Αποτελέσματα live αναζήτησης

Παράταση στην έκπτωση φόρου 10% επί των τόκων

22 Μάιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης των ομολόγων του Δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες προωθεί το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών
Παράταση στην έκπτωση φόρου 10% επί των τόκων

Αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης των ομολόγων του Δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες προωθεί το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών


Εν όψει των αλλαγών αυτών παρατείνεται για όγδοη διαδοχική χρονιά τo «μπόνους» της πλήρους έκπτωσης από τον φόρο εισοδήματος του παρακρατηθέντος φόρου 10% επί των τόκων των ομολόγων.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει από το 2000 και παρατείνεται κάθε χρόνο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, παρατείνεται μέχρι την 31η/12/07 η ισχύς των διατάξεων του άρθρου 17 του ν.2819/2000 (ΦΕΚ Α 84).

Βάσει των διατάξεων αυτών όταν δικαιούχοι (κομιστές του τοκομεριδίου) των τόκων από ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, είναι τράπεζες ή ασφαλιστικές εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα, ο παρακρατηθείς φόρος 10% εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το φόρο εισοδήματος και όχι μόνο το μέρος που αναλογεί στο χρονικό διάστημα που οι εταιρείες είχαν τους τίτλους στην κυριότητά τους.

Αναμόρφωση
Η παράταση του καθεστώτος αυτού κρίθηκε απαραίτητη, γιατί όταν λαμβάνει χώρα μεταβίβαση των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και οι τράπεζες ή ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν αποκτήσει τους τίτλους, εμφανίζονται ως δικαιούχοι των τόκων κατά το χρόνο εξαργύρωσης των τοκομεριδίων, η παρακράτηση του φόρου ενεργείται στο σύνολο των τόκων και όχι μόνο για το χρονικό διάστημα κατοχής των εν λόγω τίτλων, δεδομένου πως κατά το χρόνο μεταβίβασης των τίτλων δεν ενεργήθηκε καμία παρακράτηση.

Όπως επισημαίνεται στη διάταξη «η παράταση δίνεται ενόψει της προετοιμαζόμενης αναμόρφωσης του συστήματος φορολόγησης των τραπεζών στο προσεχές μέλλον».

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης