Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι υπουργοί Οικονομίας της Ε.Ε. συζητούν για την ακρίβεια

2 Ιούνιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Νέος γύρος επαφών με σούπερ μάρκετ και μεγάλες επιχειρήσεις - Η ανταπόκριση των επιχειρήσεων για την επίτευξη «συμφωνιών κυρίων», δεν είναι ικανοποιητική
Οι υπουργοί Οικονομίας της Ε.Ε. συζητούν για την ακρίβεια

Νέος γύρος επαφών με σούπερ μάρκετ και μεγάλες επιχειρήσεις - Η ανταπόκριση των επιχειρήσεων για την επίτευξη «συμφωνιών κυρίων», δεν είναι ικανοποιητική

Λήγει σήμερα το «τελεσίγραφο» του υπουργού Ανάπτυξης, Χρ. Φώλια, προς τις μεγάλες βιομηχανίες ειδών διατροφής για την κατάθεση γραπτών προτάσεων για μειώσεις τιμών σε συγκεκριμένα προϊόντα τους, ενώ βαθαίνει ολοένα και περισσότερο η λαϊκή δυσαρέσκεια για την αποτυχία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να τιθασεύσει την ακρίβεια και την κερδοσκοπία.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ανταπόκριση των επιχειρήσεων στις εναγώνιες προσπάθειες της κυβέρνησης για την επίτευξη κάποιων «συμφωνιών κυρίων», κάθε άλλο παρά ικανοποιητική είναι.

Μέχρι στιγμής μόνο δύο επιχειρήσεις, η Vivartia και η Nestle, προέβησαν σε ανάλογες κινήσεις, ανακοινώνοντας η πρώτη μείωση κατά 3% της τιμής του φρέσκου γάλακτος και η άλλη «πάγωμα» της τιμής του στιγμιαίου και του ελληνικού καφέ μέχρι το τέλος του έτους.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι οι όποιες μειώσεις ή «παγώματα», που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, θα αφορούν περιορισμένο αριθμό προϊόντων.

δΔιαβουλεύσεις
Ο Χρ. Φώλιας αναμένεται να αρχίσει σήμερα νέο κύκλο συναντήσεων με εκπροσώπους επιχειρήσεων και κλάδων, που θα διαρκέσουν όλη την εβδομάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σημαντικούς κλάδους της εγχώριας βιομηχανίας, όπως είναι η γαλακτοβιομηχανία.

Το θέμα της ακρίβειας αναμένεται να απασχολήσει αύριο και το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (EcoFIN), ενώ στα καθ ημάς συλλαλητήριο για το θέμα οργανώνει η ΓΣΕΕ στις 19 Ιουνίου.

Μάλιστα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ακόμη και συνδικαλιστικά στελέχη της κυβερνητικής παράταξης διαμαρτύρονται έντονα για την αναποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής, αξιώνοντας ακόμη και την επιβολή διατίμησης σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, ενώ ήδη τίθεται ζήτημα για κάλυψη των απωλειών των εισοδημάτων ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων με κάποια πρόσθετη αύξηση ή χορήγηση επιδόματος.

Στο μεταξύ, στο κενό έπεσε η προσπάθεια και του νομάρχη Πειραιά, Γ. Μίχα, να πείσει τους εκπροσώπους επτά μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών. Το θέμα ετέθη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία με αφορμή το επιμολυσμένο ηλιέλαιο.

Πάντως, αίσθηση προκάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα η έκδοση του νέου πορίσματος της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά πετρελαιοειδών στη χώρα μας.

Περίπου δύο χρόνια από την έναρξη της σχετικής έρευνας και πάνω από ένα χρόνο από τη έκδοση του πρώτου πορίσματος, η ανεξάρτητη Αρχή προβαίνει σχεδόν στις ίδιες διαπιστώσεις για τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στη συγκεκριμένη αγορά, ενώ επαναλαμβάνει σχεδόν τις ίδιες προτάσεις για την εξυγίανσή τους.


Ετσι, η Επιτροπή Ανταγωνισμού προτείνει- όπως και τότε- τη δημιουργία συνθηκών διαφάνειας στον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών διυλιστηρίου και χονδρικής, τη δημιουργία αποθηκών ώστε να γίνουν δυνατές οι εισαγωγές έτοιμων προϊόντων που θα ανταγωνιστούν τα εγχωρίως παραγόμενα, την απελευθέρωση της αγοράς βυτιοφόρων καθώς και του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων, την εξασφάλιση της πρόσβασης των πρατηριούχων στα διυλιστήρια, τη δημιουργία πρατηρίων στις υπεραγορές (σούπερ μάρκετ κ.λπ.).

Καύσιμα
Στο μεταξύ, οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα, τρέχουν τον τελευταίο χρόνο ταχύτερα από τη μέση κοινοτική αύξηση.

Οι τιμές της βενζίνης μέσα σε ένα δωδεκάμηνο αυξήθηκαν κατά μέσο όρο πάνω από 15%, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης η μέση αύξηση ξεπερνά το 40%.

Ομως, και οι αυξήσεις στα είδη διατροφής, που αποτελούν και την αιχμή της ακρίβειας αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό στη χώρα μας, καθώς η μέση αύξηση στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο ήταν 6%, ενώ στη χώρα μας έφτασε το 6,8% (εναρμονισμένος δείκτης).

Η ταχύτητα στις αυξήσεις των τιμών των ειδών διατροφής είναι πολύ ταχύτερη του πληθωρισμού όχι μόνο τους τελευταίους μήνες της παγκόσμιας κρίσης, αλλά αθροιστικά στο σύνολο της τελευταίας τριετίας.


Μεταξύ του Απριλίου 2005 και Απριλίου του 2008 ο πληθωρισμός αυξήθηκε αθροιστικά κατά 10,6%. Ταυτόχρονα ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στα είδη διατροφής κατέγραψε αύξηση 12,5%, ήτοι 1,9% πάνω από τον Γενικό Δείκτη.

Αγορανομικών διατάξεων συνέχεια
Συνεχίστηκε την περασμένη Παρασκευή η διαδικασία έκδοσης αγορανομικών διατάξεων. Η τελευταία τέτοια διάταξη, προβλέπει πρόστιμο 30.000 ευρώ στις επιχειρήσεις που δεν υποβάλλουν τους τιμοκαταλόγους τους στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Μετά τη σχετική ειδοποίηση, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος. Επίσης, πρόστιμο 30.000 ευρώ προβλέπεται και στην περίπτωση που οι νέες τιμές πώλησης ισχύσουν σε διάστημα μικρότερο των δέκα ημερών από την ανακοίνωσή τους, ενώ η άρνηση υποβολής κοστολογικών στοιχείων θα τιμωρείται με πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά κωδικό.

Οι ανατιμήσεις στην τριετία
Στα επιμέρους προϊόντα ξεχωρίζουν την τελευταία τριετία λόγω του ύψους τους οι αυξήσεις στα εξής πολύ βασικά είδη διατροφής (πάντα με βάση τους πίνακες που καταρτίζει η ΕΣΥΕ):

Σπορέλαιο 34,1%
Ζυμαρικά 33,1%
Βούτυρο γάλακτος 32,2%
Πατάτες 30,3%
Αλεύρι 26,2%
Ψωμί 24,5%
Αβγά 22,5%
Φυτικό λίπος 22,1%
Τυριά σκληρά 21,4%
Φρούτα νωπά 20,4%
Γάλα διατηρημένο 17,7%
Πουλερικά 16,7%
Γάλα νωπό 14,5%


Κάτω από τον πληθωρισμό κινήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι αυξήσεις στο μοσχαρίσιο κρέας (9,5%) και στο ελαιόλαδο (9,5%).


Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης