Αποτελέσματα live αναζήτησης

Φρένο στην ακρίβεια με "εταιρική ευθύνη"

30 Μάιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Σε άμεση εφαρμογή θέτει το υπουργείο Ανάπτυξης ακόμη 7 μέτρα κατά της ακρίβειας, από τη δέσμη των 41 που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Φεβρουάριο, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αναγραφή της έκπτωσης επί του τιμολογίου και την καθιέρωση δίγραμμης επιταγής σε συναλλαγή......
Φρένο στην ακρίβεια με "εταιρική ευθύνη"                                             

Σε άμεση εφαρμογή θέτει το υπουργείο Ανάπτυξης ακόμη 7 μέτρα κατά της ακρίβειας, από τη δέσμη των 41 που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Φεβρουάριο, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αναγραφή της έκπτωσης επί του τιμολογίου και την καθιέρωση δίγραμμης επιταγής σε συναλλαγή παραγωγού-χονδρεμπόρου οπωροκηπευτικών και κρεάτων. Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας παρουσιάζοντας τα μέτρα, από κοινού με τον υφυπουργό Οικονομίας Αντ. Μπέζα και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Βλάχο, τα χαρακτήρισε ως στρατηγικής σημασίας για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά. Παράλληλα έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τις επιχειρήσεις να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στους καταναλωτές, ενώ χαρακτήρισε καλή αρχή την πρωτοβουλία της Vivartia, η οποία ανακοίνωσε τη μείωση της τιμής στο φρέσκο γάλα κατά 3% από την ερχόμενη Δευτέρα, δηλώνοντας ότι είναι καλοδεχούμενη. Από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Μπέζας ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στα έσοδα από την εφαρμογή των μέτρων και δη από την αναγραφή επί του τιμολογίου των εκπτώσεων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η δέσμη των 41 μέτρων τα οποία είναι αλληλοσυμπληρούμενα, θα εφαρμοστούν όλα στο ακέραιο και όλα μαζί θα αποδώσουν καρπούς.

Από τα 41 μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί τα 20 και τα επτά που τίθενται σε εφαρμογή είναι τα ακόλουθα:

Προϊόντα «εν ανεπαρκεία» (εισαγωγές): Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου (ΓΓΕ) θα ενημερώνει επισήμως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) για φαινόμενα ανεπάρκειας αγροτικών προϊόντων που καταγράφονται στην αγορά. Το ΥΠΑΑΤ και το Μητρώο Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων που αναπτύσσει, θα ελέγχει την ποσότητα των παραγομένων αγροτικών προϊόντων και θα διαπιστώνει κατά πόσο η ανεπάρκεια αυτή είναι πραγματική ή όχι. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται πρόβλημα επάρκειας αγροτικών αγαθών, θα υποδεικνύει, με σχετική εγκύκλιό του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του, την επίσπευση των διαδικασιών (π.χ. φυτο-υγειονομικός έλεγχος).

Διασταύρωση στοιχείων εισαγωγών από τρίτες χώρες . Το ΥΠΟΙΟ με οδηγίες προς τις τελωνειακές αρχές καθιερώνει την αποστολή στη ΓΓΕ των συνοδευτικών παραστατικών των προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες ώστε να είναι δυνατή, ανά πάσα στιγμή, η διευκρίνιση εάν ένα προϊόν είναι εισαγόμενο ή ελληνικό, ώστε να είναι πιο εύκολη η εξακρίβωση της κοστολόγησης του.

Καθιέρωση δίγραμμης επιταγής σε συναλλαγή παραγωγού-χονδρεμπόρου οπωροκηπευτικών και κρεάτων . Κατατίθεται σχετική τροπολογία με την οποία ρυθμίζεται το θέμα. Επίσης με την ίδια τροπολογία καθίσταται υποχρεωτική η αναγραφή τιμής πώλησης στο δελτίο αποστολής των αγροτών κατά τη μετακίνηση προς πώληση αγροτικών προϊόντων.

Eλεγχος φθορών αγροτικών προϊόντων - Δήλωση προϊόντων προς ζωοτροφή . Κατά τη συνεργασία στελεχών της ΓΓΕ και του ΥΠΑΑΤ διαπιστώθηκε ότι πλέον, μέσω του Μητρώου Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, είναι δυνατή η καταγραφή του συνόλου της αγροτικής παραγωγής, ανά πάσα στιγμή. Θα δημιουργηθούν μικτά κλιμάκια ελέγχου, από στελέχη της ΓΓΕ και του ΥΠΑΑΤ, τα οποία θα διενεργούν ελέγχους διασταύρωσης και θα καταγράφουν εγκαίρως (πριν την μετακίνηση τους) την ποσότητα των προϊόντων που προορίζονται για ζωοτροφή.

Υποχρεωτική επικόλληση τιμής σε κάθε προϊόν . Η σχετική εγκύκλιος υπογράφηκε από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Βλάχο προχθές και εστάλη στους αποδέκτες. Με την εγκύκλιο αναδεικνύονται οι διατάξεις του άρθρου 69 της Α.Δ. 14/1989 όπου προβλέπονται οι λεπτομέρειες για τις πινακίδες των τιμών ανά προϊόν (πότε επικολλάται, πότε είναι στο ράφι, κ.λπ). Τυχόν παραβίαση της διάταξης θα επισύρει αυστηρές κυρώσεις κατά τον Αγορανομικό Κώδικα.

Αναγραφή μοναδιαίας τιμής . Η σχετική εγκύκλιος υπογράφηκε από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και εστάλη στους αποδέκτες. Με την εγκύκλιο αναδεικνύονται οι διατάξεις του άρθρου 69 της Α.Δ. 14/1989 όπου προβλέπεται ρητά σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων η υποχρέωση αναγραφής τιμής μονάδας μέτρησης. Τυχόν παραβίαση της διάταξης θα επισύρει αυστηρές κυρώσεις κατά τον Αγορανομικό Κώδικα.

Αναγραφή επί τιμολογίου της εκπτώσεως προϊόντος . Κατόπιν συνεργασίας με το ΥΠΟΙΟ εκδόθηκε από τον υφυπουργό Ανάπτυξης η Αγορανομική Διάταξη 7/2008 με την οποία θεσμοθετείται το μέτρο αυτό.

Σχολιάζοντας τα μέτρα και το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας, ο πολιτικός υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ Mιχ. Χρυσοχοΐδης, δήλωσε σχετικά ότι «η μείωση των τιμών δεν έχει να κάνει με τις ενδεχομένως καλές προθέσεις διαφόρων επιχειρήσεων, αλλά με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. Αυτό είναι που λείπει μέχρι στιγμής». Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση «πρέπει να αφήσει τα ημίμετρα και να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του νόμου, ώστε να μειωθούν οι τιμές και να ανακουφιστούν τα μεσαία και φτωχά νοικοκυριά».

Πηγή Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης