Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αντιδρούν οι ξενοδόχοι για την επιβολή του ΕΤΑΚ

10 Ιούνιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Μεγάλα ποσά φόρου για την ακίνητη περιουσία τους, που φθάνουν μέχρι και το 10% των καθαρών κερδών τους, πληρώνουν φέτος στην εφορία οι ξενοδόχοι όλης της χώρας και ειδικά αυτοί που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλή αντικειμενική και εμπορική αξία μετά την επιβολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ).
Αντιδρούν οι ξενοδόχοι για την επιβολή του ΕΤΑΚ
Οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι ο φόρος που καταβάλλουν είναι αυξημένος ακόμη και 1.000% σε σχέση με τον ΦΜΑΠ που ίσχυε μέχρι πέρυσι

Μεγάλα ποσά φόρου για την ακίνητη περιουσία τους, που φθάνουν μέχρι και το 10% των καθαρών κερδών τους, πληρώνουν φέτος στην εφορία οι ξενοδόχοι όλης της χώρας και ειδικά αυτοί που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλή αντικειμενική και εμπορική αξία μετά την επιβολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ).

Οι ξενοδόχοι οι οποίοι αντιδρούν έντονα στην επιβολή του νέου φόρου στα ακίνητά τους υποστηρίζουν ότι ο φόρος που καταβάλλουν είναι αυξημένος ακόμη και 1.000% (!) σε σχέση με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που ίσχυε μέχρι πέρυσι.

Και αυτό γιατί, με το νέο καθεστώς, ο φόρος για τα κτίσματα είναι τουλάχιστον 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ για πρώτη φορά φορολογούνται τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα καθώς και όλες οι εκτάσεις των ξενοδοχείων που χρησιμοποιούνται για αθλητικές δραστηριότητες, θέσεις στάθμευσης κ.λπ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και πιο πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας το οποίο ενώ πέρυσι είχε πληρώσει ΦΜΑΠ ύψους 220.000 ευρώ, φέτος πληρώνει φόρο 850.000 ευρώ δηλαδή έχει αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 286%.

Επιστολή
Ήδη το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος με επιστολή του στον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη μεταξύ των άλλων επισημαίνει ότι ο τρόπος και η μέθοδος υπολογισμού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων είναι εντελώς άδικος βλάπτοντας την ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού κλάδου σε περιόδους που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος υπογραμμίζει τα εξής:

Ενώ ο πρωθυπουργός έχει πολλές φορές αναφέρει ότι σε κάθε επιβολή νέου μέτρου στις επιχειρήσεις θα μελετάται και θα λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητά του, το ΕΤΑΚ επιβλήθηκε χωρίς διάλογο και χωρίς διαβούλευση με την αγορά.

Η ιδιαιτερότητα των ακινήτων του ξενοδοχειακού κλάδου ως παραγωγική επένδυση δεν μπορεί να έχει την ίδια αντιμετώπιση με μια περιουσία μη παραγωγική. ¶λλωστε, για τον λόγο αυτό, ίσχυε ειδικό καθεστώς στην επιβολή του ΦΜΑΠ.
- Η πολιτεία, από τη μια προτρέπει και ενισχύει την επέκταση και την ανάπτυξη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, από την άλλη με αθέμιτους τρόπους τη «φρενάρει».
- Με δεδομένο το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία αναπτύσσονται σε περιοχές με υψηλή εμπορική αξία δημιουργώντας σειρά εγκαταστάσεων καταλαβαίνει κανείς ότι η φορολόγηση με το συγκεκριμένο τρόπο (1ευρώ/τετρ. μέτρο) πλήττει σοβαρά τον αναπτυξιακό τους χαρακτήρα.
- Η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση σε πολλές περιπτώσεις θα μετακυλιστεί στον καταναλωτή ο οποίος θα κληθεί να επωμισθεί τα αποτελέσματα ενός βιαστικού νομοθετήματος.
- Ο αυξημένος φόρος που πληρώνουν φέτος στην εφορία οι ξενοδόχοι για τα ακίνητά τους περιορίζει το όφελος που προκύπτει από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών στο 25%.

Το ΞΕΕ προτείνει η πρώτη δόση που έχει ήδη καταβληθεί να είναι η μόνη και να λάβει τον χαρακτήρα της έκτατης εισφοράς ενώ στη συνέχεια να γίνει διάλογος ώστε να βρεθεί ένα πιο δίκαιο σύστημα φορολόγησης με βάση το παλιό καθεστώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση στον αντίποδα επιβολής του τέλους έχει θέσει την άρση τέλους παρεπιδημούντων (2% επί των εσόδων) που έτσι κι αλλιώς ήταν ένα ξεχωριστό θέμα που η μείωσή του συζητιόταν παράλληλα με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης των επιχειρήσεων στις οποίες θα επιβαλλόταν.

Ποια ακίνητα υπάγονται στο ETAK
Στο ΕΤΑΚ υπάγονται όλα τα ακίνητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων τόσο τα ιδιοχρησιμοποιούμενα, τα οποία απαλλάσσονταν από το ΦΜΑΠ όσο και τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα.

Σημειώνεται ότι για το ΦΜΑΠ ίσχυε αφορολόγητο όριο 243.600 ευρώ και ο φορολογικός συντελεστής που επιβαλλόταν στην αξία της περιουσίας που υπερέβαινε το αφορολόγητο όριο ήταν 0,826%.

Οι διαφορές
Μάλιστα εκτός από τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα, από το ΦΜΑΠ απαλλασσόταν και το 50% της αξίας των γηπέδων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων τα οποία χρησιμοποιούνται για αθλητικές δραστηριότητες, πάρκινγκ κ.λπ., ρύθμιση που περιόριζε σημαντικά τα ποσά του φόρου που πλήρωναν οι ξενοδόχοι για την ακίνητη περιουσία τους.

Τώρα με το νέο καθεστώς στο ενιαίο τέλος ακινήτων υπάγεται:
- Η αξία των οικοπέδων ή αγροτεμαχίων και των κτισμάτων (μισθωμένων και κενών) η οποία φορολογείται με συντελεστή 6.
- Η αξία των κτισμάτων τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας που φορολογείται με 1.
- Ο μειωμένος συντελεστής 1 εφαρμόζεται μόνο για τα κτίσματα και όχι τα οικόπεδα ή αγροτεμάχια επί των οποίων βρίσκονται τα κτίσματα αυτά, τα οποία φορολογούνται με συντελεστή 6.
- Επίσης αν η εταιρεία εκμισθώνει κάποιο ακίνητο ή παραχωρεί δωρεάν τη χρήση του, η αξία των κτισμάτων φορολογείται με 6.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης