Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αιφνίδια... διόγκωση ακάλυπτων επιταγών

16 Μάιου 2008 Σχόλια
  • Σημάδια κρίσης ρευστότητας διαφαίνονται στην αγορά, καθώς τον εφετινό Απρίλιο σημειώθηκε «αιφνίδια» αύξηση των ακάλυπτων επιταγών, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2007. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει κάθε μήνα η εταιρία «Τειρεσίας», οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν τον Απρίλιο του 2008 κατά 40,2% σε σχέση με τον ίδιο περυσινό μήνα και διαμορφώθηκαν στα 84,7 εκατ. ευρώ από 60,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι επιταγές που έμειναν ακάλυπτες έφτασαν τα 8.069 τεμάχια.
 Αιφνίδια... διόγκωση ακάλυπτων επιταγών                                             


Σημάδια κρίσης ρευστότητας διαφαίνονται στην αγορά, καθώς τον εφετινό Απρίλιο σημειώθηκε «αιφνίδια» αύξηση των ακάλυπτων επιταγών, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2007. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει κάθε μήνα η εταιρία «Τειρεσίας», οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν τον Απρίλιο του 2008 κατά 40,2% σε σχέση με τον ίδιο περυσινό μήνα και διαμορφώθηκαν στα 84,7 εκατ. ευρώ από 60,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι επιταγές που έμειναν ακάλυπτες έφτασαν τα 8.069 τεμάχια.

Την ίδια στιγμή, αύξηση κατά περίπου 10% σημειώνουν τα ποσά από ακάλυπτες επιταγές τον εφετινό Απρίλιο, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2008, που είχαν διαμορφωθεί σε 77 εκατ. ευρώ περίπου.

Η εκρηκτική άνοδος των οικονομικών υποχρεώσεων επαγγελματιών και καταναλωτών είναι ενδεικτική της ύφεσης που επικρατεί στην αγορά και των δυσκολιών που υπάρχουν λόγω της ακρίβειας και του υψηλού πληθωρισμού, που περιορίζουν τις δυνατότητες για οικονομικές συναλλαγές.

Ελλείψει ρευστότητας η αγορά και ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συναλλάσσονται κυρίως με μεταχρονολογημένες επιταγές. Σε πολλές όμως περιπτώσεις οι επιταγές αυτές δεν καλύπτονται εγκαίρως με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που το όνομά τους προστίθεται στις «μαύρες λίστες» του «Τειρεσία».

Συνολικά, ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές έφτασαν εφέτος τον Απρίλιο στα 97,8 εκατ. ευρώ από 72,6 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι τον Απρίλιο, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 34,6%.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αυτή η κρίση οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της καταναλωτικής δύναμης των νοικοκυριών, διότι η οικονομική ανασφάλεια και η συρρίκνωση των εισοδημάτων τους δεν αφήνει περιθώρια για περιττά έξοδα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αρκούνται στα απολύτως απαραίτητα.

Στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2008 η εικόνα είναι καλύτερη, λόγω της συγκράτησης των ακάλυπτων επιταγών τους προηγούμενους μήνες του έτους. Ετσι τα «φέσια» στο διάστημα αυτό ανήλθαν στα 378,2 εκατ. ευρώ από 430,3 εκατ. ευρώ που ήταν στο πρώτο τετράμηνο του 2007 καταγράφοντας μείωση σε σχέση με το περυσινό τετράμηνο κατά 12%.

Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν κατά τη διάρκεια του Απριλίου του 2008 σε 13,1 εκατ. ευρώ από 12,2 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, καταγράφοντας αύξηση κατά 7,24%, ενώ απλήρωτες έμειναν εφέτος τον Απρίλιο 10.114 συναλλαγματικές.

Εντυπωσιακή είναι πάντως η αύξηση (49,9%) που σημειώνουν οι απλήρωτες συναλλαγματικές τον Απρίλιο σε σχέση με ένα μήνα πριν, το ύψος των οποίων ανήλθε στα 9,1 εκατ. ευρώ.

Σημαντική είναι η επιδείνωση που καταγράφει το ύψος των τεμαχίων, τον Απρίλιο του 2008 σε σχέση με τον εφετινό Μάρτιο. Τα τεμάχια των ακάλυπτων επιταγών αυξήθηκαν μέσα σε ένα μήνα κατά 2.074 (34,6%) και κατά περίπου 7,7 εκατ. ευρώ (10%). Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η αύξηση των απλήρωτων συναλλαγματικών, που έφτασαν τις 10.114 από 6.910 (δηλαδή ήταν περισσότερες κατά 3.204 ή κατά 46,3%).
Πηγή Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης