Επιστολή Ο.Ε.Ε. στην Υπ. Εργασίας για τους τίτλους κτήσης

Ανακοινώσεις Οικονομικού Επιμελητηρίου

20 Σεπτέμβριος 2017
Taxheaven.grΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μητροπόλεως 12 14, 105 63 Αθήνα - Τηλ.: 2132141800, FAX: 2132141873,  e-mail: [email protected]

Αθήνα, 20-09-2017 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την παρέμβαση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, για το θέμα των τίτλων κτήσης (απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης), ζητά με επιστολή του ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Συγκεκριμένα, μέλη του Επιμελητηρίου, που ανήκουν στην κατηγορία των αμειβομένων με τίτλο κτήσης, ζήτησαν από το ΟΕΕ να ζητήσει διευκρινιστική απάντηση από το Υπουργείο, ώστε να προχωρήσει η πληρωμή των οφειλομένων ποσών, που – σε αρκετές περιπτώσεις - επιχορηγούνται από ευρωπαϊκούς πόρους.

Δεδομένου ότι εγκύκλιος αναφέρει πως οι τίτλοι κτήσης υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές και ότι ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, είχε δηλώσει πως όσοι αμείβονται για περιστασιακή απασχόληση με τίτλο κτήσης δεν θα λάβουν ειδοποιητήριο εισφορών και δεν θα αναγράφονται στην Α.Π.Δ., η μη οριστική διευκρίνιση του θέματος έχει οδηγήσει σε πάγωμα των συγκεκριμένων πληρωμών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ζητά, είτε την άμεση τροποποίηση του άρθρου 39 του Ν.4387/2016 με την απαλλαγή ρητά των τίτλων κτήσης από τις ασφαλιστικές εισφορές, είτε την έκδοση νέας διευκρινιστικής εγκυκλίου, διευθετώντας το εν λόγω το ζήτημα.


Γραφείο Τύπου του ΟΕΕ
Τηλ: 2132141866
2132141882
2132141870ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μητροπόλεως 12-14, Τ.Κ.10563, Αθήνα, τηλ. 213 2141810, fax: 210 5227300

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2017
Αρ.πρωτ. Φ/1/6776

Προς
Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κα. Έφη Αχτσιόγλου
Κοιν:
-Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Πέτρο Πετρόπουλο
-Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Ανδρέα Νεφελούδη
-Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων
κα. Στυλιανή Βρακά

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Με την έναρξη εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 από 1η Ιανουαρίου 2017, έχει διαπιστωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις εργαζομένων είναι αναγκαία η έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων ή ακόμη και τροποποίηση διατάξεων του νόμου. Στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο αναμέναμε ρυθμίσεις για τη διευθέτηση των ζητημάτων που είχαν ανακύψει, αλλά τελικά εκτός από τεχνικής φύσεως θέματα δεν υπήρχαν διατάξεις για ρύθμιση εκκρεμοτήτων που είχαν επισημανθεί στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από πολλούς φορείς.

Ένα ζήτημα που εγείρεται από την έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και προκαλεί σύγχυση, είναι η υποχρέωση ή μη σε καταβολή ασφαλιστικών εισφορών αμειβομένων για περιστασιακή απασχόληση με τίτλο κτήσης (πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης).

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 8 και 39 του Ν.4308/2014 το ετήσιο όριο εισοδήματος από τίτλους κτήσης χωρίς την απόκτηση της επιχειρηματικής ιδιότητας είναι τα 10.000 ευρώ. Ενδεικτικές περιπτώσεις για τις οποίες εκδίδεται τίτλος κτήσης είναι η καταβολή αμοιβών σε περιστασιακά απασχολούμενους, εισηγητές σεμιναρίων και συγγραφείς, ιδιωτικούς υπαλλήλους ή συνταξιούχους, εφόσον δεν είναι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών για άλλη δραστηριότητα.

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ αναφέρει ότι στα εισοδήματα που εισφοροδοτούνται περιλαμβάνονται και ποσά που έχουν καταβληθεί με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης, χωρίς να εξετάζεται η ιδιότητα που έχει ο αμειβόμενος με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης) αν υπάγεται στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ (νυν ΕΦΚΑ-μη μισθωτών) ή όχι.

Σχετικά με το θέμα των ασφαλιστικών κρατήσεων σε εισοδήματα από ανεξάρτητες δραστηριότητες, υπήρξε παρέμβαση στη Βουλή από τον αρμόδιο Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι όσοι αμείβονται για περιστασιακή απασχόληση με τίτλο κτήσης (πρώην επαγγελματική δαπάνη) δεν θα λάβουν ειδοποιητήριο εισφορών και δεν θα αναγράφονται στην Α.Π.Δ.

Από 1/1/2017 λόγω της μη έκδοσης των σχετικών διευκρινίσεων– οδηγιών από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθυστερεί η πληρωμή των δικαιούχων για εργασίες οι οποίες παρέχονται ευκαιριακά και δεν ασκούνται κατά σύστημα.

Είναι γνωστό ότι μισθωτοί υπάλληλοι ή συνταξιούχοι του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα λόγω της ιδιότητας τους, της επιστημονικής και επαγγελματικής ειδίκευσής τους είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικά μητρώα όπως πχ στο μητρώο Αξιολογητών των Επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου, στα μητρώα αξιολογητών των προτάσεων που υποβάλλονται σε Προγράμματα του ΕΣΠΑ κλπ.

Μέλη του ΟΕΕ που ανήκουν στην κατηγορία των αμειβομένων με τίτλο κτήσης ζήτησαν την παρέμβασή του Φορέα μας καθώς ενημερώθηκαν ότι αν δεν υπάρξει διευκρινιστική απάντηση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στα ερωτήματα που τους έχουν θέσει επανειλημμένα οι διάφοροι φορείς, δεν μπορούν να προβούν στην πληρωμή των οφειλομένων ποσών που σημειωτέον ότι αρκετές από τις αμοιβές αυτές επιχορηγούνται από Ευρωπαϊκούς πόρους.

Λόγω του μεγέθους του προβλήματος και των συνεπειών που έχουν προκύψει από 1ης Ιανουαρίου 2017, κρίνουμε απαραίτητη είτε την άμεση τροποποίηση του άρθρου 39 του Ν.4387/2016 με την απαλλαγή ρητά των τίτλων κτήσης από τις ασφαλιστικές εισφορές, είτε την έκδοση νέας διευκρινιστικής εγκυκλίου από το Υπουργείο σας διευθετώντας το εν λόγω το ζήτημα.


Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ
Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας