Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πολυεθνικές: δημοσιοποίηση των φόρων που καταβάλλουν σε κάθε χώρα

Πολυεθνικές: δημοσιοποίηση των φόρων που καταβάλλουν σε κάθε χώρα
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης

Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες πρέπει να δημοσιοποιούν τις πληροφορίες σχετικά με τους φόρους που πληρώνουν σε κάθε χώρα. Αυτό ορίζει το σχέδιο της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι επιτροπές Οικονομικών και Νομικών Υποθέσεων του ΕΚ συμφώνησαν επί της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας που θα υποχρεώνει τις πολυεθνικές με κύκλο εργασιών (σε παγκόσμιο επίπεδο) άνω των 750 εκατ. ευρώ να δημοσιοποιούν πληροφορίες σχετικά με τους φόρους που καταβάλλουν σε κάθε χώρα.

Τα μέλη των επιτροπών υπερψήφισαν επίσης ορισμένες εξαιρέσεις σε περίπτωση που υπάρχουν ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούν τις εμπορικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων. Οι δύο εισηγητές ωστόσο, Hughes Bayet (Σοσιαλιστές, Βέλγιο) και Evelyn Regner (Σοσιαλιστές, Αυστρία), θα καταθέσουν τροπολογίες προκειμένου να επιβληθούν χρονιά όρια στο διάστημα κατά το οποίο οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διεκδικούν μια τέτοια απαλλαγή/εξαίρεση.

Μετά την ψηφοφορία επί των τροπολογιών, οι ευρωβουλευτές θα αποφασίσουν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους υπουργούς.

Ιστορικό


Η νομοθεσία αποσκοπεί στην αύξηση της διαφάνειας, παρέχοντας στο κοινό μια σαφέστερη εικόνα των φόρων που καταβάλλουν οι πολυεθνικές.  Αποσκοπεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των επιχειρήσεων, η οποία εκτιμάται ότι κοστίζει ετησίως στις ευρωπαϊκές χώρες 50-70 δισ. ευρώ από χαμένα φορολογικά έσοδα.
 

Συζήτηση: Τρίτη 4 Ιουλίου

Ψηφοφορία: Τρίτη 4 Ιουλίου

Διαδικασία: συνήθης νομοθετική διαδικασία

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης