Αποτελέσματα live αναζήτησης

Προς το 4,9% βαδίζει ο πληθωρισμός

  • Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο, αφού βλέπουν ότι ο υπ αριθμόν ένα στόχος, που ήταν η τιθάσευση του πληθωρισμού, όχι μόνο απομακρύνεται αλλά ξεφεύγει από κάθε έλεγχο και ζητούνται επειγόντως λύσεις και όχι ευχολόγια.
Προς το 4,9% βαδίζει ο πληθωρισμός

Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο, αφού βλέπουν ότι ο υπ αριθμόν ένα στόχος, που ήταν η τιθάσευση του πληθωρισμού, όχι μόνο απομακρύνεται αλλά ξεφεύγει από κάθε έλεγχο και ζητούνται επειγόντως λύσεις και όχι ευχολόγια.

«Εκτόξευση» του πληθωρισμού στο 4,9%, που είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 10 ετών, δημιουργεί πανικό στην αγορά και την κυβέρνηση, ενώ πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να βρεθεί πάνω από το 5% τον Ιούνιο.

Σήμερα ανακοινώνεται ο πληθωρισμός για τον μήνα Μάιο και σύμφωνα με πληροφορίες κινείται προς το 4,9%, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μόλις στο παρά πέντε αποφεύχθηκε η αναρρίχησή του στο 5%, κάτι που πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί τον Ιούνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος πληθωρισμός στο 5μηνο βρίσκεται στο 4,4% καθώς και ότι η τελευταία φορά που βρέθηκε πάνω από 4,9% σε μηνιαίο επίπεδο ήταν τον Σεπτέμβριο του 1998.

Στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός, αφού βλέπουν ότι ο υπ αριθμόν ένα στόχος, που ήταν η τιθάσευση του πληθωρισμού, όχι μόνο απομακρύνεται αλλά ξεφεύγει από κάθε έλεγχο και ζητούνται επειγόντως λύσεις και όχι ευχολόγια.

Εξελίξεις
Η επιστροφή από σήμερα στην Ελλάδα του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, ύστερα από μία παρατεταμένη περίοδο απουσίας του στο εξωτερικό (ΗΠΑ και Ευρώπη), σηματοδοτεί εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Στην κυβέρνηση δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως θα πρέπει να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να μπει ανάχωμα στο ράλι των τιμών που παρατηρείται.

Ο υπουργός Οικονομίας σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε τονίσει πως, ουσιαστικά δεν υπάρχουν «μαγικές λύσεις» για τη συγκράτηση των τιμών και πως μόνο τα 41 μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης θα μπορούσαν υπό συγκεκριμένες συνθήκες και αυτά να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση συγκράτησης του φαινομένου.

Ωστόσο, αφενός η υλοποίηση των 41 αυτών μέτρων κινείται με ρυθμούς «χελώνας» και αφετέρου η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και ζητάει λύσεις εδώ και τώρα. Υπό τη σκοπιά αυτή ο υπουργός Οικονομίας σε συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης, των οποίων -όπως ακούγεται- οι σχέσεις δοκιμάζονται το τελευταίο διάστημα, αναγκάζονται να αλλάξουν ρότα και να λάβουν μέτρα κατασταλτικού χαρακτήρα.

Παράλληλα η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, που εδώ και μήνες είναι ακέφαλη, θα «πάρει τους δρόμους» προκειμένου όχι να ελέγξει τις τιμές, αλλά να λειτουργήσει εκφοβιστικά απέναντι στις επιχειρήσεις εκείνες που θα επιμείνουν να αυξάνουν τις τιμές.

Το τελευταίο ίσως «μέτρο» είναι οι «συμφωνίες κυρίων» με τις επιχειρήσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις, τουλάχιστον στην παρούσα περίοδο, δείχνουν διάθεση συνεργασίας για «πάγωμα» ή και μείωση των τιμών, αλλά ζητούν και από την κυβέρνηση μία κίνηση καλής θελήσεως. Και αυτή η κίνηση έχει να κάνει κυρίως με τα τιμολόγια της ΔΕΗ, τα οποία από 1ης Ιουλίου αυξάνονται κατά 7%.

Πηγή Ημερησία

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης