Αποτελέσματα live αναζήτησης

Φοροέλεγχοι επταετίας σε 50.000 επιχειρήσεις

2 Ιούνιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Στο μικροσκόπιο επιτηδευματίες με ανέλεγκτες οικονομικές χρήσεις από το 2000. Κίνδυνος παραγραφής για 250 χιλ. υποθέσεις. Περισσότεροι από 5.000 επιτηδευματίες που έκλεισαν τη χρήση 2006 με αυτοπεραίωση θα ελεγχθούν προσεχώς. MEΣA στο εξαιρετικά περιορισμένο διάστημα των επόμενων επτά μηνών, η εφορία καλείται να «ξεσκονίσει» φακέλους ακόμη και επτά χρόνων οι οποίοι αφορούν φορολογούμενους που δεν έχουν ελεγχθεί ούτε μία φορά στο διάστημα αυτό.
Φοροέλεγχοι επταετίας σε 50.000 επιχειρήσεις              
 
Στο μικροσκόπιο επιτηδευματίες με ανέλεγκτες οικονομικές χρήσεις από το 2000. Κίνδυνος παραγραφής για 250 χιλ. υποθέσεις. Περισσότεροι από 5.000 επιτηδευματίες που έκλεισαν τη χρήση 2006 με αυτοπεραίωση θα ελεγχθούν προσεχώς. MEΣA στο εξαιρετικά περιορισμένο διάστημα των επόμενων επτά μηνών, η εφορία καλείται να «ξεσκονίσει» φακέλους ακόμη και επτά χρόνων οι οποίοι αφορούν φορολογούμενους που δεν έχουν ελεγχθεί ούτε μία φορά στο διάστημα αυτό.

Ειδικότερα, στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν οι 50.000 και πλέον φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ανέλεγκτες χρήσεις από το 2000 και δεν έχουν προχωρήσει ούτε καν σε αυτορρύθμιση, με προφανή τον στόχο της βεβαίωσης πρόσθετων φόρων για την τόνωση των εσόδων του προϋπολογισμού, τα οποία στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου υπολείπονται σημαντικά των στόχων του προϋπολογισμού.

Βέβαια, στους 50.000 αυτούς ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις προστίθενται και οι εκκρεμείς υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, ενώ εάν συνυπολογισθούν όλες οι χρήσεις οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του 2008 (δηλαδή εκτός εκείνης του 2000 και οι χρήσεις των ετών 2001 και 2002 εφόσον εν τέλει δεν παραταθεί ο χρόνος παραγραφής τους) και οι οποίες τέθηκαν σε πρώτη προτεραιότητα, ο αριθμός των προς έλεγχο υποθέσεων εκτοξεύεται πάνω από τις 250.000.

Σημειώνεται ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες ολοκληρώνεται η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τους μισθωτούς και σύμφωνα με τις εντολές του υπουργείου Οικονομικών προς όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες, το βάρος του ελεγκτικού έργου τους επόμενους μήνες έως το τέλος του χρόνου θα πέσει κατά κύριο λόγο στους φορολογουμένους με εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις. Αυτό συνεπάγεται μια άνευ προηγουμένου εντατικοποίηση των έργου των εφοριών, καθώς μέχρι το τέλος του έτους θα καλούνται να καταβάλουν εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 3513/2006 παρατάθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2008 οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου επιβολής φόρων, τελών και εισφορών που έληγαν στις 31 Δεκεμβρίου 2006 και 31 Δεκεμβρίου 2007. Η παράταση αυτή περιλαμβάνει εκτός από τις χρήσεις 2000 και 2001 και τις προθεσμίες οι οποίες βάσει υφιστάμενων διατάξεων είχαν ήδη παραταθεί (π.χ. υποθέσεις με πλαστά ή εικονικά τιμολόγια, υποθέσεις με κατασχεθέντα ανεπίσημα βιβλία και στοιχεία, ενώ στο τέλος του έτους λήγει επίσης η προθεσμία παραγραφής για την κοινοποίηση πράξεων επιβολής Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) υποθέσεων των ετών 1997 και 1998 καθώς και Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων του έτους 2003.

Παράλληλα, στο «στόχαστρο» του ελεγκτικού μηχανισμού μπαίνουν εκτός από όλες τις υποθέσεις που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2008 και περισσότεροι από 5.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έκλεισαν τη χρήση του 2006 με τη διαδικασία του αυτοελέγχου και οι οποίοι θα επιλεγούν με δύο κριτήρια (βάσει υψηλού τζίρου και δειγματοληπτικά).
 
Πηγή Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης