Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αλλάζει ο τρόπος κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού

24 Ιούνιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Δραστικές αλλαγές στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού αλλά και της παρακολούθησης στην υλοποίηση ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας, οι οποίες θα ισχύσουν σταδιακά και μέχρι το 2011, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης σε ημερίδα του ΟΟΣΑ για τον Προϋπολογισμό Προγραμμάτων στην Ελλάδα.
Αλλάζει ο τρόπος κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού

Δραστικές αλλαγές στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού αλλά και της παρακολούθησης στην υλοποίηση ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας, οι οποίες θα ισχύσουν σταδιακά και μέχρι το 2011, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης σε ημερίδα του ΟΟΣΑ για τον Προϋπολογισμό Προγραμμάτων στην Ελλάδα.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να γίνει το σύστημα αποδοτικότερο και να εξοικονομηθούν πόροι αλλά και να περιοριστεί η σπατάλη.

Το πρώτο βήμα θα γίνει με την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μέσα στο καλοκαίρι θα οριστικοποιηθεί το νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει την υποχρεωτική κατάρτιση προϋπολογισμών και ισολογισμών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία.

Παράλληλα ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε πως μέσα στο επόμενο έτος το υπουργείο Οικονομικών θα έχει καταρτίσει το πλήρες χρονοδιάγραμμα αλλαγών στην κατάρτιση του προϋπολογισμού, ενώ από το 2010 και μετά το υπουργικό συμβούλιο θα καθορίζει ανώτατο όριο δαπανών ανά υπουργείο. Από το 2012 θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο Προϋπολογισμός Προγραμμάτων.

Τη συνδρομή του ΟΟΣΑ ζήτησε ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Λέγκας, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό το ελληνικό δημόσιο θα επωφεληθεί, ώστε να αντληθούν χρήσιμα στοιχεία από τις βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών. Η έκθεση που παρουσιάστηκε χθες, σύμφωνα με τον κ. Λέγκα, αποτελεί το προϊόν αυτής της συνεργασίας και συνιστά καταγραφή των χαρακτηριστικών που προσδιορίζουν το σύστημα προϋπολογισμού της χώρας.

Κωδικοί
Μάλιστα, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, η εισαγωγή προϋπολογισμού προγραμμάτων αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα και «μέσα από το νέο σύστημα στοχεύουμε στη βελτίωση της δημοσιονομικής μας διαχείρισης. Στοχεύουμε στην αλλαγή της δομής του προϋπολογισμού μέσα από τη δραστική μείωση των 14.000 κωδικών που χρησιμοποιούνται στην διαχείριση των δημόσιων οικονομικών».

Ελεγχος και διαφάνεια
Γ. Αλογοσκούφης: «Οι πόροι του Δημοσίου δεν είναι ούτε απεριόριστοι, ούτε και μπορούν να χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν».


«Η υιοθέτηση του νέου συστήματος καθιστά ευχερέστερη την καταγραφή και τον έλεγχο της αποδοτικότητας των δημόσιων δαπανών. Μας παρέχει τη δυνατότητα να επιτυγχάνουμε ενισχυμένη διαφάνεια».

Εθνικό Σχέδιο Προγραμμάτων
Σύμφωνα με τον κ. Λέγκα, στο Εθνικό Σχέδιο Προγραμμάτων του 2009 θα απεικονίζονται οι πόροι που διατίθενται από όλες τις πηγές χρηματοδότησης για κάθε δράση που αναφέρεται:

στον τακτικό προϋπολογισμό,

στον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων και

στους ειδικούς λογαριασμούς, τους οποίους εντάσσουμε στον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο Εθνικό Σχέδιο Προγραμμάτων του 2009 θα αποτυπωθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με δομή προγραμμάτων αλλά και με τους πρωτοβάθμιους λογαριασμούς λογιστικής μαζί με τις σχετικές οικονομικές καταστάσεις που θα τον συνοδεύουν τόσο συνολικά όσο και ανά υπουργείο και φορέα.

Θα υπάρξει σαφής και ενιαία παρουσίαση με λειτουργική ταξινόμηση κατά το σχήμα: λειτουργία - πρόγραμμα - δράση. Επίσης, θα υπάρξει λογιστική, οικονομική αλλά και διοικητική ταξινόμηση. Επιπλέον, θα αποτυπώνονται οι ανθρώπινοι πόροι που διατίθενται για την υλοποίηση των προγραμμάτων.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης