Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% σε 4,25% αναμένεται να προχωρήσει την Πέμπτη η ΕΚΤ

30 Ιούνιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% σε 4,25% αναμένεται να προχωρήσει την ερχόμενη Πέμπτη 3 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μία προσπάθεια να αναχαιτήσει τις πληθωριστικές πιέσεις από το ράλι του των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων.
Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% σε 4,25% αναμένεται να προχωρήσει την Πέμπτη η ΕΚΤ

Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% σε 4,25% αναμένεται να προχωρήσει την ερχόμενη Πέμπτη 3 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μία προσπάθεια να αναχαιτήσει τις πληθωριστικές πιέσεις από το ράλι του των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων.

Οι τιμές-ρεκόρ της ενέργειας τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις σε όλη την ευρωζώνη, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Πρόσφατα, άλλωστε, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ είπε ότι η ευρωτράπεζα είναι σε «υψηλά επίπεδα επαγρύπνησης» για τον πληθωρισμό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αυξήσει το κόστος δανεισμού τον Ιούλιο.

Εν συνεχεία, διαβεβαίωσαν ότι δεν επίκειται «σειρά αυξήσεων των επιτοκίων», ωστόσο οι αναλυτές έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη πλησιάζει το 4%, έναντι στόχου της ΕΚΤ για 2%.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η έμμεση δήλωση της ΕΚΤ ότι θα αυξήσει τα επιτόκια μόνο μία φορά είναι «μπλόφα», καθώς περιμένουν δύο αυξήσεις μέχρι το τέλος του 2008 και μία ακόμα έως τον Μάρτιο του 2009.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχυθεί κατά 50% περίπου από τις αρχές του έτους και οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Bloomberg προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός Ιουνίου θα ανέλθει στο 3,8% από 3,7% τον Μάιο. Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Euirosta θα ανακοινωθούν στις 30 Ιουνίου.

Η ΕΚΤ ανησυχεί ιδιαίτερα για τις λεγόμενες «δευτορογενείς επιπτώσεις», δηλαδή ότι καταναλωτές και επιχειρήσεις θα επιχειρήσουν να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος ζητώντας αύξηση μισθών και τιμών και τροφοδοτώντας, έτσι, την περαιτέρω ενίσχυση των τιμών. 

Πηγή Ιn.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης