Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δραματική ομολογία Αλογοσκούφη για την οικονομία στην Κυβερνητική Επιτροπή

  • Χαρακτηριστικό της «κρίσης στην οικονομία», όπως την αποκαλεί ανοικτά πλέον ο Γιώργος Αλογοσκούφης, είναι το γεγονός ότι στην Κυβερνητική Επιτροπή δεν έγινε καμιά συζήτηση για μέτρα ανακούφισης των οικονομικά ασθενέστερων, τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ένωσης. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών που ανήγγειλε ότι θα ενημερώσει και τα κόμματα στη Βουλή, ανακοίνωσε μόνο δύο μέτρα με τα οποία επιχειρεί κατ΄ αρχήν να σφίξει το ζωνάρι στους κ.κ. Αβραμόπουλο και Παυλόπουλο
Δυστυχώς, το ταμείον είναι μείον

Δραματική ομολογία Αλογοσκούφη για την οικονομία στην Κυβερνητική Επιτροπή


Χαρακτηριστικό της «κρίσης στην οικονομία», όπως την αποκαλεί ανοικτά πλέον ο Γιώργος Αλογοσκούφης, είναι το γεγονός ότι στην Κυβερνητική Επιτροπή δεν έγινε καμιά συζήτηση για μέτρα ανακούφισης των οικονομικά ασθενέστερων, τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ένωσης. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών που ανήγγειλε ότι θα ενημερώσει και τα κόμματα στη Βουλή, ανακοίνωσε μόνο δύο μέτρα με τα οποία επιχειρεί κατ΄ αρχήν να σφίξει το ζωνάρι στους κ.κ. Αβραμόπουλο και Παυλόπουλο

«Αντιμετωπίζουμε κρίση στην οικονομία. Και γι΄ αυτό προτίθεμαι να ενημερώσω και τα κόμματα στην επόμενη εμφάνισή μου στη Βουλή». Με αυτά τα λόγια αιφνιδίασε χθες τους συναδέλφους του στην Κυβερνητική Επιτροπή ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στα δημοσιονομικά.

Είναι ενδεικτικό ότι ουδείς από τους παριστάμενους υπουργούς έκανε το παραμικρό σχόλιο μετά την ενημέρωση Αλογοσκούφη- πράγμα που είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί για το οικονομικό επιτελείο, το οποίο για πολύ καιρό επιχείρησε να δώσει μια ωραιοποιημένη εικόνα για τα δημόσια οικονομικά. «Μας μιλούσαν για εισαγόμενη κρίση που δεν θα επιδρούσε ουσιαστικά στην ελληνική οικονομία» σημείωνε κορυφαίος υπουργός μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.
Ως το σημαντικότερο πρόβλημα για την οικονομία τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου θεωρούν πλέον τον πληθωρισμόμέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί ότι τον Ιούνιο «έτρεχε» με 5,1%, σημειώνοντας νέα άνοδο 0,2% από τον Μάιο. Μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη που έχουν βαθιά γνώση των οικονομικών μεγεθών, τα στοιχεία του Ιουνίου είναι «συγκρατημένα», με πρόσχημα τις μειώσεις τιμών που έκαναν ορισμένες επιχειρήσεις. Προσθέτουν όμως τα ίδια στελέχη ότι τον Ιούλιο θα είναι δύσκολη αυτή η «συγκράτηση». Υπάρχουν αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης που μιλούν ευθέως για 5,5% πληθωρισμό τον ερχόμενο μήνα, που σημαίνει πραγματικό πληθωρισμό για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα της τάξης του 8%.

Πολιτικό κόστος
Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια είναι το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα για την κυβέρνηση, διότι σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις αποτελεί το θέμα που έχει και το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος για τη Ν.Δ. Ήδη ορισμένα στελέχη της Ν.Δ. υπολογίζουν ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν με τον πληθωρισμό (σ.σ.: τον επίσημο) να τρέχει με πάνω από 7%. Κι αυτό, όπως φοβούνται, μπορεί να οδηγήσει σε «τιμωρία» της Ν.Δ., «παρά το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα συνοχής, αλλά και πολιτικής».
Από την πλευρά του ο κ. Αλογοσκούφης εξέθεσε την κατάσταση για όλα τα μεγέθη εκφράζοντας την εκτίμηση ότι προοπτική εξόδου από την κρίση δεν διαβλέπεται πριν από την έναρξη του 2010. Στον τομέα των εσόδων, τα πράγματα είναι τραγικά, με την υστέρηση σήμερα- όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές- να φθάνει τα 2 δισ. ευρώ, ποσοστό που αναλογεί στο 0,4% του ΑΕΠ. Αντιστοίχως, έχουν διογκωθεί υπέρογκα οι δαπάνες, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να προχωρά σε συνεχή δανεισμό υπό δυσμενέστατους όρους.

Δύο μέτρα
Σε μια προσπάθεια ελέγχου των δαπανών, ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε δύο μέτρα τα οποία θα πάρουν και τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης. Το ένα είναι η σύσταση διυπουργικής επιτροπής που θα επιβλέπει τις δαπάνες των υπουργείων και φορέων υγείας, κοινωνικής ασφάλισης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το άλλο είναι η ένταξη των ειδικών λογαριασμών των υπουργείων στον προϋπολογισμό. Με λίγα λόγια, ο υπουργός Οικονομικών επιχειρεί κατ΄ αρχήν να σφίξει το ζωνάρι στους κ.κ. Αβραμόπουλο και Παυλόπουλο.
Χαρακτηριστικό της κρίσης, όπως την αποκαλεί ανοικτά πλέον ο Γιώργος Αλογοσκούφης, είναι το γεγονός ότι δεν έγινε καμιά συζήτηση για μέτρα ανακούφισης των οικονομικά ασθενέστερων, τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ένωσης. ¶λλωστε, ο Πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει από τις Βρυξέλλες πως μέτρα θα ληφθούν μονάχα εάν βρεθούν πρόσθετοι πόροι, κάτι που δεν διαφαίνεται. Αντιθέτως, ορατός είναι ο κίνδυνος να πέσει έξω ο προϋπολογισμός, κάτι που δεν αποκλείει τη λήψη μέτρων φορολογικού χαρακτήρα, ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα.
 
Πηγή Τα ΝέαΘέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης