Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σε παράταση της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων του 2002 προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

26 Μάιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρήση αυτή (εφέτος παραγράφονται οι υποθέσεις της τριετίας 2000 - 2002, παραγράφονται εφέτος) θα παραταθεί, εφόσον συνεχιστούν οι βραδείς ρυθμοί είσπραξης των δημοσίων εσόδων.
Σε παράταση της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων του 2002 προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρήση αυτή (εφέτος παραγράφονται οι υποθέσεις της τριετίας 2000 - 2002, παραγράφονται εφέτος) θα παραταθεί, εφόσον συνεχιστούν οι βραδείς ρυθμοί είσπραξης των δημοσίων εσόδων.

Σημειώνεται ότι οι φορολογικές υποθέσεις τριών ετών παραγράφονται στο τέλος του 2008, που σημαίνει εντατικοποίηση των ελέγχων στις συγκεκριμένες αυτές υποθέσεις. Πρόκειται για τις υποθέσεις των ετών 2000, 2001 και 2002, οι οποίες παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2008 είτε έχουν περαιωθεί με τη χρήση διαφόρων διατάξεων, είτε με έλεγχο, είτε δεν ελεγχθούν ποτέ. Το ενδιαφέρον του υπουργείου Οικονομικών εστιάζεται στις υποθέσεις, οι οποίες δεν έχουν ελεγχθεί ούτε περαιωθεί με βάση τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, προκειμένου να διαπιστωθεί η ειλικρίνειά τους.

Oπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, προτεραιότητα θα δοθεί στις υποθέσεις με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον, δηλαδή επιτηδευματίες με μεγάλους τζίρους, όπως επίσης και σε περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί πλαστά και εικονικά τιμολόγια και στοιχεία. Οι υποθέσεις με πλαστά και εικονικά τιμολόγια, όχι μόνο δεν παραγράφονται, αλλά ο έλεγχος μπορεί να ανατρέξει και σε προηγούμενα 15 χρόνια. Επίσης, τα βιβλία και τα στοιχεία που τηρούσαν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έως και τη χρήση 1999, μπορούν να καταστραφούν, αφού οι συγκεκριμένες υποθέσεις έχουν ήδη παραγραφεί και η εφορία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ελέγχους, για το έτος αυτό όπως και για τα προηγούμενα.

Μετά την 31η Δεκεμβρίου 2008, μπορούν να καταστραφούν τα βιβλία και τα στοιχεία των συγκεκριμένων υποθέσεων, αφού οι φορολογικοί ελεγκτές δεν θα μπορούν να ανατρέξουν για έλεγχο. Σημειώνεται ωστόσο, ότι οι χρόνοι ποικίλλουν ανάλογα με την ιδιαιτερότητα κάθε υπόθεσης, ενώ ο χρόνος της «φορολογικής λήθης», επιμηκύνεται εάν πρόκειται για υποθέσεις με πλαστά και εικονικά τιμολόγια ή δεν έχουν υποβληθεί φορολογικές δηλώσεις.

Πηγή: Express.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης