Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ε.Φ.Ε.Ε.Θ.- ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

  • Κύριε Πρόεδρε, Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕΘ με αγανάκτηση, οργή και λύπη, εκφράζει την διαμαρτυρία του για το περιεχόμενο: 1. Της από 13/6/2008 εγκυκλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προς τα μέλη του δικηγόρους και ειδικότερα για τα αναφερόμενα στη παράγραφο 3.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Ε.Φ.Ε.Ε.Θ.)
ΠΛ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 12 - 546 26 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ.: 2310/554.073 - FAX: 2310/523.666
www.efeeth.gr, e-mail: [email protected]

 
ΠΡΟΣ:
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 
Θεσσαλονίκη 27/06/2008
ΚΟΙΝ: ΠΟΦΕΕ
Ο.Ε.Ε
ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
Μ.Μ.Ε

Κύριε Πρόεδρε,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕΘ με αγανάκτηση, οργή και λύπη, εκφράζει την διαμαρτυρία του για το περιεχόμενο:

1. Της από 13/6/2008 εγκυκλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προς τα μέλη του δικηγόρους και ειδικότερα για τα αναφερόμενα στη παράγραφο 3.

2. Των επιστολών, του προέδρου του Δ.Σ.Θ. Μανόλη Λαμτζίδη και του δικηγόρου Γεωργίου Μάτσου, που δημοσιεύθηκαν στις 23/6/2008 στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος.

3. Του περιεχομένου της συνέντευξης τύπου που έδωσαν ο Πρόεδρος με τα μέλη του Δ.Σ του Δ.Σ.Θ. και δημοσιεύθηκε στις 25/6/2008 στο ημερήσιο τύπο.

Στα παραπάνω αναφέρετε, ότι η συμπλήρωση των δηλώσεων Ν.2308/1995 (Δ.1 & Δ.2) για το Εθνικό Κτηματολόγιο αποτελεί δικηγορική εργασία γιατί απαιτεί νομικές γνώσεις, αφού εξετάζονται, ελέγχονται (τι ελέγχετε;) και τελικά καταγράφονται, εκτός από εμπράγματα δικαιώματα και βάρη (προσημειώσεις, υποθήκες, κατασχέσεις, διεκδικήσεις) επί των δηλουμένων ακινήτων.

Επίσης θεωρείτε αυτονόητο ότι ο ανωτέρω έλεγχος και η καταγραφή, δεν μπορεί να γίνει από μη δικηγόρο, ούτε να αφεθεί στη δικαιολογημένη άγνοια των πολιτών.

Καλείτε τα μέλη σας δικηγόρους, να αντιμετωπίσουν την συμπλήρωση των δηλώσεων του κτηματολογίου ως νομική εργασία ( γιατί το αφήνετε στην κρίση τους, δεν είστε σίγουροι;) και να διαφυλάξουν το δικαίωμα που έχουν ως δικηγόροι για τη διενέργεια από αυτούς και μόνο αυτούς (μονοπωλιακή νοοτροπία) της νομική αυτής εργασίας, που εσείς τη βαφτίσατε έτσι.

Ορίσατε κατώτατη ελάχιστη αμοιβή για κάθε δικαίωμα το ποσό των 65,00 ευρώ και επί πλέον αμοιβή για έρευνα στο υποθηκοφυλακείο και άλλες εργασίες.

Απευθύνετε απειλή προς κεντρικές και τοπικές υπηρεσίες (δεν αφήσατε κανένα), ότι δεν θα ανεχθείτε συμπεριφορές που περιφρονούν ή αγνοούν τους δικηγόρους στο έργο τους και δεν θα επιτρέψετε το σφετερισμό !!! της δικηγορικής ύλης από επαγγελματίες άσχετων κλάδων (π.χ. λογιστές, φοροτεχνικοί, μηχανικοί, μη δικηγόροι ή συμβολαιογράφοι κ.λ.π). Γι αυτό μάλλον οι Συμβολαιογράφοι σας αγνόησαν και δεν προσήλθαν στη συνέντευξη τύπου που δώσατε αν και είχατε αναγγείλει ότι θα την κάνετε από κοινού (αποφύγατε να απαντήσετε σχετικά σε ερώτηση των δημοσιογράφων).

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω:

Α) Αμφισβητείτε το δικαίωμα συμπλήρωσης των δηλώσεων ακόμη και από τους ίδιους τους πολίτες, τους οποίους θεωρείται ότι τελούν σε άγνοια και μόνο εσείς μπορείτε να το κάνετε. Σκόπιμα παραβλέπετε ότι τα έντυπα των δηλώσεων Δ1 και Δ2 έχουν σχεδιασθεί από τη ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε (μη νομική εταιρία) με σκοπό να μπορούν να συμπληρωθούν από κάθε πολίτη, να μην είναι αναγκαία η συνδρομή των ειδικών, κάτι που έχει διακηρυχθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ και την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ. ¶λλωστε οι δηλώσεις ελέγχονται και καταχωρούνται στο σύστημα από υπαλλήλους οι οποίοι δεν είναι δικηγόροι της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ ή των αναδόχων μη νομικών εταιριών. Πως ανέχεστε, εσάς τους επιστήμονες να σας ελέγχουν μη δικηγόροι; (χάλασε ο κόσμος).

Β) Ορίσατε αμοιβή σχεδόν διπλάσια (65,00 ευρώ) από την αμοιβή που καθορίσαμε εμείς (35,00 ευρώ) και μας λέτε ότι κινδυνεύουν οι πολίτες από εμάς.

Γ) Αποκαλείτε άσχετους και αδαείς τους πάντες και ιδιαίτερα καταξιωμένους επαγγελματικούς κλάδους με επιστημονική επάρκεια και εμπειρία (φοροτεχνικούς- λογιστές, μηχανικούς, κλπ), έχετε την απόλυτη βεβαιότητα ότι εάν συμπληρώσουν αυτοί δηλώσεις κτηματολογίου θα διαπράξουν ΣΟΒΑΡΑ ΛΑΘΗ (ενώ εσείς έχετε το αλάθητο;) και θα τεθούν σε ΚΙΝΔΥΝΟ και καθεστώς ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ σοβαρά περιουσιακά δικαιώματα των πολιτών (ποιος τη χάρη σας θα αναλάβετε τις δίκες) και θεωρείται ότι οι φοροτεχνικοί ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ όταν συντάσσουν δηλώσεις ιδιοκτησίας. Για τις δηλώσεις που συντάσσουμε κατά κόρον, Ε9, ΦΜΑΠ, Φ.Μ.Α, ΕΤΑΚ, Ε2 κλπ (συντάσσουμε και δικηγόρων πελατών μας) και οι οποίες είναι δηλώσεις ιδιοκτησίας τι έχετε να πείτε; Μήπως θέλετε να συμπληρώνετε και αυτές; Μήπως και σΆ αυτή την περίπτωση ασκούμε το επάγγελμά σας; Πρέπει να εγκαταλείψουμε τα γραφεία μας και να τα καταλάβετε εσείς τα μέλη του Δ.Σ του Δ.Σ.Θ. με επικεφαλής τον πρόεδρο σας για να γίνετε κυρίαρχοι των πάντων;

Δ) Μας επικρίνετε γιατί κάνουμε σεμινάρια στα μέλη μας για το Κτηματολόγιο. Μήπως πρέπει να πάρουμε την άδεια σας;

Ε) Μας θεωρείτε σφετεριστές της δικηγορικής σας ύλης (πολλοί υλιστές μας προκύψατε) και μας απειλείτε με μηνύσεις , αγωγές και σφράγισμα των γραφείων μας γιατί διαπράττομαι το αδίκημα της αντιποίησης ασκήσεως δικηγορίας. Ευτυχώς όμως δεν έχουμε τέτοιες υψηλές φιλοδοξίες να σας μοιάσουμε!!!!

Για όλα αυτά σας λέμε ένα μεγάλο φθάνει πια. Ας σταματήσουν τα αστεία.

Γιατί τέτοιο μένος για τον κλάδο μας; Τι σας κάναμε;

Φοβάστε μήπως σας φάμε το ψωμί; Σας δώσαμε τέτοιο δικαίωμα να μας θεωρείτε ανταγωνιστές σας;

Δηλαδή είδατε την υποβολή των δηλώσεων κτηματολογίου, ως ευκαιρία μείωσης της ανεργίας που μαστίζει και τον Κλάδο των Δικηγόρων;

Εμείς με τους χιλιάδες συναδέλφους σας δικηγόρους έχουμε φιλία και άριστη συνεργασία σε καθημερινό επίπεδο και δεν θα μας βάλετε να εχθρεύεται ο ένας τον άλλον.

Σε τέτοια διχαστική συμπεριφορά δεν θα παρασυρθούμε ούτε την εγκρίνουμε.

Εμείς σας αντιμετωπίζουμε με πραότητα και σύνεση και δεν θα σας ακολουθήσουμε στο κατρακύλισμα αυτό.

Δεν υποβαθμίζουμε το επάγγελμα σας, τον κλάδο σας και το επιστημονικό επίπεδο των συναδέλφων σας όπως κάνετε εσείς μΆ αυτή σας τη συμπεριφορά και στάση.

Δεν σας απειλούμε ούτε σας λέμε άσχετους και αδαείς. Αλλά δεν δεχόμαστε τις απειλές σας και δεν σας φοβόμαστε.

Δεν τα βάζουμε με κανένα και όλους τους επαγγελματικούς κλάδους τους σεβόμαστε, τους εκτιμούμε και συνεργαζόμαστε μαζί τους.

Δεν είμαστε συκοφάντες, υβριστές, υπερόπτες, ούτε έχουμε ελιτίστικες αντιλήψεις για κανένα. Δεν θέλουμε μονοπωλιακές καταστάσεις και δεν κινδυνολογούμε.

Δεν σπουδάσατε μόνο εσείς σ΄ αυτή τη χώρα. Μην ξεχνάτε ότι με παρά πολλούς από τους συναδέλφους μας φοιτήσατε στην ίδια σχολή αφού η Νομική είναι τμήμα της σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών (Ν.Ο.Ε.). Είμαστε επιστήμονες επαγγελματίες, το Εθνικό Κτηματολόγιο το θεωρούμε μεγάλο αναπτυξιακό έργο, το στηρίζουμε και θεωρούμε τη σύνταξη των δηλώσεων σοβαρή και υπεύθυνη εργασία, γιΆ αυτό και οι συνάδελφοί μας την κάνουν με μεγάλη προσοχή και σχολαστικότητα.

Δεν υποχρεώνουμε κανένα να έρθει στα γραφεία μας για να εξυπηρετηθεί, ούτε θεωρούμε αυτονόητο ότι οι πολίτες έχουν άγνοια και είναι άσχετοι. Εμείς όλους τους σεβόμαστε, αφουγκραζόμαστε τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν, δεν τους βλέπουμε ως αντικείμενα εκμετάλλευσης, γι΄ αυτό και ορίσαμε ως αμοιβή για κάθε δικαίωμα τα 35,00 ευρώ, γιατί μας διακρίνει η κοινωνική ευαισθησία και συντασσόμαστε στον αγώνα που κάνει ο απλός πολίτης, οι καταναλωτικές οργανώσεις, αλλά και η πολιτεία κατά της ακρίβειας.

Δεν προσπαθούμε να νομιμοποιηθούμε γιατί συμπληρώνουμε δηλώσεις κτηματολογίου, μία καθΆ όλα νόμιμη εργασία, (έχουμε κιΆ άλλες δουλειές), για τις αμοιβές μας εκδίδουμε τα νόμιμα φορολογικά στοιχεία και αποδίδουμε ΦΠΑ , διότι οι υπηρεσίες συμπλήρωσης πάσης φύσεως δηλώσεων, θεωρούνται από τον Ν. 2859/2000 περί ΦΠΑ πράξεις φορολογητέες και δεν απαλλάσσονται.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι ως δικηγόροι όταν συμπληρώνετε αυτές τις δηλώσεις οι εργασίες αυτές θεωρούνται άλλης μορφής υπηρεσίες που προσιδιάζουν με συμβουλευτικές υπηρεσίες και υπάγονται σε ΦΠΑ με τον κανονικό συντελεστή (19%). ¶ρα δεν είναι δικηγορικές εργασίες. Έχετε λοιπόν υποχρέωση να υποβάλλετε πρώτα δήλωση μεταβολών στο τμήμα μητρώου της Δ.Ο.Υ που ανήκετε, να κάνετε επέκταση της δραστηριότητας σας, να ενταχθείτε για αυτή στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και μετά να εκδίδετε Α.Π.Υ για τις αμοιβές των 65,00 ευρώ και πάνω πλέον Φ.Π.Α., που θα εισπράττετε από τους πολίτες που θα σας προτιμήσουν. Έτσι και το κράτος δεν θα έχει απώλειες από το ΦΠΑ και θα βοηθήσετε στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού. Εάν συνεχίσετε να θεωρείτε αυθαίρετα τις υπηρεσίες αυτές δικηγορική εργασία, τότε καταστρατηγείτε το νόμο και έρχεστε αντιμέτωποι με τα συμφέροντα του κράτους αφού θα έχει απώλεια εσόδων από το ΦΠΑ. Πάντως το ερώτημα παραμένει πώς από τον Κώδικα Δικηγόρων θα μπορείτε να ασκείτε το επάγγελμα του Δικηγόρου και ταυτόχρονα τις υπηρεσίες συμπλήρωσης δηλώσεων κτηματολογίου;

Φυσικά και δεν έχετε το δικαίωμα εσείς οι δικηγόροι να συντάσσετε Ισολογισμούς και να υπογράφετε φορολογικές δηλώσεις γιατί έτσι προβλέπεται από το Ν.2515/97 και το Π.Δ.340/98. Το δικαίωμα αυτό το έχουν μόνο οι αδειούχοι φοροτεχνικοί-λογιστές. ΠαρΆ όλα αυτά, πολλοί δικηγόροι συμπληρώνουν φορολογικές δηλώσεις χωρίς εμείς ως κλάδος να καταφερθούμε εναντίον σας και να σας αποκαλέσουμε άσχετους, αδαείς και παράνομους. Για τη συμπλήρωση των δηλώσεων του κτηματολογίου ο Νόμος 2308/1995 που τις καθιέρωσε δεν προβλέπει ότι συμπληρώνονται μόνο από δικηγόρους και ότι χρειάζεται υποχρεωτικά η υπογραφή τους. Υπάρχει πουθενά στη δήλωση θέση για υπογραφή από δικηγόρο και δεν το γνωρίζουμε; Εάν ήταν αποκλειστική εργασία των δικηγόρων δεν θα έπρεπε να υπάρχει η υποχρέωση αυτή;(Πως σας διέφυγε;)

Τέλος πρέπει να γνωρίζετε με ότι με γραπτή παρέμβαση που κάναμε στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στη ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ καταφέραμε να γίνει δεκτή η πρόταση μας και μπορούν πλέον τα Φοροτεχνικά-Λογιστικά Γραφεία με ένα e-mail να λαμβάνουν κωδικούς πρόσβασης στο Internet για τους πελάτες μας και να υποβάλλουν τα γραφεία μας πλέον ηλεκτρονικά τις δηλώσεις κτηματολογίου. Η αποδοχή αυτή και μόνο αποδεικνύει ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ και η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ αναγνωρίζει ότι και οι φοροτεχνικοί-λογιστές έχουν το δικαίωμα συμπλήρωσης και ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων κτηματολογίου για λογαριασμό των πελατών μας και των πολιτών. Τη κατάκτηση αυτή θα την καρπωθείτε κι εσείς.

Εμείς ένα θέλουμε από εσάς.

Να ανακαλέσετε με αντίστοιχο δημοσίευμα άμεσα όλα αυτά τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά , απαξιωτικά και υποτιμητικά που απευθύνατε, με τις ανεξήγητες ενέργειες σας, στο σύνολο των φοροτεχνικών- λογιστών της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της χώρας. Το απαιτούμε γιατί παραβιάσατε αναίτια και χωρίς να προκληθείτε από εμάς, όλους τους κανόνες, της ευπρέπειας, της καλής συμπεριφοράς και επαγγελματικής δεοντολογίας που πρέπει να σας διακρίνει ως επιστήμονες και επαγγελματίες.

Αν δεν το κάνετε, τότε επιστρέφουμε σε εσάς τα μέλη του Δ.Σ του ιστορικού Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, όλα όσα μας απευθύνατε και σας αφήνουμε στη κρίση των συναδέλφων σας (που δεν μας φταίνε σε τίποτε) και των πολιτών που και αυτούς υποτιμήσατε .

Και μια απορία που θέλουμε να μας λύσετε. Οι άλλοι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας και ιδιαίτερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών γιατί δεν έχουν εκφράσει τις ίδιες ακραίες θέσεις με σας για το τι είναι δικηγορική ύλη;


Για το Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΟΒΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης