Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αναδρομικός φόρος στις κληρονομιές - Στο στόχαστρο τα εκτός σχεδίου

16 Ιούνιου 2008 Σχόλια
  • Αναδρομικό φόρο καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες πολίτες για ακίνητα που έχουν κληρονομήσει την τελευταία δεκαετία και βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές καθώς η Εφορία έρχεται εκ των υστέρων να απορρίψει την αξία που είχε δηλωθεί τότε επιβάλλοντας πρόσθετους φόρους και πρόστιμα στους ανυποψίαστους κληρονόμους.
Αναδρομικός φόρος στις κληρονομιές  Στο στόχαστρο τα εκτός σχεδίου

Αναδρομικό φόρο καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες πολίτες για ακίνητα που έχουν κληρονομήσει την τελευταία δεκαετία και βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές καθώς η Εφορία έρχεται εκ των υστέρων να απορρίψει την αξία που είχε δηλωθεί τότε επιβάλλοντας πρόσθετους φόρους και πρόστιμα στους ανυποψίαστους κληρονόμους.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού βρίσκονται στο ναδίρ και το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί τρόπους για να κλείσει «τρύπες».

Με εντολή της πολιτικής ηγεσίας, οι εφορίες σε ολόκληρη την επικράτεια έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν την αξία αγροτεμαχίων τα οποία έχουν κληρονομηθεί την τελευταία δεκαετία. Στη συνέχεια απαιτούν από τους κληρονόμους να καταβάλουν επιπλέον φόρους αλλά επιβάλλουν ταυτόχρονα πρόστιμα ως και 300% επί της κύριας φορολογίας για ανακρίβεια ή για παράλειψη υποβολής σχετικής δήλωσης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι ίδιοι οι εφοριακοί υπάλληλοι ήταν αυτοί οι οποίοι πριν από δέκα χρόνια είχαν προσδιορίσει τις αξίες βάσει των οποίων υπολογίστηκε ο φόρος κληρονομιάς. Μάλιστα αυτό συνέβαινε επί μονίμου βάσεως καθώς δεν υπήρχε αντικειμενικό σύστημα και η αξία υπολογιζόταν με βάση τα λεγόμενα συγκριτικά στοιχεία, τα οποία σήμερα δεν θεωρούνται αξιόπιστα. Γι αυτόν τον λόγο εφαρμόστηκαν μεταγενέστερα οι αρχικές βασικές αξίες γης και οι βασικές αξίες γης στα εκτός σχεδίου ακίνητα.

Το υπουργείο βασίζεται σε νόμο του 2001 που επιτρέπει τον επαναπροσδιορισμό της αξίας του ακινήτου επί νέων τιμών οι οποίες αναγράφονται στις σχετικές εκθέσεις ελέγχου σε αγοραπωλησίες παραπλήσιων αγροτεμαχίων που πραγματοποιήθηκαν τότε. Το ότι πωλήθηκε όμως ένα ακίνητο π.χ. πριν από 10 χρόνια προς 3.000 δρχ. ανά τετραγωνικό μέτρο δεν σημαίνει ότι και το διπλανό ή το παραπλήσιο κοστίζει το ίδιο.

* Και άλλα μέτρα

Στο κυνήγι των φόρων ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Μπέζας έχει δώσει εντολή σε όλες τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες:

1. Να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ ειδικά στις τουριστικές περιοχές. Ο υφυπουργός μάλιστα πριν από λίγες ημέρες για «παραδειγματισμό» μετέθεσε σε εφορίες 90 ελεγκτές από τους 310 που υπηρετούν στα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα (ΠΕΚ) και στα Διαπεριφερειακά Αθήνας και Θεσσαλονίκης διότι είχαν «μειωμένη απόδοση».

2. Να ελέγξουν κατά προτεραιότητα επιχειρήσεις για τις ανέλεγκτες χρήσεις οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του τρέχοντος έτους.

3. Να αναζητήσουν περιπτώσεις μη καταβολής Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας παρελθόντων ετών.

4. Να ελεγχθούν δειγματοληπτικά επιχειρήσεις και επιτηδευματίες των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε 2.

5. Να διασταυρωθούν στοιχεία από φορολογικές δηλώσεις πολιτών που εμφανίζουν υπέρογκες δαπάνες και χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για την υποβολή τους.

* Αποδείξεις εναντίον φοροδιαφυγής

Στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν τη διεύρυνση της λίστας επαγγελμάτων και υπηρεσιών οι αποδείξεις των οποίων θα εκπίπτουν από το εισόδημα των φορολογουμένων.

Τα συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν και πέρυσι εξαιρέθηκαν την τελευταία στιγμή από το μέτρο. Το 2009 είναι πολύ πιθανόν να ενταχθούν στη λίστα.


-Αρθρο του Κ.ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ Βήμα της Κυριακής


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης