρωθούν μέσα στην χρήση πρέπει να αναμορφωθούν φορολογικά, (β) Ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες  είχαν αναμορφωθεί φορολογικά στην προηγούμενη χρήση και  εφόσον πληρωθούν μέσα στην χρήση αναμορφώνονται  φορολογικά (θετικά ) , (γ) Ενδεχόμενες Επισφαλείς απαιτήσεις, για τις οποίες μπορούμε να σχηματίσουμε πρόβλεψη, φορολογικά αναγνωρίσιμη, κ.λπ.

Καλού – κακού δείτε και για τυχόν παραγραφή

(1)   Απαίτησης συμψηφισμού ή επιστροφής ΦΠΑ.

(2)   Απαίτησης συμψηφισμού φορολογικών ζημιών προηγουμένων χρήσεων.


 

           

 

 

Α2. Ασφαλιστικές εισφορές : Ποιες  εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα και ποιες όχι

Γενικός κανόνας

Οι μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές δεν εκπίπτουν.

Περιπτωσιολογία ασφαλιστικών εισφορών και έκπτωσή τους από τα ακαθάριστα έσοδα

Ποιες ασφαλιστικές εισφορές δεν εκπίπτουν

Παραδείγματα

Δείτε αναλυτικά στο άρθρο : Ποιες ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα και ποιες όχι

 

 

 

Α3. Η επιδότηση μετατροπής συμβάσεων με «μπλοκάκι» σε εξαρτημένη εργασία.

 

Η επιδότηση μετατροπής συμβάσεων με «μπλοκάκι» σε εξαρτημένη εργασία - Από σήμερα οι αιτήσεις στον ΟΑΕΔ

Το ποσό της επιχορήγησης ισούται με τις εργοδοτικές εισφορές 12 μηνών (συμπεριλαμβανομένων και των εργοδοτικών εισφορών των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας) για κάθε εργαζόμενο του οποίου η σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών μετατρέπεται σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, με ανώτατο όριο επιχορήγησης τα 350 ευρώ για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης.
Η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το σύνολο του προσωπικού της καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος που ανέρχεται σε 18 μήνες, ( οι 12 μήνες της επιχορήγησης και άλλοι 6 μήνες ). Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής  (www.oaed.gr) .

 

 

Α4. Διαχείριση τροποποιητικών δηλώσεων των κατ’ επάγγελμα αγροτών.

Διευκρινίσεις σχετικά με τις τροποποιητικές δηλώσεις των κατ’ επάγγελμα αγροτών μετά την ψήφιση του ν. 4484/2017

i. Μετά την αποστολή e-mails στους φορολογουμένους που έχουν υποχρέωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης μέχρι τις 31/10/2017 λόγω διαφοροποίησης των αρχείων του ΥπΑΑΤ, …
ii. Για τις περιπτώσεις όπου, για οποιονδήποτε λόγο, οι φορολογούμενοι δεν προβαίνουν σε υποβολή τροποιητικών δηλώσεων, όπως οφείλουν, κατόπιν των επικαιροποιημένων αρχείων του ΥπΑΑΤ, η Φορολογική Διοίκηση εκδίδει πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου …
2. Τα αναφερόμενα πιο πάνω ισχύουν ανάλογα και για τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί με επιφύλαξη και έχουν εκκαθαριστεί από τις Δ.Ο.Υ.

 

 

Α5. ( Σκηνή προσεχώς ) : «Δεν με ενημέρωσε ο Λογιστής μου, ότι δεν είχα «κτίσει» το αφορολόγητο……»

 

(Upd) Τα πάντα για τις αποδείξεις που «χτίζουν το αφορολόγητο»

Ξεχνάμε τις παλιές καλές εποχές, όπου ίσχυε η « μετακίνηση » των αποδείξεων.

Για να διατηρηθεί η μείωση φόρου σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν.4172/2013, ο φορολογούμενος απαιτείται να πραγματοποιήσει δαπάνες,  οι οποίες, να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και που έχει πραγματοποιήσει για τον ίδιο ή τον άλλο σύζυγό του.

 

⥢⥤

 

 

Β. Προθεσμίες ( Σημαντικές και ιδιαίτερες ).

 

Καταρχήν δείτε : Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Οκτωβρίου 2017

 

 

Έως 31 Οκτ 2017  : Οικειοθελής Αποκάλυψη Φορολογητέας Ύλης Παρελθόντων Ετών (άρθρα 57-61 του ν. 4446/2016)

 

Απαιτείται νέα παράταση για την οικειοθελή αποκάλυψη των εισοδημάτων και την οποία ζητούν πολλοί Σύλλογοι των Λογιστών :  Λ.Σ.Α.: Επιστολή προς το Ο.Ε.Ε. --  , Σ.Ο.Λ.Π.: «Ζητούμε παράταση μέχρι τις 31/12/2017 ».  -- Επιστολή Π.Ο.Φ.Ε.Ε. - Νέο αίτημα.

Επίσης για το ίδιο θέμα δείτε :

Αναστολή της υποχρέωσης υποβολής «πόθεν έσχες» και για το ΝΣΚ με προσωρινή διαταγή του Προέδρου του ΣτΕ

[Κάτι ψήνεται, για την παράταση …… ]

 

Έως 31 Οκτ. 2017 : Φορολογικά Πιστοποιητικά από Ορκωτούς Λογιστές Ελεγκτές  ( ΠΟΛ.1108/2017 )

 

Έως 31 Οκτ. 2017  : Αίτηση επιστροφής από τους Αγρότες του « Ειδικού Καθεστώτος »

[ΠΟΛ.1066/2.4.2013 - Επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος (Όπως τροποποιήθηκε με την ΠΟΛ.1089/20.4.2015, την ΠΟΛ.1127/3.6.2015 και την ΠΟΛ.1021/5.2.2016. )]

Δικαιούχοι επιστροφής του ΦΠΑ είναι οι αγρότες του ειδικού καθεστώς, ανεξάρτητα αν κατά το χρόνο που ζητείται η επιστροφή έχουν μεταταχθεί σε άλλο καθεστώς ή έχουν διακόψει τις εργασίες τους.

Προϋπόθεση για την επιστροφή, χωρίς έλεγχο, αποτελεί η υποβολή «Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής του Ν. 3877/2010», εφόσον είναι υπόχρεοι.

Ως παράδοση αγαθών θεωρείται και η αξία αγροτικών προϊόντων που διατίθενται, ως αμοιβή σε είδος, για τη λήψη υπηρεσιών από άλλους υποκείμενους στο φόρο, όπως εκθλιπτικά, θεριζοαλωνιστικά, συλλεκτικά κλπ. δικαιώματα.
Η αίτηση επιστροφής Φ.Π.Α   «Δήλωσης – Αίτησης και Αναλυτικής Κατάστασης Δικαιολογητικών» (έντυπο 010Α – ΦΠΑ, ΕΚΔΟΣΗ 2014, Φ6 TAXIS) υποβάλλεται: α) είτε απευθείας από τον αγρότη στη Δ.Ο.Υ. β) είτε μέσω συνεταιριστικής οργάνωσης.

 

15 Νοε. 2017 :  Παράταση της υποβολής των ετήσιων πινάκων προσωπικού .

 

Έως 31/10/2017 και ώρα 15:00 :

ΕΟΠΥΥ: Παράταση ημερομηνίας αποδοχής συμψηφισμού οφειλών 2012-2015 με αντίστοιχο rebate clawback 2014-2015

Έως 25 Απριλίου 2018 : Εξάμηνη παράταση προθεσμίας υπαγωγής στην ηλεκτρονική ρύθμιση οφειλών δικαιούχων εργατικής κατοικίας

3 Νοε. 2017 : Νέα παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων έως 3.11.2017 για τον ν. 4178/13

Έως 31-1-2018 : Παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών 2016 για δικηγόρους, ιατρούς, μηχανικούς και τ. ΟΓΑ

 

 

 

 

⥢⥤

 

Γ.  Οδοσήμανση.

[Αρθρογραφία, Αποφάσεις, Νομολογία, Σ.ΛΟ.Τ, κ.λπ]

 

Γ1. Αρθρογραφία – Επισημάνσεις.

 

Φοροαπόψεις (Επιστημονική ομάδα της ΑΡΤΙΟΝ με την καθοδήγηση του Γεώργιου Δαλιάνη)

→ Κίνδυνος απώλειας δυνατότητας ρύθμισης μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού για οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία οι οποίες είναι εκτός ΚΕΑΟ.

→ Αυτόματη συμμετοχή του Δημοσίου στη διαδικασία διαπραγμάτευσης του εξωδικαστικού για οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ.
→ Υποχρεωτική η ανάλυση των κινδύνων συναλλαγματικών ανατιμήσεων από τις Τράπεζες προς Δανειολήπτες για περιπτώσεις δανείων που συνάφθηκαν και πρόκειται να αποπληρωθούν σε ξένο νόμισμα.
→ Χρόνος παραγραφής απαίτησης συμψηφισμού ή επιστροφής ΦΠΑ.
Δείτε αναλυτικά :

Φοροαπόψεις: Ανάδειξη και σχολιασμός επίκαιρων φορολογικών, εργατικών, ασφαλιστικών και οικονομικών θεμάτων (19/10/2017)

 

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι...τμήμα Tax and Outsourcing της Grant Thornton)

[ Ανταλλαγή πληροφοριών ]

Για το έτος 2016 διαβίβασαν στοιχεία, εκτός από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτες χώρες, όπως ενδεικτικά η Νήσος του Μαν, το Τζέρσεϊ, οι Σεϋχέλλες, το Λιχτενστάιν κ.α. Από το 2018 θα αρχίσουν να ανταλλάσσουν πληροφορίες για το έτος 2017 και άλλες κράτη, όπως ενδεικτικά η Ελβετία, η Αυστρία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, το Κουβέιτ, ο Λίβανος, ο Παναμάς, η Σαουδική Αραβία κ.α. Υπενθυμίζεται ότι παραμένει σε ισχύ μέχρι και 31.10.2017 η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών με χαμηλούς συντελεστές πρόσθετων φόρων….
[ Αλλοδαπές εταιρείες με ακίνητα ]

Αλλοδαπές εταιρείες που διατηρούν ακίνητο στην Ελλάδα και αποκτούν εισόδημα από την εκμίσθωση, ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση του υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα. Το εισόδημα αυτό υπόκειται σε φόρο με συντελεστή 29%. Σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης ή ιδιοχρησιμοποίησης του ακινήτου, σε φόρο υπόκειται το τεκμαρτό εισόδημα ύψους 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου…..

 

 

Φορολογικός χειρισμός των τόκων κατασκευαστικής περιόδου που ενσωματώνονται στο κόστος κατασκευής του παγίου - ΣΟΛ Α.Ε. (ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΟΛ )

Για τις οντότητες οι οποίες τηρούν τα βιβλία τους σύμφωνα με όσα ορίζονται στο λογιστικό πλαίσιο των Δ.Π.Χ.Α, οι τόκοι κατασκευαστικής περιόδου (Δ.Λ.Π. 23 και ΜΕΔ-2), βαρύνουν την αξία κτήσεως του αποκτώμενου ενσώματου περιουσιακού στοιχείου, όπως και οι λοιπές δαπάνες απόκτησης (συμβολαιογραφικά , Φ.Μ.Α. κ.λ.π.). …

Για τις οντότητες οι οποίες τηρούν τα βιβλία τους σύμφωνα με όσα ορίζονται στο λογιστικό πλαίσιο των Ε.Λ.Π., οι τόκοι κατασκευαστικής περιόδου βαρύνουν κατά επιλογή της οντότητας είτε την αξία κτήσεως του αποκτώμενου ενσώματου περιουσιακού στοιχείου, είτε τα έξοδα της χρήσεως. ….

 

 

Ασφαλιστική τακτοποίηση κατά το χρόνο επίσχεσης εργασίας ( της Μαργαρίτας Κάρδαρη- Δικηγόρος, Νομική Σύμβουλος )

 

Με σειρά δικαστικών αποφάσεων έχει γίνει δεκτό ότι η εργασιακή σχέση και κατά συνέπεια η ασφαλιστική σχέση δεν διακόπτεται όταν ο εργαζόμενος απέχει από την εργασία του για σπουδαίο λόγο μη οφειλόμενο σε υπαιτιότητά του (πχ με αναρρωτική άδεια ή λόγω συμμετοχής σε νόμιμη απεργία). Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση της παράβασης από πλευράς εργοδότη της υποχρέωσης καταβολής του οφειλόμενου μισθού και συνέπεια τούτου, ασκήσεως από τον εργαζόμενο του δικαιώματος επισχέσεως εργασίας κατά τα άρθρα 325 και 656 ΑΚ ……..

 

 

Γ2. Φόρος Εισοδήματος

 

Άνοιξε η εφαρμογή για τις τροποποιητικές δηλώσεις λόγω αναδρομικών φορ. έτους 2015 στο TAXISnet

Διαθέσιμη είναι η εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων του φορολογικού έτους 2015 λόγω αναδρομικών αποδοχών ή συντάξεων.
Μόνο εφόσον υπάρχει η σχετική ηλεκτρονική πληροφόρηση. Σε διαφορετική περίπτωση οι δηλώσεις υποβάλλονται στις Δ.Ο.Υ

 

 

Η ορχήστρα ετοιμάζεται, αρχίζουν τα όργανα…..

[Έχουν έλθει μουσικοί από : Νήσο του Μαν, Τζέρσεϊ, Σεϋχέλλες, Λιχτενστάιν… ] Στην ΑΑΔΕ βρίσκονται ήδη στοιχεία από την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για το 2016 - Εντός του 2018 και τα στοιχεία των πολυεθνικών

 

Δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε φόρο τα ποσά που καταβάλλονται ως υποτροφίες για την εκτέλεση ερευνητικών έργων ή προγραμμάτων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4386/2016 [ΔΕΑΦ 1157677 ΕΞ 2017 Φορολογική μεταχείριση ατομικής (προσωπικής) υποτροφίας]

 

 

Γ3. Φ.Π.Α

 

Το αγωνιστικό μπριτζ δεν εμπίπτει στην έννοια του «αθλήματος» κατά την οδηγία ΦΠΑ και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να απαλλαγεί ως τέτοιο

 

 

 

 

[ Ευχαριστούμε τον ΑΡΚΑ, με τις εμπνεύσεις του – Δείτε :  www.arkas.gr και https://www.facebook.com/ARKAS-The-Original-Page-352589524877216/  ]

 

 

Γ4. Εργατικά και Ασφαλιστικά

 

Επίδομα αδείας και δώρα εορτών για το οικόσιτο προσωπικό που αμείβεται με εργόσημο

[ Δείτε το αναλυτικά ]

 

Ο.Α.Ε.Ε.: Ανάρτηση ρυθμίσεων Ν. 4152/2013 και Ν. 4321/2015 στον «Ατομικό Λογαριασμό Ασφαλισμένου»

Ο Οργανισμός καλεί τους ασφαλισμένους που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, να ενημερωθούν για την “πορεία” της ρύθμισής τους και το ακριβές ποσό της τρέχουσας ή καθυστερούμενης δόσης που πρέπει να καταβάλουν την 31.10.2017 μέσω πάγιας εντολής (Ατομικός Λογαριασμός Ασφαλισμένου → Ρυθμίσεις).

 

Επιχειρήσεις που αποσπούν στο έδαφος της Ελλάδας εργαζόμενους.

[ Σημαντικό για όσους ασχολούνται με Βουλγαρικές και Κυπριακές Εταιρείες ]

Η επίβλεψη και ο έλεγχος εφαρμογής των διατάξεων ανατίθεται στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.)….
Εν κατακλείδι, μισθωτοί που απασχολούνται για λογαριασμό εργοδότη με έδρα σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε., ο οποίος τους αποσπά στην Ελλάδα για να εκτελέσουν εργασία για λογαριασμό του για διάστημα έως 24 μήνες και για τους οποίους έχει εκδοθεί, κατόπιν ελέγχου των σχετικών προϋποθέσεων από τον αρμόδιο φορέα του κράτους μέλους αποστολής (π.χ. Κύπρος), πιστοποιητικό που βεβαιώνει ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι υπάγονται στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης του κράτους μέλους αποστολής κατά το διάστημα απασχόλησής τους στην Ελλάδα, εξαιρούνται από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Ελλάδας.
Δείτε αναλυτικά

Αριθ. Πρωτ.:964/13.10.2017 Το καθεστώς εργασίας των αποσπασμένων στο έδαφος της Ελλάδας εργαζομένων από άλλο κράτος καθώς και το καθεστώς των αποσπασμένων από την Ελλάδα σε άλλο κράτος

Κοινή δημοσιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Δημόσιο και ΕΦΚΑ - Εγκύκλιος του ΚΕΑΟ

 

Η εορτή της 28ης Οκτωβρίου ( του Ανδρέα Σακελλαριάδη )

 

 

 

Γ5. Ρύθμιση για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία - Εξωδικαστικός μηχανισμός [ Νέες ελπίδες, αρκεί να είσαι «βιώσιμος» - Πρέπει να περιμένετε τρεις εβδομάδες ] .

 

Αχτσιόγλου: Κούρεμα έως και 80% για τις προσαυξήσεις των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι λεπτομέρειες για την ρύθμιση

 «Έχει κλείσει η συμφωνία σε ότι αφορά τις οφειλές 20.000 έως 50.000 ευρώ… θα υπάρχει ένα σημαντικό κούρεμα προσαυξήσεων της τάξεως του 80%. Η αποπληρωμή θα γίνεται έως 120 δόσεις  και το βασικό κριτήριο για την ένταξη θα είναι ένας έλεγχος βιωσιμότητας που θα βασίζεται σε ένα "λόγο" του βασικού χρέους προς το εισόδημα. … Τις υπουργικές αποφάσεις τις έχουμε σχεδόν σχεδιάσει, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα μπορέσουμε να έχουμε μια τελική συμφωνία έτσι ώστε τις επόμενες δύο εβδομάδες να εκδοθούν. »

 

 

Επιβεβαίωση Νεφελούδη για την προτεραιότητα των εργαζόμενων στην σειρά εξόφλησης

Πριν από τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο θα ικανοποιούνται οι οφειλές προς εργαζόμενους, καθώς διευρύνεται η προστασία τους, με τις ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης Στο Κόκκινο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

 

 

Γ6. Αποδείξεις Λιανικής και Δελτία Παραγγελίας

 

Έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης με το σύστημα της παραγγελιοληψίας από τα καταστήματα εστιάσεως ( ΔΕΑΦ Δ 1157368 ΕΞ 2017)

Όπως έχει γίνει δεκτό (υπ' αριθμ. ΔΕΛ Ζ ΚΦΑΣ 1142901 ΕΞ 2015/26.10.2015 έγγραφό μας), οι εκδίδοντες αποδείξεις λιανικής με τη χρήση Η/Υ και μηχανισμού Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ., μπορούν να κάνουν ανάλογη εφαρμογή των οριζομένων στην Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1220/13.12.2012 και αντί να εκδίδουν σημασμένες αποδείξεις λιανικής πώλησης με κάθε σερβίρισμα, να εκδίδουν προσωρινές αποδείξεις - δελτία παραγγελίας με σήμανση και για το «κλείσιμο» του λογαριασμού του τραπεζιού μια απόδειξη λιανικής πώλησης με σήμανση, για το σύνολο των σερβιρισθέντων ειδών….

 

 

Γ7. Απόδοση Α.Φ.Μ.

Αριθμ. πρωτ.: ΔΕΛ Ε 1129906 ΕΞ 2017 Απόδοση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) σε φυσικά πρόσωπα ημεδαπά και αλλοδαπά

Ισχύει η ΠΟΛ.1006/9.1.2013 για την απόδοση Α.Φ.Μ. σε φυσικά πρόσωπα ημεδαπά και αλλοδαπά και η  ΠΟΛ.1230/8.10.2013 για  υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα και βρίσκονται σε καθεστώς υπό αναγνώριση πρόσφυγα ή είναι δικαιούχοι επικουρικής προστασίας και αιτούνται Α.Φ.Μ. από τη Δ.Ο.Υ

 

Γ8. Δικαστικές αποφάσεις.

Έκπτωση ΦΠΑ αγαθών και δαπανών από υπόχρεο ο οποίος δεν ήταν εγγεγραμμένος στο μητρώο ΦΠΑ

Με την απόφαση της 9ης Ιουλίου του 2015 στην υπόθεση C‑183/14, το Ευρωπαϊκό δικαστήριο έκρινε ότι  υποκείμενο πρόσωπο μπορεί να εκπέσει τον ΦΠΑ εισροών ακόμα και εάν κατά το διάστημα που αποκτήθηκαν τα αγαθά αυτά ή έγιναν οι σχετικές δαπάνες, ο υπόχρεος δεν ήταν εγγεγραμμένος στο μητρώο ΦΠΑ. Ευνόητο είναι ότι για να τύχει της έκπτωσης αυτής ο υπόχρεος θα πρέπει μεταγενέστερα να έχει εγγραφεί στο ΦΠΑ ….

 

 

[ Μια σημαντική απόφαση ]

ΔΕΔ - Μεταφορά ζημιάς που αναγνωρίσθηκε από τον έλεγχο - Μείωση κεφαλαίου για κάλυψη ζημιών και μεταφορά φορολογικής ζημιάς

Με την αρχή δε της ιστορικότητας των λογιστικών - φορολογικών εγγραφών, βάσει της οποίας η αξιολόγηση - επίδραση αυτών στα οικονομικά - φορολογικά μεγέθη, λαμβάνεται υπόψη αφενός κατά τη στιγμή που πραγματοποιείται το λογιστικό - φορολογικό γεγονός και αφετέρου η επίδραση αυτή ξεκινάει από το παλαιότερο προς το νεώτερο γεγονός. Άλλωστε σε περίπτωση δημιουργίας ζημίας σε περισσότερες από μία χρήσεις κατά τη μεταφορά τους στα επόμενα έτη προηγείται στο συμψηφισμό με τα κέρδη των επόμενων ετών η παλαιότερη ζημία και έπεται η νεώτερη (παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 2238/1994) …. το ποσό ζημίας ανώνυμης εταιρείας που δεν αναγνωρίζεται από τον έλεγχο μπορεί να καλυφθεί με μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου, χωρίς να επηρεάζεται η μεταφορά των λοιπών φορολογικώς αναγνωρίσιμων ζημιών της εταιρείας.

 

Η μεταφορά της καταστατικής έδρας μιας εταιρίας χωρίς μετακίνηση της πραγματικής έδρας της εμπίπτει στην ελευθερία εγκαταστάσεως η οποία προστατεύεται από το δίκαιο της Ένωσης

Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Τα κράτη μέλη δεν μπορούν να επιβάλουν υποχρέωση εκκαθαρίσεως στις εταιρίες που επιθυμούν να μεταφέρουν την καταστατική έδρα τους σε άλλο κράτος μέλος
Η μεταφορά της καταστατικής έδρας μιας τέτοιας εταιρίας χωρίς μετακίνηση της πραγματικής έδρας της εμπίπτει στην ελευθερία εγκαταστάσεως η οποία προστατεύεται από το δίκαιο της Ένωσης….

 

Γ9. [ Τι μπορεί να πάθει ο άνθρωπος… ]

 Διακοπή  Δ.Ε.Η – Αναδρομικά «Δημοτικά τέλη»

 Ερώτηση βουλευτών σχετικά με τον αναδρομικό καταλογισμό Δημοτικών Τελών σε κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Το πρόβλημα προκύπτει όταν ο μισθωτής του ακινήτου προβεί στη διακοπή της ηλεκτροδότησης του ακινήτου, έπειτα από σχετική αίτησή του στη ΔΕΗ, χωρίς να ενημερωθεί ταυτόχρονα ο οικείος Δήμος, είτε λόγω άγνοιας της κείμενης νομοθεσίας από τον μισθωτή και τον ιδιοκτήτη, είτε λόγω υπαιτιότητας της ΔΕΗ, λόγω καθυστερημένης ειδοποίησης ή ακόμη και μη ειδοποίησης. Ως αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω, δημιουργούνται τεράστιες οφειλές προς τους Δήμους που οι πολίτες αδυνατούν να καταβάλουν…..

 

Γ10. Αγρότες – Ομάδες Παραγωγών

Αριθμ. 2430/110502/2017
Τροποποίηση της υπουργικής απόφασης 397/18235/2017 (Β' 601) «Αρμόδια Αρχή, διαδικασία και δικαιολογητικά αναγνώρισης των Οργανώσεων Παραγωγών (Ο.Π.) και των Ενώσεών τους (Ε.Ο.Π.), καθώς και των Ομάδων Παραγωγών (Ομ.Π)»

Γ11. POS : Επ΄ ευκαιρία, μήπως έχετε ξεχάσει να το βάλετε.

Αριθμ. πρωτ.: 86691/2017 - Εγκατάσταση μηχανών POS και ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός

 

 

⥢⥤

 

Δ. Μικρές & Μεγάλες Ειδήσεις και Διάφορα άλλα.

 

Ιστορία της Φορολογίας .

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα». (Karl Marx, 1818-1883)

Παρόλο ότι από το προηγούμενο άρθρο του (Η φορολόγηση των σκύλων ( 1899 ) – Νόμος ΒΦΟΘ’ « περί φορολογίας των ζώων ».), αρκετοί συνάδελφοι είχαν προειδοποιήσει τον αρθρογράφο για το κίνδυνο, γράφοντας αυτά, να «δώσει ιδέες», στην Κυβέρνηση, αυτός «ξανακτύπησε»  με νέο άρθρο : Η Φορολόγηση των Αγάμων - Η «διαβούλευση » στις εφημερίδες (1920-1929) . Βέβαια είναι γνωστό, ότι ο συγκεκριμένος αρθρογράφος ούτε σκύλο έχει, ούτε άγαμος είναι…

Στην ίδια κατεύθυνση ( και το ίδιο επικίνδυνα) κινήθηκε και ο Κώστας Γραβιάς, με το άρθρο του :  Επίκαιρα από το παρελθόν - Επιβολή έκτακτης εφάπαξ εισφοράς εν έτει 1985 .

ΟΕΕ: Προτάσεις για την Οικονομική Εκπαίδευση στο Λύκειο

Πακέτο προτάσεων του Ο.Ε.Ε για την αναβάθμιση των οικονομικών μαθημάτων, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές, που προσφάτως εξαγγέλθηκαν, για το Λύκειο..

[ Σωστή κίνηση, χρειάζονται όμως και άλλες « κινήσεις », για την αναβάθμιση των Οικονομολογικών επαγγελμάτων ]

Διαβούλευση για την δικαιότερη φορολογία της ψηφιακής οικονομίας (Ερωτηματολόγιο)  [ Η Φορολογία που θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια ]

[ Η  «φάκα» έχει και το «τυράκι» της ]  Την προσοχή στις συναλλαγές από μέσα κοινωνικής δικτύωσης εφιστά η Γ.Γ.Ε. - Παράνομες και παραπλανητικές πρακτικές από προφίλ που εμφανίζονται ως προμηθευτές

 

⥢⥤

 

Η ουσία των πραγμάτων και της ζωής [Προσωπικό] .

 

Μου είπε  αφού ήλθες έως εδώ, να φτάσεις στο τέρμα, να δεις το Λιβυκό Πέλαγος, δεν είναι πολύς δρόμος. Καταλήξαμε στον «Κόκκινο Πύργο». Θα βρεις μια ταβέρνα να πιεις είπε, θα βάλουν την κατάλληλη μουσική, ανάλογα την παρέα σου . 

Να απενεργοποιήσεις το κινητό σου και να ενεργοποιήσεις τα αισθήματά σου. Να μην μιλήσεις, μόνο να βάλεις τα πόδια σου στην θάλασσα και αν είσαι τολμηρός να κολυμπήσεις ( και ας είναι Οκτώβρης, στην Κρήτη βρίσκεσαι )  και να περιμένεις τα δεις το χρώμα του φεγγαριού  για να καταλάβεις ποιος είναι δίπλα σου.

Μην το βγάλετε  φωτογραφία, θα έχει άλλο χρώμα, από αυτό που βλέπετε.

Δεν μίλαγα, μόνο άκουγα και αισθανόμουν. …..

Φώναζαν οι ψαράδες, καθώς προσπαθούσαν, να ρίξουν  το καΐκι στην θάλασσα   « Πάρτο αλλιώς » ….

 

 

 

Κόκκινος Πύργος : Ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία (drone) αλλά με την ιδιαιτερότητα της καλλιτεχνικής ματιάς μας ξεναγεί.Καλή Δύναμη και Καλή Συνέχεια…

 

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης