Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σχετικά με την υποβολή του αρχείου για τα μερίσματα που καταβλήθηκαν από νομ. πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία

30 Ιούνιος 2017
Σχετικά με την υποβολή του αρχείου για τα μερίσματα που καταβλήθηκαν από νομ. πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσηςΚωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN

 

Στην ΠΟΛ.1025/2017 είχε οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής του αρχείου για τις περιπτώσεις καταβολής μερισμάτων σε φυσικά πρόσωπα από νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία, η 30η Ιουνίου 2017. Συνεπώς, βάσει της εν λόγω εγκυκλίου —ελλείψει κάποιας νέας ενημέρωσης— σήμερα εκπνέει η προθεσμία υποβολής του συγκεκριμένου αρχείου. Μετά την παράταση που δόθηκε με την απόφαση ΠΟΛ.1094/2017 δημιουργήθηκαν εύλογα ερωτήματα στους συναδέλφους σχετικά με την υποβολή του αρχείου αυτού και κυρίως αναφορικά με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής του, αφού όπως είναι γνωστό παρατάθηκε και η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων.

Πιο συγκεκριμένα, τα ερωτήματα που ανακύπτουν εστιάζονται στο γεγονός ότι είναι οξύμωρο και παράλογο θα έλεγα να προηγείται η υποβολή του αρχείου μερισμάτων και να έπεται χρονικά η υποβολή της δήλωσης φορολογίας του νομικού προσώπου από την οποία προκύπτουν τα μερίσματα αυτά για τα φυσικά πρόσωπα.

Μετά το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε η άποψή μου για το χειρισμό της υποβολής του αρχείου αυτού είναι η ακόλουθη:

► Για όσες περιπτώσεις είχαν υποβληθεί οι δηλώσεις των νομικών προσώπων με απλογραφικά βιβλία πριν την ανακοίνωση της παράτασης ή μέχρι σήμερα, καλό είναι να υποβληθεί το αρχείο σήμερα, 30.6.2017, έτσι ώστε να μην τίθενται σε καμία περίπτωση θέματα κυρώσεων (σ.σ. εφόσον δεν έχουμε μέχρι στιγμής κάποια επίσημη εξέλιξη).

► Για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν από την 1.7.2017 έως και την 17.7.2017, επειδή όπως ανέφερα και ανωτέρω δεν είναι λογικό να υποβληθεί το αρχείο βεβαιώσεων σήμερα 30.6.2017 και η δήλωση να υποβληθεί για παράδειγμα στις 17.7.2017, φρονώ πως αν η υποβολή του αρχείου γίνει μέχρι τις 17.7.2017 δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αφού και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είχαν τονίσει σε ημερίδες που είχαν πραγματοποιηθεί από τον κόμβο ότι, δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να επιβάλει πρόστιμα στις εκπρόθεσμες υποβολές αυτών των αρχείων [σ.σ. παρόλο που στην ΠΟΛ.1025/2017 αναφορικά με τις κυρώσεις μη υποβολής του αρχείου βεβαιώσεων αναφέρονται τα ακόλουθα: "3. Επισημαίνεται ότι η μη υποβολή του ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων επισύρει τις κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 54 του ΚΦΔ (ν. 4174/2013)"].


Σημαντική επισήμανση: Όλα τα παραπάνω είναι προσωπικές μου απόψεις και δεν αποτελούν υποδείξεις προς τους συναδέλφους που όπως είναι λογικό έχουν τον κύριο λόγο αναφορικά με το χειρισμό των περιπτώσεων αυτών. Βέβαια, αυτό όμως που με προβληματίζει περισσότερο είναι η απουσία —για πολλοστή φορά— των θέσεων των υπηρεσιακών παραγόντων του υπ. Οικονομικών αναφορικά με το εν λόγω θέμα και ειδικά για το ζήτημα των κυρώσεων. Τα όσα αναφέρθηκαν προφορικά σε ημερίδες κ.λπ. μπορεί ουσιαστικά να μεταφέρουν τις θέσεις της Διοίκησης, όμως η μη αναγραφή των λεγομένων αυτών σε κάποια εγκύκλιο δημιουργούν προβληματισμό σε όλους εμάς αναφορικά με τη μελλοντική αντιμετώπιση του θέματος από πλευράς υπουργείου (σ.σ. δεν είναι λίγες οι φορές που ειπώθηκε προφορικά από επίσημα χείλη πως δεν θα υπάρχουν κυρώσεις για το τάδε θέμα κι έπειτα έρχονταν ραβασάκια με πρόστιμα από τις Δ.Ο.Υ.)

Σε κάθε περίπτωση, μετά και την παράθεση όλων των ανωτέρω, θεωρώ απαραίτητο να δοθούν άμεσα διευκρινίσεις από το αρμόδιο τμήμα του υπ. Οικονομικών έτσι ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα σε όλους τους συναδέλφους που αγωνιούν και γι΄ αυτό το θέμα.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης