Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αλλαγές στον ΚΒΣ για πάταξη της αισχροκέρδειας

30 Μάιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Σφίγγει ο ελεγκτικός κλοιός στην αγορά, καθώς επιστρατεύεται πλέον και ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αγορανομικές παραβάσεις που σχετίζονται με φαινόμενα αισχροκέρδειας. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να συνδράμει το έργο του υπουργείου Ανάπτυξης και να προχωρήσει σε μεταβολές στον ΚΒΣ, ειδικά στο σκέλος της διακίνησης αγροτικών προϊόντων καθώς και αγαθών τα οποία προέρχονται από τρίτες χώρες.
Αλλαγές στον ΚΒΣ για πάταξη της αισχροκέρδειας                                             


Σφίγγει ο ελεγκτικός κλοιός στην αγορά, καθώς επιστρατεύεται πλέον και ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αγορανομικές παραβάσεις που σχετίζονται με φαινόμενα αισχροκέρδειας. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να συνδράμει το έργο του υπουργείου Ανάπτυξης και να προχωρήσει σε μεταβολές στον ΚΒΣ, ειδικά στο σκέλος της διακίνησης αγροτικών προϊόντων καθώς και αγαθών τα οποία προέρχονται από τρίτες χώρες.

Ειδικότερα, όπως τόνισε χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Ανάπτυξης Χρ. Φώλια, ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας είπε ότι προωθούνται συγκεκριμένα μέτρα για περιορισμό των εικονικών συναλλαγών και για τη διασφάλιση των πραγματικών τα μέτρα που αφορούν διακίνηση κρεάτων και οπωρολαχανικών, και αυτά συνίστανται στα εξής:

    *  Yποχρέωση αναγραφής στα τιμολόγια της όποιας έκπτωσης από τις βιομηχανίες σε σούπερ μάρκετ και στα πολυκαταστήματα. Πάντως, όπως παρατήρησαν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία η μη αναγραφή της έκπτωσης δεν συνεπάγεται φορολογικό αδίκημα, αλλά μόνο αγορανομικό. Σκοπός του μέτρου είναι να επωφεληθεί ο καταναλωτής από την έκπτωση καθώς και να υπάρξει διαφάνεια.
    *  Διασταύρωση στοιχείων εισαγωγών από τρίτες χώρες. Το υπουργείο Οικονομικών με οδηγίες προς τις τελωνειακές αρχές καθιερώνει την αποστολή στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου των συνοδευτικών παραστατικών των προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες, ώστε να είναι δυνατή ανά πάσα στιγμή η διευκρίνιση εάν ένα προϊόν είναι εισαγόμενο ή ελληνικό και να είναι έτσι πιο εύκολη η εξακρίβωση της κοστολόγησής του.
    * Aναγραφή στα δελτία αποστολής ή κατά περίπτωση στα δελτία ποσοτικής παραλαβής αγροτικών προϊόντων τα οποία επέχουν ρόλο δελτίων αποστολής όταν δεν εκδίδονται τα τελευταία (καθώς και στα αντίστοιχα βιβλία ποσοτικής παραλαβής) της αξίας των αγαθών ανά μονάδα προϊόντος, καθώς σήμερα είναι υποχρεωτική η αναγραφή μόνο για την ποσότητα των διακινούμενων αγαθών (τεμάχια ή κιλά) αλλά όχι και η τιμή, αφού αυτή αναγράφεται στα τιμολόγια (εκτός βεβαίως αν είναι ενοποιημένα τα δελτία αποστολής με τα τιμολόγια).
    * Επίσης, προωθείται από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης η καθιέρωση δίγραμμης επιταγής σε συναλλαγή παραγωγού-χονδρεμπόρου οπωροκηπευτικών και κρεάτων.

Πηγή Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης