Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τρισέ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο

5 Ιούνιου 2008 Σχόλια
  • Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλόντ Τρισέ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων, χωρίς να είναι βέβαιη, φέτος τον Ιούλιο και επανέλαβε ότι προτεραιότητα για την Τράπεζα είναι ο περιορισμός του πληθωρισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το πρακτορείο Bloomberg, η ΕΚΤ δεν θα προβεί σε περικοπή των επιτοκίων πριν τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Τρισέ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο

Διατήρηση του επιτοκίου δανεισμού στο 4% αποφάσισε η ΕΚΤ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλόντ Τρισέ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων, χωρίς να είναι βέβαιη, φέτος τον Ιούλιο και επανέλαβε ότι προτεραιότητα για την Τράπεζα είναι ο περιορισμός του πληθωρισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το πρακτορείο Bloomberg, η ΕΚΤ δεν θα προβεί σε περικοπή των επιτοκίων πριν τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

 
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, στην ομιλία του χαρακτήρισε τα υψηλά επιτόκια «όπλο» των κεντρικών τραπεζιτών απέναντι στον πληθωρισμό, που είναι αρκετά υψηλότερος από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική αυτή έρχεται σε αντίθεση με αυτήν της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, όπου προχωρούσε σε μειώσεις των επιτοκίων για να τονώσει την αμερικανική οικονομική ανάπτυξη.

Σήμερα, οι αρμόδιοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στη Φρανκφούρτη, αποφάσισαν τη διατήρηση του επιτοκίου δανεισμού στο 4%, το οποίο είναι και το υψηλότερο των τελευταίων έξι ετών, με στόχο την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού. Στην ίδια κίνηση προέβη και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) διατηρώντας το βασικό επιτόκιό της στο 5%.

Λόγω της οικονομικής κατάστασης, η ΕΚΤ εκφράζει ανησυχίες για κινητοποιήσεις των εργατικών συνδικάτων με αιτήματα για υψηλότερους μισθούς, καθώς και για άνοδο των τιμών ενέργειας και τροφίμων, οι οποίες έχουν οδηγήσει στον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 16 ετών, στο 3,6% για τον Μάιο.

Οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών κατακερματίζουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, επιδεινώνοντας έτσι την οικονομία που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της στεγαστικής κρίσης και την ευρωστία του ευρώ.

www.kathimerini.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης