Αύξηση επιτοκίων το φθινόπωρο διαβλέπουν οι οικονομολόγοι

Οικονομικές Ειδήσεις

19 Μάιος 2008
Η αναρρίχηση των τιμών τροφίμων και καυσίμων υποχρεώνει τους κεντρικούς τραπεζίτες των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών να μελετήσουν αυξήσεις των επιτοκίων από το φθινόπωρο, εκτιμούν διεθνείς οικονομολόγοι. Η άνοδος του πληθωρισμού..... Taxheaven.gr

Αύξηση επιτοκίων το φθινόπωρο διαβλέπουν οι οικονομολόγοι              

 
Η αναρρίχηση των τιμών τροφίμων και καυσίμων υποχρεώνει τους κεντρικούς τραπεζίτες των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών να μελετήσουν αυξήσεις των επιτοκίων από το φθινόπωρο, εκτιμούν διεθνείς οικονομολόγοι. Η άνοδος του πληθωρισμού καθίσταται πλέον μεγαλύτερο πρόβλημα από την επιβράδυνση της ανάπτυξης και προκαλεί αλλαγή στάσης τόσο στην αμερικανική Federal Reserve όσο και στην Τράπεζα της Αγγλίας. Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, έχει ήδη «αντισταθεί» σε μειώσεις επιτοκίων και πλέον οι προτροπές για αυξήσεις στο κόστος δανεισμού πολλαπλασιάζονται.
Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Aλεξ Βέμπερ, δήλωσε την Παρασκευή ότι εξαιτίας των αυξήσεων τιμών το ίδρυμα θα πρέπει να μελετήσει την επιλογή της αύξησης των επιτοκίων. Παράλληλα, η αμερικανική Fed (που έχει μειώσει το επιτόκιο του δολαρίου κατά 3,25 μονάδες, στο 2%) μετά την τελευταία μείωση των επιτοκίων άφησε να εννοηθεί σαφώς ότι «παγώνει» η χαλάρωση της πιστωτικής πολιτικής και μέσα στην εβδομάδα αξιωματούχοι της Federal Reserve υπερθεμάτισαν στους πληθωριστικούς κινδύνους για την αμερικανική οικονομία, με αποτέλεσμα οι αγορές να αρχίζουν να προεξοφλούν ότι έως τον Σεπτέμβριο η Fed θα αυξήσει το επιτόκιο στο 2,25%.
Πηγή: Express.gr