Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μειώνονται οι μοναδικοί συντελεστές κέρδους

19 Μάιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ του καταλόγου με τους Μοναδικούς Συντελεστές Καθαρού Κέρδους (ΜΣΚΚ), οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τον εξωλογιστικό προσδιορισμό του καθαρού εισοδήματος των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς και για το «κλείσιμο» εκκρεμοτήτων, προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Μειώνονται οι μοναδικοί συντελεστές κέρδους


ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ του καταλόγου με τους Μοναδικούς Συντελεστές Καθαρού Κέρδους (ΜΣΚΚ), οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τον εξωλογιστικό προσδιορισμό του καθαρού εισοδήματος των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς και για το «κλείσιμο» εκκρεμοτήτων, προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Επισημαίνεται ότι οι Μοναδικοί Συντελεστές Καθαρού Κέρδους αποτελούν ένα βασικό προσδιοριστικό παράγοντα για τον υπολογισμό του φόρου που πληρώνουν οι υπόχρεοι που ρυθμίζουν τις εκκρεμότητές τους, καθώς εφαρμόζονται στην αυτοπεραίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων περίπου 850.000 ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ανάγκη για την αλλαγή των ΜΣΚΚ έχει προκύψει όχι μόνο λόγω των νέων συνθηκών που επικρατούν στην αγορά και έχουν οδηγήσει στη δημιουργία νέων επαγγελμάτων, που ενδεχομένως δεν είχαν συμπεριληφθεί στην τελευταία «λίστα» του υπουργείου, αλλά και για να αποφευχθούν τυχόν αμφισβητήσεις και αντιδικίες ανάμεσα στους φορολογούμενους και τις φορολογικές υπηρεσίες.

Ένας όμως από τους βασικότερους λόγους που επιβάλει την αναπροσαρμογή των ΜΣΚΚ είναι, όπως παραδέχονται ακόμη και τα στελέχη του υπουργείου, η μείωση των φορολογικών συντελεστών στην οποία έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση.

Οι ίδιοι παράγοντες μάλιστα αναφέρουν ότι ειδικά για τις επιχειρήσεις οι συντελεστές «υποχωρούν» έως και το 25%, από 40% που ήταν πριν από μερικά χρόνια, και ως εκ τούτου δεν είναι δίκαιο να φορολογούνται επιτηδευματίες με ένα συγκεκριμένο συντελεστή και από την άλλη πλευρά να ελέγχονται από τις ΔΟΥ με έναν διαφορετικό συντελεστή που σε αρκετές περιπτώσεις είναι κατά πολύ δυσμενέστερος.

Στο πλαίσιο αυτό και λόγω των σχετικών αιτημάτων που έχουν υποβληθεί, το οικονομικό επιτελείο ζήτησε από την ειδική επιτροπή, που έχει συσταθεί στο υπουργείο για την αναθεώρηση των ΜΣΚΚ, να κωδικοποιήσει τις νέες προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου και γενικότερα της αγοράς.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο όπως γίνει και αυστηρότερη η διαδικασία αυτόματης περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, ούτως ώστε να κλείσουν τα όποια «παράθυρα» φοροδιαφυγής έχουν εντοπιστεί.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών πάντως δεν έχει αποφασίσει εάν θα προχωρήσει και στη διεύρυνση των ορίων του τζίρου που λαμβάνονται υπόψη για να ενταχθεί κάποια επιχείρηση ή επιτηδευματίας στην εν λόγω ρύθμιση.

Βέβαια στην περίπτωση που υιοθετηθεί η σχετική πρόταση των αρμοδίων υπηρεσιών τότε θα ενταχθούν στη διαδικασία περισσότεροι υπόχρεοι, οι οποίοι σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα, καθώς ο τζίρος τους είναι λίγο υψηλότερος από τα όρια που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Πηγή Ναυτεμπορική


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης