Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Ανάσα» από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων

2 Ιούνιου 2008 Σχόλια
  • «Ανάσα» στα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού δίνει το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) που άρχισαν να πληρώνουν τα νομικά πρόσωπα.
«Ανάσα» από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων

«Ανάσα» στα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού δίνει το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) που άρχισαν να πληρώνουν τα νομικά πρόσωπα.

Από την προηγούμενη εβδομάδα, οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες, τα ξενοδοχεία, το Δημόσιο, οι ΟΤΑ και η Εκκλησία υποβάλλουν στην εφορία τη σχετική δήλωση και καταβάλλουν την πρώτη από τις τρεις δόσεις του φόρου.

Τα πρώτα στοιχεία που καταφθάνουν στο υπουργείο Οικονομικών από τις ΔΟΥ για τις εισπράξεις του νέου φόρου που επιβάλλεται στα ακίνητα, οδηγούν το οικονομικό επιτελείο στο συμπέρασμα ότι από το ΕΤΑΚ που θα πληρώσουν μόνο τα νομικά πρόσωπα θα εισπραχθούν σημαντικά ποσά που ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα υπηρεσιακοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι πιθανώς το ΕΤΑΚ να σταματήσει την κατρακύλα των εσόδων του προϋπολογισμού . Από τις πρώτες εκτιμήσεις, προκύπτει ότι τα μεγαλύτερα ποσά για τα ακίνητα που κατέχουν καταβάλλουν:

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και κυρίως οι μεγάλες τουριστικές μονάδες σε Κρήτη, Ρόδο, Χαλκιδική και Κέρκυρα.

Οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι ο φόρος που πληρώνουν για τα ακίνητά τους είναι αυξημένος ακόμη και 1.000% (!) σε σχέση με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που ίσχυε μέχρι πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ΕΤΑΚ των νομικών προσώπων υπάγονται όλα τα ακίνητα τόσο τα ιδιοχρησιμοποιούμενα, των οποίων η αξία φορολογείται με συντελεστή 0,1% (εξαιρούνταν από το ΦΜΑΠ) όσο και τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα, ανεξάρτητα αν αποφέρουν ή όχι εισόδημα, τα οποία φορολογούνται με συντελεστή 0,6%.

Οι ξενοδόχοι, με επιστολή τους προς τον Γ. Αλογοσκούφη διαμαρτύρονται για τα μεγάλα ποσά φόρου που καταβάλλουν και ζητούν να εξαιρεθούν από τον νέο φόρο.

Η κοινότητα του Αγίου Όρους και οι Μονές της που διαθέτουν τεράστια ακίνητη περιουσία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αποφέρουν σημαντικά έσοδα.

Από τον ΕΤΑΚ εξαιρούνται τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και γνωστών θρησκειών και φορολογούνται με συντελεστή 0,1% τα μη ιδιοχρησιμοιούμενα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.


Τι δείχνουν τα στοιχεία του Ε9

Από την επεξεργασία των δηλώσεων Ε9 προκύπτουν τα εξής:
Επτά στους δέκα φορολογουμένους που υπέβαλαν το Ε9 διαθέτουν διαμέρισμα επιφάνειας κατά μέσο όρο 92 τετραγωνικών μέτρων.
Η μέση επιφάνεια των μονοκατοικιών που δηλώθηκε είναι 74 τετραγωνικά μέτρα, είτε σε αστικές ή ημιαστικές, είτε σε αγροτικές περιοχές.
Μόλις ένας στους εννιά φορολογουμένους διαθέτει ακίνητο που είναι επαγγελματική στέγη μέσης επιφάνειας 86 τ.μ.
Ποσοστό άνω του 20% των νοικοκυριών δήλωσε ότι έχει στην κατοχή του κάποιο οικόπεδο ή αγροτεμάχιο.
Η συντριπτική πλειοψηφία των κύριων κατοικιών βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Μεγάλος αριθμός φορολογουμένων δηλώνει ιδιοκτήτης και εξοχικής ή δεύτερης κατοικίας.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης