Αποτελέσματα live αναζήτησης

Διασταυρώσεις σε (Ε5 και Ε1) για τις αδήλωτες επιχειρηματικές αμοιβές από συμμετοχή σε Ο.Ε. και Ε.Ε.

3 Ιούλιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Tους χιλιάδες (όπως εκτιμάται) μικρομεσαίους, οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει κατά το τρέχον οικονομικό έτος τις επιχειρηματικές αμοιβές που έλαβαν για τη χρήση 2007 από τη συμμετοχή τους σε Oμόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρίες, αναζητεί η εφορία. Η τελευταία απειλεί μάλιστα τους ασυνεπείς φορολογούμενους με τα προβλεπόμενα πρόστιμα, τους συνεπαγόμενους πρόσθετους φόρους και τις προσαυξήσεις που αναλογούν.
Διασταυρώσεις σε (Ε5 και Ε1) για τις αδήλωτες  επιχειρηματικές αμοιβές  από συμμετοχή σε Ο.Ε. και Ε.Ε.         

Tους χιλιάδες (όπως εκτιμάται) μικρομεσαίους, οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει κατά το τρέχον οικονομικό έτος τις επιχειρηματικές αμοιβές που έλαβαν για τη χρήση 2007 από τη συμμετοχή τους σε Oμόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρίες, αναζητεί η εφορία. Η τελευταία απειλεί μάλιστα τους ασυνεπείς φορολογούμενους με τα προβλεπόμενα πρόστιμα, τους συνεπαγόμενους πρόσθετους φόρους και τις προσαυξήσεις που αναλογούν.

Ειδικότερα, το υπουργείο Oικονομικών προγραμματίζει τη διενέργεια ελέγχων σε όλους τους φορολογουμένους που εμφανίζονται να μην έχουν δηλώσει τις επιχειρηματικές τους αμοιβές. Eτσι, πρόκειται να δώσει σχετικά ρητές οδηγίες προς όλες τις εφορίες αμέσως μόλις έχουν στη διάθεσή τους τους καταλόγους με τους φορολογούμενους αυτούς από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, να προχωρήσουν σε ελέγχους.

Σημειώνεται ότι με βάση τη φορολογική νομοθεσία, το 50% των κερδών που πραγματοποιεί κάθε Oμόρρυθμη Εταιρία ή Ετερόρρυθμη Εταιρία, μπορεί να διανεμηθεί στους εταίρους της (φυσικά πρόσωπα) ως επιχειρηματική αμοιβή. Αυτό όμως συνεπάγεται, όπως είναι ευνόητο, ότι οι τελευταίοι οφείλουν να δηλώσουν την επιχειρηματική αμοιβή την οποία εισπράττουν ως εισόδημα στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Oπως αναφέρουν πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προχωρά σε εις βάθος διασταύρωση των στοιχείων επιχειρηματικής αμοιβής που δήλωσαν πέρυσι οι O.Ε. και Ε.Ε. στη δήλωση φορολογίας κερδών τους (Ε5) για τη χρήση του 2005 με το εισόδημα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι ως επιχειρηματική αμοιβή στο βασικό έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1).

Hδη στο υπουργείο Οικονομικών διατυπώνονται υπόνοιες ότι από τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων αναμένεται να αποκαλυφθούν αρκετοί (ενδεχομένως και χιλιάδες) φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν δηλώσει για την οικονομική χρήση 2007 πολύ μικρότερα εισοδήματα από επιχειρηματική αμοιβή σε σχέση με τις αντίστοιχες δαπάνες τις οποίες έχουν δηλώσει από την πλευρά τους οι Ο.Ε. και Ε.Ε. στις οποίες συμμετείχαν οι φορολογούμενοι.

Τα στοιχεία των φορολογουμένων που θα εντοπισθούν στις διασταυρώσεις αναμένεται να αποσταλούν με ειδικά ηλεκτρονικά αρχεία στις εφορίες προκειμένου να κληθούν για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου.

 
Πηγή: Express.gr 


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης