Αποτελέσματα live αναζήτησης

Γκαργκάνας: O υψηλότερος πληθωρισμός στην Ελλάδα, οφείλεται στα υπερβολικά περιθώρια κέρδους

11 Ιούνιου 2008 Σχόλια
  • Στην ολιγοπωλιακή διάρθρωση ορισμένων αγορών προϊόντων, αλλά και στον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών, επέρριψε την ευθύνη για τον υψηλό πληθωρισμό ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας.
 Γκαργκάνας: O υψηλότερος πληθωρισμός στην Ελλάδα, οφείλεται στα υπερβολικά περιθώρια κέρδους                                             

Στην ολιγοπωλιακή διάρθρωση ορισμένων αγορών προϊόντων, αλλά και στον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών, επέρριψε την ευθύνη για τον υψηλό πληθωρισμό ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας.

    Μιλώντας σήμερα στην ΤτΕ, στην τελευταία του συνέντευξη με την ιδιότητα του διοικητή, μετά την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Προκλήσεις για τη νομισματική πολιτική σε έναν αλληλοεξαρτώμενο κόσμο», ο κ. Γκαργκάνας - η θητεία του οποίου λήγει το Σάββατο 14 Ιουνίου- εμφάνισε στοιχεία δείγματος 440 επιχειρήσεων, από τα οποία προκύπτει ότι το 2007 ο κλάδος του χονδρικού εμπορίου αύξησε κατά μέσον όρο τα κέρδη του κατά 82,1%, το λιανικό εμπόριο κατά 21,5% και το σύνολο του εμπορίου κατά 43,7%. Στην αντίπερα όχθη η βιομηχανία αύξησε τα κέρδη της κατά 11%.

    Συμπερασματικά, όπως ανέφερε, το πρόβλημα της ακρίβειας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, εντοπίζεται στον μεταπρατικό της χαρακτήρα, ενώ ο βιομηχανικός της τομέας συνθλίβεται από την μικρή αύξηση της παραγωγικότητας και τις υψηλές μισθολογικές αυξήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ που παρουσίασε ο κ.Γκαργκάνας, η παραγωγικότητα προβλέπεται ότι το 2008 θα αυξηθεί κατά 1,6%, ενώ οι συνολικές μισθολογικές δαπάνες των ιδιωτικών επιχειρήσεων (δηλαδή οι μισθοί και οι εργατικές εισφορές) εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 8,3% και το κόστος ανά μονάδα προϊόντος κατά 4,7%.

    Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν, σύμφωνα με τον κ. Γκαργκάνα, ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός στην Ελλάδα, σε σύγκριση με αυτόν της ΕΕ, οφείλεται κατ αρχήν στα υπερβολικά περιθώρια κέρδους επιχειρήσεων που κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά, αλλά και στην πίεση που ασκεί το κόστος παραγωγής στις τιμές. Εσχάτως, όπως είπε, ανέκυψαν και οι εξωγενείς παράγοντες, όπως η έκρηξη των τιμών του πετρελαίου και των ειδών διατροφής, οι οποίοι όμως επηρεάζουν αναλόγως και τους άλλους εταίρους μας.

    Σχολιάζοντας τις γενικότερες οικονομικές εξελίξεις, ο κ. Γκαρκάνας εκτίμησε ότι η «ελληνική οικονομία δεν είναι καταδικασμένη να περιέλθει σε κατάσταση στασιμότητας, αρκεί να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα». Υπογράμμισε ότι σε γενικές γραμμές η μακροοικονομική πολιτική της κυβέρνησης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αναφέροντας ότι «είναι στο χέρι της κυβέρνησης να επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης». Συνέστησε να επιδειχθεί μεγαλύτερη έμφαση στην μείωση του πληθωρισμού, καθώς, όπως είπε, με αγορανομικού χαρακτήρα μέτρα αντιμετωπίζονται μόνο τα συμπτώματα της ακρίβειας και όχι οι αιτίες της. Παράλληλα, προέτρεψε "να μελετηθεί το πλαίσιο λειτουργίας των λεγομένων κλειστών επαγγελμάτων, καθώς απολαμβάνουν εισοδήματα, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην κοινωνική τους συνεισφορά".

    Ο κ.Γκαργκάνας επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και ο σχετικά υψηλός πληθωρισμός της Ελλάδας είναι παράγοντες που δεν είναι συμβατοί με την μακροπρόθεσμη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και με τη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, θα απαιτήσει πρωταρχικώς σταθερή περαιτέρω πρόοδο προς τη δημοσιονομική εξυγίανση, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που θα καταστήσουν βιώσιμο το δημόσιο σύστημα συντάξεων. Θα απαιτήσει επίσης, τόνισε, επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την εξάλειψη των δυσκαμψιών στις αγορές προϊόντων και εργασίας.

    Για τα εσωτερικά της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ.Γκαργκάνας προέβλεψε ότι η θητεία του νέου διοικητή Γιώργου Προβόπουλου θα είναι καλή. Είπε ακόμα ότι ο ίδιος αφήνει κερδοφόρα την Τράπεζα, αναφέροντας ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους εμφανίζει αύξηση των κερδών της κατά 64%, στα 122 εκατ.ευρω

    Για το ασφαλιστικό των υπαλλήλων της ΤτΕ, ανέφερε ότι βρέθηκε τελικά κοινώς αποδεκτή λύση στο πλαίσιο της Επιτροπής που είχε συσταθεί για το σκοπό αυτό. Η λύση αυτή προβλέπει την ένταξη του Ταμείου στο ΙΚΑ με ειδικό κωδικό και όχι με ξεχωριστό λογαριασμό, όπως διεκδικούσαν οι εργαζόμενοι. Συμφωνήθηκε επίσης να συσταθεί τριμελής επιτροπή για να διαπιστώνει την εύρυθμη καταβολή των εισφορών προς το Ταμείο. Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Γκαργκάνας, οι προβλέψεις που είχε εγγράψει κατά το παρελθόν η ΤτΕ για την κάλυψη των μελλοντικών της υποχρεώσεων έναντι του Ταμείου Ασφάλισης των Υπαλλήλων της, οι οποίες αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, δεν πρόκειται να μεταφερθούν στο ΙΚΑ.

Πηγή Express.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης