Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ετήσιο κόστος 750 εκατ. ευρώ με αφορμή το επιτόκιο της ΕΚΤ

  • Kαι νέα επιβάρυνση, το ύψος της οποίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 750 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση, φέρνει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η χθεσινή απόφαση του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ να προχωρήσει σε αύξηση του βασικού επιτοκίου αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25%, επικαλούμενος τους κινδύνους για ανοδική τάση του πληθωρισμού.
Ετήσιο κόστος 750 εκατ. ευρώ με αφορμή το επιτόκιο της ΕΚΤ                                             


Kαι νέα επιβάρυνση, το ύψος της οποίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 750 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση, φέρνει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η χθεσινή απόφαση του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ να προχωρήσει σε αύξηση του βασικού επιτοκίου αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25%, επικαλούμενος τους κινδύνους για ανοδική τάση του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών ανέμεναν εδώ και αρκετό καιρό τη χθεσινή απόφαση του διοικητή της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ προκειμένου να προχωρήσουν σε αυξήσεις των τραπεζικών επιτοκίων που εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν κατά 750 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση το συνολικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες.

Τα ίδια στελέχη μάλιστα, τονίζουν ότι μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της αύξησης στο βασικό επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ κατά 0,25%, οι τράπεζες θα μετακυλίσουν στο ακέραιο το κόστος αυτό στα δάνεια, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες που καταγράφουν από την αύξηση του κόστους καταθέσεων και το «πάγωμα» των επιτοκίων σε ορισμένες κατηγορίες δανείων λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού.

Προσθέτουν μάλιστα ότι το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες προχώρησαν «σιωπηρά» σε αύξηση τόσο των σταθερών επιτοκίων όσο και των επιτοκίων εκείνων που περιλαμβάνονται στις δανειακές συμβάσεις που συνάπτονται με βάση το επιτόκιο ΕΚΤ.

Σημειώνεται ωστόσο ότι την ώρα που το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα αυξηθεί στο 4,25%, ήδη το euribor 12 μηνών έχει ξεπεράσει το επίπεδο αυτό και βρίσκεται στο 5,43%, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνης διάρκειας οριοθετείται στο 4,96%.

Ως εκ τούτου, για πλήθος δανείων που βασίζουν το κυμαινόμενο επιτόκιό τους στο euribor και όχι στο παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ, οι αυξήσεις έχουν ήδη ενσωματωθεί. ΣΆ αυτή την κατηγορία ανήκει η πλειονότητα των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο καθώς και όλα τα επιχειρηματικά δάνεια.

Oσα όμως δάνεια τιμολογούνται με το βασικό κυμαινόμενο επιτόκιο των τραπεζών και στα οποία περιλαμβάνονται τα καταναλωτικά, προσωπικά καθώς και οι πιστωτικές κάρτες αναμένεται μετά την σημερινή απόφαση του κ. Τρισέ να επιβαρρυνθούν κατά 0,25%, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και περιπτώσεις που η επιβάρυνση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Μάλιστα τραπεζικές πηγές προσδιορίζουν το εύρος των αυξήσεων στα προϊόντα καταναλωτικής πίστης από 0,25% στην καλύτερη περίπτωση έως και 0,40%.

Με τις αυξήσεις αυτές, οι τράπεζες θα μπορέσουν να περάσουν στους πελάτες τους το αυξημένο κόστος των καταθέσεων και ειδικά των προθεσμιακών.

Και αυτό γιατί η ανάγκη των τραπεζών για άντληση κεφαλαίων προκειμένου να στηρίξουν τις χρηματοδοτήσεις τους, τις υποχρεώνει να προσφέρουν όλο και περισσότερο υψηλά επιτόκια, αφού «στέρεψε» η δυνατότητα που είχαν να αποκτούν ρευστότητα μέσω των τιτλοποιήσεων.

Eτσι οι τράπεζες που μέχρι πρότινος ήταν πολύ δύσκολο να δώσουν επιτόκιο ταμιευτηρίου πάνω από 3%, βλέπουν τώρα λόγω του ανταγωνισμού προσφορές για αποδοχή καταθέσεων ταμιευτηρίου με επιτόκιο 4%, ενώ και οι μέχρι πρόσφατα άτοκες καταθέσεις όψεως έχουν πλέον επιτόκιο μέχρι και 3,5%.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις καταθέσεις προθεσμίας, καθώς αυτοί που έχουν διαθέσιμα, εάν επιλέξουν να κλείσουν προθεσμιακή κατάθεση που λήγει στο τέλος ημερολογιακού τριμήνου (που συμπίπτει και με τα αποτελέσματα των τραπεζών) μπορούν να αποκομίσουν αποδόσεις επιτοκίου της τάξης του 5% - 5,5% για εξάμηνη διάρκεια. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις όπου εάν το προς κατάθεση ποσό αφορά σε νέα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην τράπεζα, τότε το προσφερόμενο επιτόκιο μπορεί να ανέλθει ή ακόμη και να ξεπεράσει το 6%.

Πηγή: Express.gr


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης