Αποτελέσματα live αναζήτησης

BSA: Μείωση στο 58% της πειρατείας λογισμικού στην Ελλάδα

16 Μάιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Η πειρατεία λογισμικού Η/Υ στην Ελλάδα έφθασε στο 58% για το 2007 καταγράφοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μείωση 3 ποσοστιαίων μονάδων. Ωστόσο, οι οικονομικές απώλειες από την πειρατεία λογισμικού εκτιμώνται σε 136 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2006 που ανήλθαν σε 125 εκ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση της αγοράς πληροφορικής και την υποτίμηση του δολαρίου σε σχέση με άλλες ισοτιμίες.
BSA: Μείωση στο 58% της πειρατείας λογισμικού στην Ελλάδα

Η πειρατεία λογισμικού Η/Υ στην Ελλάδα έφθασε στο 58% για το 2007 καταγράφοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μείωση 3 ποσοστιαίων μονάδων. Ωστόσο, οι οικονομικές απώλειες από την πειρατεία λογισμικού εκτιμώνται σε 136 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2006 που ανήλθαν σε 125 εκ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση της αγοράς πληροφορικής και την υποτίμηση του δολαρίου σε σχέση με άλλες ισοτιμίες.

Τα ευρήματα προέκυψαν από την πέμπτη ετήσια Παγκόσμια Μελέτη Πειρατείας Λογισμικού Η/Υ του διεθνούς οργανισμού Business Software Alliance (BSA) που εκπροσωπεί τον παγκόσμιο κλάδο λογισμικού. Η μελέτη περιλαμβάνει 108 χώρες και διεξήχηθη αποκλειστικά από την IDC, την μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία αναλύσεων και προβλέψεων στον τομέα της πληροφορικής.

"Τα αποτελέσματα της μελέτης αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στις προσπάθειες για την πάταξη του φαινομένου της πειρατείας λογισμικού. Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, και οι ενέργειες που γίνονται πρέπει να εντατικοποιηθούν ώστε να μπορέσουμε να πλησιάσουμε τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο." τόνισε η κα Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου, νομικός σύμβουλος της BSA στην Ελλάδα. "Η περαιτέρω μείωση του δείκτη πειρατείας, θα ωφελήσει ακόμα περισσότερο τους καταναλωτές, τις εγχώριες εταιρίες λογισμικού και παροχής υπηρεσιών, τις μικρές επιχειρήσεις και την κοινωνία γενικότερα".

Η μείωση του ποσοστού οφείλεται στις συστηματικές ενέργειες του ελληνικού κράτους για προάσπιση των πνευματικών δικαιωμάτων και περιορισμό της φοροδιαφυγής από τη χρήση πειρατικών προγραμμάτων λογισμικού. Ειδικότερα, σύμφωνα με το νόμο 3524/07 και την υπουργική Απόφαση 1010 0/Δ3B/4 020 8/2007, προβλέπεται επιβολή διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ για κάθε παράνομο πρόγραμμα λογισμικού που εντοπίζεται σε Η/Υ. Η πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (Υπ.Ε.Ε., πρώην ΣΔΟΕ) του υπ. Οικονομικών για έλεγχο της νομιμότητας των αδειών χρήσης του λογισμικού Η/Υ που είναι εγκατεστημένο από τις επιχειρήσεις και οι επιτόπιοι έλεγχοι από τους ελεγκτές της Υπ.Ε.Ε συνέβαλαν εξίσου στην πτώση του ποσοστού.

Ωστόσο, η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα δεν μεταφράζεται αποκλειστικά σε οικονομικές απώλειες για τον κλάδο της πληροφορικής. Μελέτη της BSA που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο 2008 προβλέπει ότι εάν το ποσοστό πειρατείας μειωθεί 10 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2012, θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας, να συμβάλλει στην εθνική οικονομία κατά 261 εκ. ευρώ και να αποφέρει 88 εκ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα. Με συνολικές δαπάνες 1.8 δισ. ευρώ στον κλάδο της πληροφορικής για το 2007, η Ελλάδα στηρίζει περισσότερες από 4.700 επιχειρήσεις πληροφορικής απασχολώντας σχεδόν 32.000 υπαλλήλους και συμβάλλοντας κατά 2.2 δισ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα που σχετίζονται με τον κλάδο της πληροφορικής.


Ευρήματα της Μελέτης για την Πειρατεία Λογισμικού παγκοσμίως

- Από τις 108 χώρες, μόνο πέντε, μεταξύ τους και η Ελλάδα, κατάφεραν να μειώσουν το ποσοστό πειρατείας κατά 6 ή περισσότερες ποσοστιαίες μονάδες στα 2 τελευταία έτη.

- Ανάμεσα στις 108 χώρες που μελετήθηκαν, το ποσοστό πειρατείας μειώθηκε σε 67 από αυτές και αυξήθηκε μόνο σε 8. Ωστόσο, ο παγκόσμιος δείκτης πειρατείας αυξήθηκε κατά 3% το 2007, φθάνοντας το 38%.

- Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βουλγαρία 68%, η Ρουμανία 68% και η Ελλάδα 58% κατέχουν αντίστοιχα τις τρεις πρώτες θέσεις με τον υψηλότερο δείκτη πειρατείας. Ανάμεσα στις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό συγκαταλέγονται το Βέλγιο 25%, η Δανία 25% και το Λουξεμβούργο 21%. Ο μέσος όρος για την Ε.Ε ανέρχεται σε 35%.

Η BSA παραθέτει ένα πλαίσιο ενεργειών που θα βοηθήσει παγκοσμίως στην μείωση της πειρατείας και θα αξιοποιήσει τα οικονομικά οφέλη:

- Εντατικότερη ενημέρωση και εκπαίδευση για την αξία της πνευματικής ιδιοκτησίας και τους κινδύνους που κρύβει το παράνομο λογισμικό.

- Εφαρμογή μηχανισμών ελέγχου και καταστολής όπως απαιτείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) και τη Συνθήκη TRIPS συμπεριλαμβανομένου και της εφαρμογής νόμων αντι-πειρατείας.

- Αξιοποίηση κυβερνητικών πόρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τη συμβολή αρμοδίων υπηρεσιών προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας, εκπαίδευση για τα τοπικά στελέχη και το δικαστικό σώμα και έμφαση στις συνεργασίες σε διασυνοριακό επίπεδο.

- Να αποτελούν οι ίδιες οι κυβερνήσεις το σωστό παράδειγμα προς μίμηση στην αποκλειστική χρήση νόμιμου λογισμικού.

Η παγκόσμια μελέτη για την πειρατεία λογισμικού των BSA και IDC, περιλαμβάνει όλα τα είδη συσκευασμένων προϊόντων λογισμικού που προορίζονται για χρήση σε επιτραπέζιους, φορητούς και ultra portable υπολογιστές. H IDC χρησιμοποίησε τα δικά της στατιστικά στοιχεία σχετικά με την κυκλοφορία προϊόντων λογισμικού και υπολογιστών συνεργαζόμενη με ειδικούς αναλυτές σε περισσότερες από 60 χώρες προκειμένου να επιβεβαιώσει τις παγκόσμιες τάσεις στην πειρατεία λογισμικού.
Πηγή Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης