Αποτελέσματα live αναζήτησης

Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο για τη «μαύρη τρύπα» 900 εκατ. ευρώ

25 Μάιου 2008 Σχόλια
  • Μετά την κατάρρευση των εσόδων αναζητούνται λύσεις. Ερχονται σαρωτικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις και οφειλέτες
Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο για τη «μαύρη τρύπα» 900 εκατ. ευρώ
Μετά την κατάρρευση των εσόδων αναζητούνται λύσεις. Ερχονται σαρωτικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις και οφειλέτες

Εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής της τα οποία επιτείνονται από τη διεθνή κρίση και το δημοσιονομικό εκτροχιασμό βρίσκεται η κυβέρνηση.

Το οικονομικό επιτελείο έχοντας θέσει υψηλούς στόχους για την αύξηση των εσόδων προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 2% φέτος παρακολουθεί αμήχανο την κατάρρευση των δημοσίων εισπράξεων από τις αρχές του έτους.

Έτσι, αναζητάει επειγόντως πρόσθετα έσοδα για να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού, η οποία ήδη αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ. Όμως στο «κυνήγι» για την άντληση επιπλέον φόρων το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται ανίσχυρο, αφού έχει σχεδόν εξαντλήσει χρυσές εφεδρείες όπως ευνοϊκές ρυθμίσεις για κλείσιμο φορολογικών υποθέσεων και εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών, που θα μπορούσαν να δώσουν «ανάσα» στον προϋπολογισμό.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει συναγερμός. Η εφιαλτική εικόνα που παρουσιάζουν τα φορολογικά έσοδα από τους πρώτους μήνες του 2008 προκαλεί διαδοχικές συσκέψεις στην πλατεία Συντάγματος, καθώς χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων η επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού είναι πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη.

Όλοι γνωρίζουν ότι το μοναδικό μέτρο άμεσης απόδοσης είναι η αύξηση των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, αφού η αύξησή του μόνο κατά 1 μονάδα θα έφερνε στα δημόσια ταμεία ζεστό χρήμα 900 εκατ. ευρώ όσο δηλαδή είναι σήμερα η «μαύρη τρύπα» των εσόδων. Όμως μια τέτοια απόφαση «μπλοκάρεται» τουλάχιστον στην παρούσα φάση από την εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού που αναμένεται το Μάιο να σπάσει το φράγμα του 4,5%, χωρίς να είναι ορατό το ενδεχόμενο ουσιαστικής αποκλιμάκωσής τους προσεχείς μήνες. ¶λλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης έχει παραδεχθεί ότι «θα ήταν καθαρή τρέλα η αύξηση του ΦΠΑ» με τις τιμές να «τρέχουν» με τόσο υψηλούς ρυθμούς.

Πάντως το οικονομικό επιτελείο δέχεται εισηγήσεις για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Συγκεκριμένα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του για το ελληνικό φορολογικό σύστημα υπογραμμίζει ότι ο ΦΠΑ είναι ο πιο σημαντικός φόρος και για να είναι πιο αποτελεσματικός προτείνει στην κυβέρνηση την αύξησή του για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες που σήμερα βρίσκονται στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 9%, στον κανονικό συντελεστή 19%.


Ελεγκτικοί στόχοι
Η επιχείρηση άντλησης πρόσθετων εσόδων που στήνει το υπουργείο Οικονομικών επικεντρώνεται:

Στις περίπου 300 επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, οι οποίες θα υποστούν τακτικό φορολογικό έλεγχο.

Στις επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων και βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του φορολογικού Τειρεσία.

Στους 640.000 οφειλέτες του δημοσίου με ληξιπρόθεσμα συνολικά χρέη πάνω από 17 δισ. ευρώ. Αναμένεται άμεσα η αποστολή ατομικών προσκλήσεων στους οφειλέτες με διορία άμεσης προσέλευσης στην εφορία για την εξόφληση ή τη ρύθμιση του χρέους.

Οι οφειλέτες που δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση θα αντιμετωπίζουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως κατάσχεση εισοδημάτων (μισθών, ενοικίων, απαιτήσεων από πελάτες κ.λπ.) και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις εντολές που έχουν λάβει οι έφοροι.

Σε περίπου 5.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έκλεισαν τη χρήση του 2006 με τη διαδικασία του αυτοελέγχου. Οι επιτηδευματίες με ακαθάριστα έσοδα άνω των 120.000 ευρώ μπαίνουν αναδρομικά στο στόχαστρο της εφορίας παρότι έκλεισαν τη χρήση.

Στο φορολογικό ξεσκόνισμα περισσότερων από 50.000 επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών με ανέλεγκτες χρήσεις από το 2000 και μετά, δεδομένου ότι η παραγραφή των χρήσεων της τριετίας 2000 -2002 έχει παραταθεί μέχρι τα τέλη του 2008. Αν και δεν αποκλείεται να δοθεί νέα παράταση προς διευκόλυνση του ελέγχου.

Σε επιχειρήσεις με μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ή με εισπραττόμενα υψηλά ποσά επιστροφής ΦΠΑ.

Σε ηλεκτρονικές διασταυρώσεις σε περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι δεν υπέβαλαν δηλώσεις ή δεν απέδωσαν το φόρο στο δημόσιο.

Σε επιτηδευματίες που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων.

Σε όσους υπάρχουν καταγγελίες και υπόνοιες για παράνομες φορολογικές συναλλαγές, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τη δραστηριότητά τους.

Σαρωτικούς προληπτικούς ελέγχους από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων στα τουριστικά θέρετρα, με συνεχή παρουσία των συνεργείων σε σημεία με επιχειρήσεις και καταστήματα, προκειμένου να εντοπιστεί αν εκδίδουν αποδείξεις ή αν υποβάλουν δηλώσεις - κυρίως ΦΠΑ. Στόχος είναι η αύξηση των εισπράξεων από το ΦΠΑ.


Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης