Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στο στόχαστρο της ΓΓΠΣ οι διασταυρώσεις σε 11 εκατομμύρια δηλώσεις εισοδήματος

23 Ιούνιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • BAΣIMEΣ υποψίες για φοροδιαφυγή βαρύνουν μεγάλο αριθμό επιτηδευματιών, καθώς σχεδόν ο ένας στους πέντε δηλώνει εισοδήματα μικρότερα των μισθωτών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται καλλιτέχνες, επιχειρηματίες δραστηριοποιούμενοι στους χώρους εστίασης, αναψυχής και παραθερισμού, αλλά και ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, κ.λπ. Κατόπιν τούτου, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θέτει στις προτεραιότητές της τη διενέργεια διασταυρώσεων που να αφορούν τους παραπάνω επιτηδευματίες.
Στο στόχαστρο της ΓΓΠΣ οι διασταυρώσεις σε 11 εκατομμύρια δηλώσεις εισοδήματος              

 
BAΣIMEΣ υποψίες για φοροδιαφυγή βαρύνουν μεγάλο αριθμό επιτηδευματιών, καθώς σχεδόν ο ένας στους πέντε δηλώνει εισοδήματα μικρότερα των μισθωτών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται καλλιτέχνες, επιχειρηματίες δραστηριοποιούμενοι στους χώρους εστίασης, αναψυχής και παραθερισμού, αλλά και ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, κ.λπ. Κατόπιν τούτου, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θέτει στις προτεραιότητές της τη διενέργεια διασταυρώσεων που να αφορούν τους παραπάνω επιτηδευματίες. Οι διασταυρώσεις αυτές θα αφορούν περί τα 11 εκατομμύρια δηλώσεις εισοδήματος (Ε1) έντυπα Ε3 και συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών εκ των οποίων τουλάχιστον 250.000 με 300.000 δηλώσεις Ε1 θα επανελεγχτούν.

Παράλληλα, η ΓΓΠΣ θα προχωρήσει στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής από επιτηδευματίες και επιχειρήσεις, σε διασταυρώσεις και σε μία σειρά δεδομένων οι οποίες θα αφορούν τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι επιτηδευματίες στο έντυπο Ε3, την επιχειρηματική αμοιβή από συμμετοχή σε ομόρρυθμες ή ετερόρρυθμες εταιρίες, καθώς και τις επιχειρήσεις που νοικιάζουν ακίνητα σε άλλες εταιρίες, κοινοπραξίες ή τράπεζες. Παράλληλα, θα περιλάβει στις διασταυρώσεις της και τις επιχειρήσεις που εμφανίζουν χαμηλό τζίρο σε σχέση με τις δηλωθείσες εισαγωγές και εξαγωγές.

Αναλυτικότερα, στο στόχαστρο της εφορίας αναμένεται να μπουν σύντομα τραγουδιστές, ηθοποιοί, ταξιτζήδες, ιδιοκτήτες εστιατορίων, καλλιτέχνες κέντρων διασκέδασης, ιδιοκτήτες μπαρ, εστιάτορες και ξενοδόχοι, υδραυλικοί, μπογιατζήδες, ηλεκτρολόγοι καθώς και άλλες κατηγορίες επιτηδευματιών που δήλωσαν εισοδήματα χαμηλότερα από τον μέσο όρο των εισοδημάτων που δηλώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι. Αυτοί μάλιστα που δήλωσαν εφέτος εισοδήματα μικρότερα των μισθωτών είναι με βάση τα δείγματα που έχουν καταγραφεί σε αναλογία σχεδόν ένας στους πέντε.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν επίσης επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που από τη διασταύρωση των φορολογικών τους στοιχείων που διενεργεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα βρεθεί να έχουν διαπράξει φορολογικές παραβάσεις.

Επίσης, θα διασταυρωθούν και οι περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ, με στόχο επιτηδευματίες με υστέρηση απόδοσης φόρου από περιοδική δήλωση, μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα, παραβάσεις Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ή ΦΠΑ, συχνές μεταβολές δραστηριοτήτων και ύψους κερδών.
Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα προχωρήσουν σε συνοπτικούς φορολογικούς ελέγχους.
Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει μεγάλη σημασία στο ότι τα συστήματα της ΓΓΠΣ έχουν τη δυνατότητα άμεσης αναζήτησης και εντοπισμού για στοιχεία όπως:

– Εάν ένας επιτηδευματίας έχει υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων πελατών – προμηθευτών για μια ή περισσότερες χρήσεις.
– Εάν ένας επιτηδευματίας δηλώνεται σε συγκεκριμένη κατάσταση ενός άλλου επιτηδευματία.
– Τι έχει δηλώσει η επιχείρηση για κάθε πελάτη και προμηθευτή της.
– Τα στοιχεία των συγκεντρωτικών καταστάσεων που υπέβαλε ο επιτηδευματίας.
– Η υποβολή ή μη των συγκεντρωτικών καταστάσεων όλων των επιχειρήσεων που έχουν συναλλαγές.
– Ο εντοπισμός απόκρυψης εσόδων – αγορών – δαπανών.
– Ο εντοπισμός επιχειρήσεων με πλαστά – εικονικά φορολογικά στοιχεία, αφού όταν είναι γνωστός ο εκδότης εντοπίζονται άμεσα οι λήπτες.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία των διασταυρώσεων έχει βελτιωθεί καθώς η ΓΓΠΣ διαθέτει πλέον μια τεράστια βάση δεδομένων, για περισσότερες από 2,5 εκατ. δηλώσεις και πάνω από 73 εκατ. εγγραφές πελατών – προμηθευτών. Eτσι έχει τη δυνατότητα να διενεργεί διασταυρώσεις, με δεδομένα από διάφορα υποσυστήματα του taxis καθώς επίσης και δεδομένα από άλλους φορείς (π.χ. τράπεζες) που εμπλέκονται στην οικονομική δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια εισοδήματα μικρότερα και από εκείνα των συνταξιούχων δήλωσαν μεταξύ άλλων επαγγελματιών: καλλιτέχνες κέντρων διασκέδασης, ιδιοκτήτες εστιατορίων, υδραυλικοί, καθώς και απασχολούμενοι σε αποχετευτικές εργασίες, αθλητικές δραστηριότητες, εργασίες χρωματισμών, επενδύσεις δαπέδων και τοίχων και καντίνες-τροφοδοσία, ενώ ομάδες επαγγελματιών που έχουν δηλώσει εισοδήματα μικρότερα των μισθωτών και ελαφρώς υψηλότερα από εκείνα των συνταξιούχων είναι σχετικές με δραστηριότητες συναφείς της πληροφορικής, εργασίες θέρμανσης-κλιματισμού, κατασκευές κτιρίων και τεχνικών έργων, υπηρεσίες ξενοδοχείων, εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων, εργασίες ηλεκτρικών καλωδιώσεων, όπως επίσης τραγουδιστές, ηθοποιοί και οδηγοί ταξί.

Πηγή Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης