Δημιουργούν αγορανομικό «ΣΔΟΕ»

Οικονομικές Ειδήσεις

17 Ιούνιος 2008
Νέο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά θα αποφασίσει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή Taxheaven.gr

Δημιουργούν αγορανομικό «ΣΔΟΕ»

Νέο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά θα αποφασίσει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή

Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας θα παρουσιάσει την πρόοδο της εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και θα εισηγηθεί τη δημιουργία ενός ειδικού σώματος, ενός αγορανομικού «ΣΔΟΕ» που θα διενεργεί εκτεταμένους ελέγχους στην αγορά και ειδικά στο «μέτωπο» της διαμόρφωσης των τιμών.

Κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι η αποτελεσματικότητα της μάχης κατά της ακρίβειας θα κριθεί από το εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να δράσει «οριζόντια», εάν δηλαδή υπάρξει συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων, από το υπουργείο Οικονομίας έως το Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να δοθεί «πράσινο φως» για συνεργασία του αγορανομικού «ΣΔΟΕ» με την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμάται ότι το πακέτο των 41 μέτρων έως το τέλος του 2008 θα έχει εφαρμοστεί εφόσον προωθηθούν στη Βουλή όλες οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις και το υπουργείο Οικονομίας εκταμιεύσει τα αναγκαία κονδύλια για την επάνδρωση και λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών.

Παράλληλα, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ανταγωνισμού, την αντιμετώπιση των ολιγοπωλιακών καταστάσεων που επικρατούν σε βασικούς κλάδους της οικονομίας, με εντολή του κ. Χρ. Φώλια συστάθηκε επιτροπή η οποία θα εισηγηθεί, το ταχύτερο δυνατόν, μέτρα για την αναδιάρθρωση και ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ακόμη, συστάθηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ. Στην επιτροπή μετέχουν στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων και εκπρόσωποι των λιανεμπορικών αλυσίδων.

Σύνοδος κορυφής
Διάσταση απόψεων μεταξύ Κομισιόν και των υπουργών Οικονομίας των χωρών της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως αυτή καταγράφεται στις προτάσεις των υπουργών προς τη Σύνοδο Κορυφής στις 19 και 20 Ιουνίου.

Στο σχέδιο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής σημειώνεται ότι τα μέτρα δεν πρέπει να επηρεάζουν αρνητικά ,ακόμη και προσωρινά -«βραχυχρόνια» λέει το κείμενο- τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού και τους κανόνες λειτουργίας της ενιαίας εσωτερικής αγοράς.

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων, χρειάζεται «ενεργειακή αποτελεσματικότητα», «προώθηση του ανταγωνισμού στις ενεργειακές αγορές» καθώς και της «διαφάνειας», «εκσυγχρονισμός του συστήματος των μεταφορών και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» χωρίς όμως να θιγεί η συμφωνία του 2005 στο Μάντσεστερ, οι 27 να μην παρέμβουν, διαστρεβλώνοντας τη φορολογική και άλλη πολιτική τους στον τομέα των καυσίμων.

Οχι δηλαδή μέτρα μείωσης της φορολογίας και ιδιαίτερα του ΦΠΑ στη βενζίνη και το πετρέλαιο. Για τον έλεγχο των συνεχώς αυξανόμενων τιμών των τροφίμων, οι «27» προτείνουν το μέτρο της παρακολούθησής τους από τη Κομισιόν, η οποία καλείται να τους υποβάλει μία σχετική έκθεση στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής τον Δεκέμβριο φέτος.

Ως προς τα προτεινόμενα συγκεκριμένα μέτρα για τη συμπίεση προς τα κάτω των τιμών των τροφίμων, οι «27» θα αποφασίσουν να επιτραπούν βραχυπρόθεσμα εθνικά μέτρα-επιδόματα για την ανακούφιση των φτωχών νοικοκυριών αλλά καλούνται να προσέξουν αυτά τα μέτρα να μην οδηγήσουν σε διαστρέβλωση των τιμών και κυρίως σε αύξηση των μισθών.

Λιανικό εμπόριο
Γίνεται επίσης ανεκτή μία μεταρρύθμιση της λειτουργίας του δίδυμου προσφορά-ζήτηση «στο λιανικό εμπόριο προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία του ανταγωνισμού σε διάφορα επίπεδα της αλυσίδας προσφοράς τροφίμων» υπό τον έλεγχο της Κομισιόν προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της ενιαίας εσωτερικής αγοράς.

Οι «27» καλούν εκ νέου την Επιτροπή να «καταγράψει τις κινήσεις των αγορών που συνδέονται με τα τρόφιμα και τις επιπτώσεις τους επί της αυξομειωτικής κίνησης των τιμών τους και να τα αναφέρει λεπτομερώς σε έκθεσή της στο Συμβούλιο Κορυφής του προσεχούς Δεκεμβρίου.

Αλιεία
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία και Σλοβενία ζητούν από την Ε.Ε. «πολιτικό καθορισμό τιμών στο πετρέλαιο» που χρησιμοποιείται στην αλιεία.

Η κίνηση αυτή εξέπληξε με δεδομένη την έως τώρα στάση της Ελλάδας για να μη μειωθεί η φορολογία στα καύσιμα.

Παράλληλα, στην κυβέρνηση επανέρχονται προτάσεις, εκτός από το επίδομα κατά της φτώχειας, να χορηγηθεί φέτος και επίδομα θέρμανσης.

Πηγή Ημερησία