Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πίεση στο χονδρεμπόριο με την αφαίρεση 4 αδειών

12 Ιούνιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Mε το κλείσιμο τεσσάρων επιχειρήσεων οι οποίες προχωρούσαν σε χονδρικές πωλήσεις νωπών αγροτικών προϊόντων προς λιανοπωλητές, εκτός των ορίων του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, το υπουργείο Ανάπτυξης κλιμακώνει τη μάχη του για τον έλεγχο της αγοράς και την αποφυγή φαινομένων που αποτελούν πηγή κερδοσκοπίας και τα οποία συμβάλλουν στην άνοδο του πληθωρισμού.
 "Πίεση" στο χονδρεμπόριο με την αφαίρεση 4 αδειών                                             


Mε το κλείσιμο τεσσάρων επιχειρήσεων οι οποίες προχωρούσαν σε χονδρικές πωλήσεις νωπών αγροτικών προϊόντων προς λιανοπωλητές, εκτός των ορίων του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, το υπουργείο Ανάπτυξης κλιμακώνει τη μάχη του για τον έλεγχο της αγοράς και την αποφυγή φαινομένων που αποτελούν πηγή κερδοσκοπίας και τα οποία συμβάλλουν στην άνοδο του πληθωρισμού. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, χθες με εντολή του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Βλάχου αφαιρούνται οι άδειες λειτουργίας τεσσάρων επιχειρήσεων, –οι οποίες πραγματοποιούν το 70% του χονδρεμπορίου πατάτας– γιατί κατά παράβαση της Υπουργικής Απόφασης Α2-4967/4-12-2007 προχωρούσαν, εκτός των ορίων του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (και σε απόσταση μέχρι 2 χλμ. από την Κεντρική Αγορά του Ρέντη), σε χονδρικές πωλήσεις νωπών αγροτικών προϊόντων προς λιανοπωλητές. Η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας ισχύει από 16/6/2008 και μέχρι τη συμπλήρωση των δύο μηνών. Επίσης επιβλήθηκε στις επιχειρήσεις αυτές χρηματικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Πρόκειται για τις επιχειρήσεις Δ. Βλάχος & ΣΙΑ Ε.Ε. (για παραβάσεις που τελέστηκαν από 25/5/2008 μέχρι 6/6/2008), Μπαμπανικολός Π. Δημήτριος (για παραβάσεις που τελέστηκαν από 5/2/2008 μέχρι 6/6/2008), Αργυράκης Ι. Γεώργιος (για παραβάσεις που τελέστηκαν από 11/3/2008 μέχρι 6/6/2008) και Πάικος Στερ. Σάββας (για παραβάσεις που τελέστηκαν από 25/5/2008 μέχρι 6/6/2008). Η εκτέλεση των αποφάσεων για την αφαίρεση των αδειών λειτουργίας ανήκει, σύμφωνα με το άρθρο 80 του ν. 3463/2006 (Α 114) «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων», στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων, στα όρια των οποίων λειτουργούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις (Δήμοι Περιστερίου, Αθηναίων, Αιγάλεω, Ιλίου). Οι εν λόγω δήμοι κλήθηκαν, υπΆ ευθύνη τους, να υλοποιήσουν άμεσα τις σχετικές αποφάσεις. Με αφορμή τη συγκεκριμένη απόφαση ο υφυπουργός Ανάπτυξης σημειώνει ότι «το υπουργείο Ανάπτυξης επιβάλλει τον νόμο, ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα του καταναλωτικού κοινού». «Στην προσπάθεια αυτή» όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «δεν κάνουμε βήμα πίσω».

Ταυτόχρονα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προωθεί την πλήρη χαρτογράφηση της αγοράς μέσω της καταγραφής των κοστολογικών στοιχείων των επιχειρήσεων. Εκτός από τις εταιρίες τροφίμων – ποτών από τις οποίες το υπουργείο έχει ζητήσει αναλυτικά κοστολογικά στοιχεία, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, στη λίστα θα μπουν μέσα στις επόμενες ημέρες και οι υπηρεσίες, όπως εταιρίες πάρκινγκ αλλά και εταιρίες μαζικής εστίασης. Την ίδια ώρα το υπουργείο προωθεί Αγορανομική Διάταξη για σαφέστατη αναγραφή των τιμών που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Απώτερος στόχος των μέτρων που προωθεί το υπουργείο είναι η αποτύπωση της αγοράς και των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων, στην προσπάθειά του να αναχαιτίσει το κύμα ανατιμήσεων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα κοστολογικά στοιχεία των επιχειρήσεων τροφίμων - ποτών που έχουν επεξεργαστεί ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να διαπιστωθεί το ύψος των ανατιμήσεων των πρώτων υλών καθώς και η συμμετοχή τους στο κόστος παραγωγής και πώς αυτές οι αυξήσεις περνούν στο τελικό προϊόν, καταγράφονται αυξήσεις τιμών χονδρικής υψηλότερες από αυτές που αποτυπώθηκαν στα κοστολογικά τους στοιχεία.
   
Πηγή Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης