Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σπάει το 5% ο τιμάριθμος

30 Ιούνιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Ξεπερνά και το φράγμα του 5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο μέσος τιμάριθμος στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 3,9% τον Ιούνιο από 3,7% τον Μάιο, ποσοστό που είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από την υιοθέτηση του ευρώ. Ετσι θεωρείται βέβαιο ότι την Πέμπτη η ΕΚΤ αποφασίζει αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες
Σπάει το 5% ο τιμάριθμος

Ξεπερνά και το φράγμα του 5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο μέσος τιμάριθμος στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 3,9% τον Ιούνιο από 3,7% τον Μάιο, ποσοστό που είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από την υιοθέτηση του ευρώ. Ετσι θεωρείται βέβαιο ότι την Πέμπτη η ΕΚΤ αποφασίζει αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες


Με κομμένη την ανάσα περιμένουν, σήμερα, στις Βρυξέλλες και τη Φραγκφούρτη, την πρώτη εκτίμηση για την πορεία του πληθωρισμού το Ιούνιο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο μέσος όρος για την Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 3,9% (από 3,7% τον Μάιο) - με διαφορά το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από την υιοθέτηση του ευρώ.

Σε κάποιες οικονομίες, μάλιστα, ο πληθωρισμός δείχνει να έχει ξεφύγει πλήρως από τον έλεγχο: Στο Βέλγιο «εκτοξεύτηκε» στο 5,8% τον Ιούνιο (από 5,21% τον Μάιο) που αποτελεί ρεκόρ 24 ετών, ενώ στην Ισπανία έφτασε το 5,1% (από 4,7% τον Μάιο) - το υψηλότερο επίπεδο των 11,5 τελευταίων ετών.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν και τον ελληνικό τιμάριθμο να φτάνει ή και να ξεπερνά το 5%, ενώ ήδη τον προηγούμενο μήνα ο πληθωρισμός στη Σλοβενία ξεπέρασε το 6%.

Τέσσερις, δηλαδή, από τις 15 οικονομίες της Ευρωζώνης έχουν ήδη πληθωρισμό πάνω από 5%, ενώ σε 8 από τις 15 οικονομίες ο πληθωρισμός υπερβαίνει το 4%.
Σπάει το 5% ο τιμάριθμος

Αν ο μέσος όρος καταφέρνει να παραμένει κάτω από το 4% οφείλεται στον σχετικά χαμηλό τιμάριθμο σε Γαλλία (3,7% τον Μάιο), Ιταλία (3,7% τον Μάιο) και κυρίως Γερμανία (3,1% τον Μάιο) - τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Και σε αυτές, όμως, τα τελευταία στοιχεία είναι απογοητευτικά.

Στη Γαλλία ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε, τον Μάιο, κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο της δεκαετίας. Στη Γερμανία ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι έφτασε το 3,4% τον Ιούνιο - το υψηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 1993.

Δεδομένων των στοιχείων αυτών δεν θα πρέπει να αποτελούν έκπληξη τα ευρήματα του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου: Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η έρευνα, οι Ευρωπαίοι αναφέρουν τον πληθωρισμό ως τη μεγαλύτερη ανησυχία τους.

Στην ΕΚΤ τα περιθώρια ελιγμών είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Η αύξηση των επιτοκίων, από το 4% στο 4,25%, κατά τη συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Θα αποδειχθεί, όμως, επαρκής για να οδηγήσει τον πληθωρισμό πίσω στο στόχο του 2%; Σε μεγάλο βαθμό οι εξελίξεις των επόμενων μηνών συνδέονται με την πορεία της τιμής του πετρελαίου.

Την Παρασκευή η τιμή «άγγιξε» για πρώτη φορά τα 143 δολάρια / βαρέλι (142,99 δολ. το αργό στην αγορά της Ν. Υόρκης και 142,97 το μπρεντ στην αγορά του Λονδίνου).

Ο δε πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Χακίμπ Χελίλ, προέβλεψε σε τηλεφωνική συνέντευξη ότι η τιμή θα φτάσει τα 170 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

Επιβράδυνση
Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από την απότομη επιβράδυνση των ευρωπαϊκών οικονομιών. Οι αναλυτές φοβούνται ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει απότομα το β τρίμηνο.

Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Γουόλθερ Οτρέμπα, υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ότι «αν η ανάπτυξη το β τρίμηνο είναι μηδενική, θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συρρίκνωσης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Με τον πληθωρισμό, λοιπόν, να βρίσκεται σε επίπεδο διπλάσιο του επιθυμητού και την οικονομία να απειλείται άμεσα από ύφεση, η θέση των μελών της διοίκησης της ΕΚΤ καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.

Μετά την αύξηση επιτοκίων της Πέμπτης τα επιτόκια του ευρώ εκτιμάται ότι δεν θα μεταβληθούν άλλο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Μια νέα αύξηση των επιτοκίων, όμως, στις αρχές φθινοπώρου δεν μπορεί να αποκλειστεί, ειδικά αν μέχρι τότε δεν σκάσει η «φούσκα» στην αγορά πετρελαίου.

Σπάει το φράγμα του 5% ο τιμάριθμος στην Ελλάδα

«Εγραψε» τελικά 5 μπροστά ο πληθωρισμός για τον μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Κατά υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΣΥΕ και χωρίς να έχουν προσμετρηθεί τα στοιχεία από την επαρχία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε σχέση με τον Μάιο κατά τουλάχιστον ένα δέκατο της μονάδας.

 Κατά συνέπεια, πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στην καλύτερη περίπτωση στο 5%, χωρίς να αποκλείεται να φτάσει και το 5,1%.

Ο πληθωρισμός επιμένει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα για 5ο συνεχόμενο μήνα και βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, ενώ ο μέσος πληθωρισμός για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους διαμορφώνεται πλέον στο 4,5%.

Οι όποιες ελπίδες αποκλιμάκωσης διαφαίνονται από τον Σεπτέμβριο και μετά, και αυτό διότι πέρυσι το τελευταίο τετράμηνο ο πληθωρισμός είχε πάρει την ανιούσα και έτσι τεχνικά θα έχουμε υψηλότερη βάση σύγκρισης.

Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι το πρώτο εξάμηνο ο πληθωρισμός δεν είχε υπερβεί το 2,7%, ενώ στους τελευταίους μήνες του έτους είχε φτάσει μέχρι και 3,9%.

Σύμφωνα με πηγές από την ΕΣΥΕ, η επιδείνωση του τιμάριθμου οφείλεται κυρίως στη συνέχιση της «τρελής κούρσας» του πετρελαίου, η οποία δεν μπόρεσε να αντισταθμιστεί από την ελαφρά συγκράτηση των τιμών των οπωροκηπευτικών, αλλά και από το «πάγωμα» των τιμών στις οποίες προχώρησαν αλυσίδες σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεων.

 Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο πληθωρισμός στο σύνολο του έτους πολύ δύσκολα θα υποχωρήσει κάτω από τα σημερινά μέσα επίπεδα του εξαμήνου.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης